Boj Žige Samarja, ki lahko skrbi tudi selektorja

Košarka 25. Jan 202418:23 0 komentarjev
Žiga Samar, Aleksander Sekulić, Slovenija
Foto: FIBA

Že tako zahteven preskok na evroligaško raven, s katerim se to sezono spopada Žiga Samar, je postal še precej večji izziv, potem ko sta mu ponagajali kar dve poškodbi. Odlični organizator igre se je za Sportklub oglasil iz Berlina in pojasnil težave, zaradi katerih je na stranskem tiru že dva meseca.

Vse bližje je prva reprezentančna akcija v letošnji sezoni. Slovenija se bo februarja v prvem oknu kvalifikacij za EP 2025 pomerila z Ukrajino in Izraelom. Selektor Aleksander Sekulić bo kmalu objavil seznam igralcev, medtem ko je nastop Žige Samarja pod vse večjim vprašajem.

Po letu kaljenja pri Hamburgu se je pred letošnjo sezono priključil evroligaški Albi Berlin. Sezono je začel kot reden član rotacije, a ga od 26. novembra, ko je zaigral v nemškem prvenstvu proti MHP Riesen, nismo več videli na parketu.

“Težavo imam z obema stopaloma. Na eni nogi imam tendinitis Ahilove tetive. Na drugi plantarni fasciitis, ki se mi tudi že vleče. Gre na bolje, a težko rečem, kdaj bom nazaj. Upam pa, da čim prej,” je pred četrtkovim dvobojem Albe Berlin in Crvene zvezde povedal branilec, ki bo v petek praznoval 23. rojstni dan. To bo sicer že trinajsta zaporedna tekma v evroligi, ki jo bo spremljal s tribune.

“Že v sezono sem šel z manjšimi problemi z levo nogo, s tendinitisom Ahilove tetive. To se je stopnjevalo. Potem me je med sezono začela boleti še druga noga. Nato sem prenehal, ker ni bilo več smisla nadaljevati,” je dodal.

Tendinitis Ahilove tetive je akutno vnetje, ki nastane zaradi manjših poškodb oz. natrganin ob večji obremenitvi. Medtem ko je pri plantarnemu fasciitisu vneta tetiva stopalnega loka.

Samarjeva prva sezona med evropsko elito se ne razpleta po željah. Foto: Marco Steinbrenner/DeFodi via Guliver

Prihod v reprezentanco visi v zraku

Najbolj skrbi nejasnost glede njegove vrnitve. Po dveh mesecih nima niti časovnega okvirja, kdaj bi lahko bil znova na parketu. “Ne. Iz dneva v dan se vidi, kakšno je stanje, če gre na bolje. Glede na to delamo korake naprej ali nazaj,” je pojasnil, medtem ko se, namesto s košarkarsko žogo, ukvarja s terapijami, upravljanjem obremenitve in počitkom.

Posledično trenutno ni znano, če bo nared za prihod na februarsko reprezentančno akcijo. “Lahko bi rekli tudi to. Prav tako ne vem v kakšnem stanju se bom vrnil nazaj. Vprašanje je tudi, ko bom nazaj, če bom takoj stoodstotno. Bomo še videli.”

Ključen v kvalifikacijah za SP 2023

Žiga Samar je bil v lanski sezoni v akcijah, ko prihod igralcev iz lige NBA in evrolige ni bil mogoč, morda celo prva violina slovenske izbrane vrste. Navduševal je predvsem novembra 2022, ko si je Slovenija z zmagama proti Izraelu in Nemčiji že pred zadnjim reprezentančnim premorom priborila vozovnico za svetovno prvenstvo 2023. Brez Samarja bi bila pot Slovenije v Azijo precej težja, morda tam niti ne bi zaigrala, tako velik je bil njegov doprinos.

Žiga Samar. Foto: Aleš Fevžer

Oteženo privajanje na precej višjo raven košarke

V letošnji sezoni je Samar za berlinsko Albo zaigral na 18 tekmah v vseh tekmovanjih, polovico jih je začel v prvi peterki. Njegovo skupno povprečje znaša 2,5 točke, 1,6 skoka in 4 asistence v 15 minutah igre.

“Evroliga in EuroCup sta povsem različni tekmovanji. Glede hitrosti, višine igralcev in tudi taktičnih zamisli ekip. Je bil kar velik preskok, na katerega se še navajam. Upam, da ga uspem narediti čim hitreje, ko bom nazaj,” je odgovoril na vprašanje glede privajanja na najboljše evropsko klubsko tekmovanje, medtem ko je kot največji izziv izpostavil tudi precej gostejši razpored.

“Ne ostane veliko časa za treninge, ampak se poskusiš čim bolj prilagoditi. Če igraš tekme, ti lahko ta ritem koristi, saj s tekmami kot mladi igralec pridobiš največ izkušenj,” še pravi 197 centimetrov visoki branilec, ki ima za drugo polovico sezone zgolj en cilj – da se čim prej vrne na parket.

Letos na voljo tudi košarkarji iz evrolige

Letos bo tudi evroliga za potrebe Fibinih kvalifikacij izjemoma odšla na premor. Tako bodo na voljo za vpoklic tudi košarkarji najelitnejšega evropskega tekmovanja, med njimi seveda tudi Samar, ki je trenutno edini Slovenec pod pogodbo kluba iz evrolige, če ne štejemo tudi naturaliziranega Mika Tobeyja. Izrael bo tako lahko računal na vse domače člane slovitega Maccabija in iz Fenerbahčeja tudi na Yama Madarja.

Slovenija ima v skupini poleg Izraela in Ukrajine še Portugalsko. Zaradi vojnih razmer bosta uvodni tekmi proti prvima dvema nasprotnikoma odigrani na slovenskih tleh. Proti Ukrajincem se bodo Slovenci v koprski dvorani Bonifika pomerili 22. februarja, tri dni pozneje jim bodo nasproti stali še Izraelci. Drugo kvalifikacijsko okno bo novembra letos in zadnje februarja prihodnje leto. EuroBasket 2025 bodo od 27. avgusta do 14. septembra gostili Latvija, Ciper, Finska in Poljska.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!