Neverjetna teksaška odvisnost od najstnika

Košarka 27. Nov 202313:56 2 komentarja
Doncic Lively zmagovalna naveza Dallasa
Foto: Profimedia

Dallas Mavericks se počasi bližajo petini odigranih tekem v rednem delu letošnje sezone lige NBA. Po visokem porazu v Los Angelesu je še bolj očitno, da je ob Luki Dončiću najpomembnejši član moštva praktično čez noč postal najstnik Dereck Lively.

O tem, kako pomemben je bil junijski ulov talentiranega centra, ki je zakrpal dolgoletno luknjo v ekipi Dallas Mavericks, smo na naši strani že pisali. Globlje v sezono kot potujemo, večja je potrditev, da Dereck Lively močno vpliva na uspešnost teksaške franšize. Če ni dovolj že ogled tekem, so še zgovornejše številke.

V noči na nedeljo, ko so Dallasu lekcijo odčitali košarkarji LA Clippers, novinca ni bilo na parketu. Eden najboljših blokerjev univerzitetne lige NCAA v minuli sezoni, ki je bil junija na naboru izbran kot 12. po vrsti, se je poškodoval na prvi od dveh tekem v mestu angelov. Ob zmagi proti Jezernikom je grdo padel na hrbet, a naj bi bil že kmalu znova na igrišču.

Foto: Profimedia

Z Livelyjem pridelali največjo razliko

Zdi se neverjetno, a 19-letni center je praktično čez noč Dallas dvignil na višjo raven, medtem ko brez njega spremljamo stari Dallas, ki mu ogromno težav povzroča nadzor nad obarvanim delom parketa pod obema obročema. Obe tekmi, ki ju je Lively izpustil, je Dallas izgubil. V obeh primerih je suvereno izgubil boj za odbite žoge. Proti Torontu in LA Clippers pa so Teksašani iz rakete dopustili kar 126 točk, oz. 63 na tekmo. Na preostalih 14 denimo skoraj deset točk manj na obračun.

V 337 minutah, kolikor jih je na 14 tekmah mlade kariere odigral Lively, je Dallas nasprotnike nadigral za 46 točk. To je kar 41 točk več od številke z Luko Dončićem in je z naskokom najboljši +/- med vsemi Teksašani. Čeprav je bilanca sezone trenutno močno na pozitivni strani (10 zmag in 6 porazov), imajo vsi ostali centri Dallasa indeks v rdečem: Dwight Powell (-32), Richaun Holmes (-2) in Maxi Kleber (-3).

Brez Livelyja se poruši tudi razmerje Dallasa med napadalnim in obrambnim indeksom, ki od pozitivnih 5,2 zdrsne na negativnih 2,8.

Lively je bil letos na naboru izbran kot 12. po vrsti. Foto: Profimedia

Če je bila igra Dallasa v preteklosti z naskokom najbolj odvisna od predstav slovenskega zvezdnika, lahko zdaj pripišemo še 216 centimetrov visokega Američana. Morda njegova povprečna statistika – na tekmo v 24 minutah igre vpiše 8,1 točke, 7,6 skoka in 1,1 blokade – na prvi pogled ne izstopa, a za igro trenerja Jasona Kidda gre že zdaj za enega ključnih členov.

Mavs bodo sezono nadaljevali na domačem parketu, kjer jih čakajo trije zaporedni obračuni. V noči na sredo gostijo Houston, nato v American Airlines Center prihajata še Memphis in Oklahoma.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje