Primož Roglič brez pomoči izjemnega Belgijca

Kolesarstvo 27. Nov 20239:51 1 komentar
Primož Roglič Bora-Hansgrohe
Foto: Jumbo-Visma, Bora-hansgrohe, Profimedia. Fotomontaža: Uroš Kokol

Primož Roglič je s selitvijo k nemški ekipi Bora-hansgrohe kolesarskemu svetu jasno sporočil, da je njegov glavni cilj prihodnjo sezono Tour de France. Precejšnja neznanka ostaja zasedba, ki mu bo na francoski pentlji stala ob strani. Že zdaj pa je več ali manj potrjeno, da ne bo mogel računati na pomoč belgijskega supertalenta Ciana Uijtdebroeksa.

Prihodnost 20-letnega kolesarja v vrstah nemške ekipe je bila po prihodu Primoža Rogliča celo v zraku. Z novim kapetanom se je hierarhija v ekipi seveda spremenila, med tistimi, ki so padli po lestvici navzdol, je bil tudi Belgijec Cian Uijtdebroeks.

Osmi z letošnje dirke po Španiji naj bi bil celo blizu podpisa pogodbe s francosko ekipo French Groupama-FDJ, a ker je tudi za leto 2024 vendarle še pogodbeno vezan na Boro-hansgrohe, do menjave ni prišlo.

Uijtdebroeks je tako osredotočenje obrnil na prihodnjo sezono, v kateri pa ga na dirki po Franciji ni pričakovati. Po letošnjem debiju na Grand Touru – na španski Vuelti – se bo preizkusil še na dirki po Italiji, je potrdil za Het Nieuwsblad. To bo njegov glavni cilj v letu 2023.

Tiha želja top 5 na Giru

“Ciljal bom na skupni seštevek. Ne bo lahko, saj bosta na sporedu kar dve vožnji na čas, a tudi temu zdaj posvečamo pozornost. Po osmem mestu na Vuelti si želim zdaj osvojiti vsaj sedmo mesto, ali se morda celo uvrstiti med prvih pet. Cilj je, da sem vedno znova boljši,” je glede Gira razlagal Uijtdebroeks.

Foto: Guliverimages

Član moštva Bora-hansgroge je od leta 2022, ko je svojo nadarjenost nemudoma pokazal z zmago na dirki prihodnosti oz. Touru de l’Avenir. Njegov talent je nesporen, v prihodnosti mu številni napovedujejo vhunske izide na največjih dirkah. Letos je med prvo deseterico končal na dirkah v Švici, Romandiji, Vuelti, Kataloniji in Omanu.

Na debi na dirki po Franciji bo moral po prihodu Rogliča še malce počakati. Letos je bil v Španiji uradno pomočnik Aleksandru Vlasovu, nad čemer ni skrival nezadovoljstva in tako z nezrelostjo pokazal, da vendarle šteje komaj 20 let. Morda tudi zato Nemci nanj v Franciji ne bodo računali, čeprav bi lahko v Alpah in Pirenejih prišel še kako prav slovenskemu šampionu, od katerega bi se lahko tudi še ogromno naučil.

“Moj natančen program moram z ekipo doreči decembra. Rad bi znova vozil tudi na Vuelti in dirki po Kataloniji,” je glede načrtov za leto 2024 še dodal Uijtdebroeks, ki bo debitiral tudi na spomeniku Liège-Bastogne-Liège. Medtem njegova prihodnost ostaja del diskusij. Ni skrivnost, da si ga Bora-hansgroge želi zadržati, a trenutno ljubezen ni obojestranska.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje