Resnica o Dončićevem Zetorju

Košarka 17. Mar 202414:00 0 komentarjev
Luka Dončić
Luka Dončić. Foto: Profimedia

Pesem Zetor, ki jo je označil kot idealno za dvig tekmovalne morale in deluje kot sodoben spletni hit, je v resnici starejša od Luke Dončića.

Že pred dnevi smo pisali o posebnem obisku rojakov, ki ga je bil deležen prvi zvezdnik Dallas Mavericks. Utrinki zdaj krožijo po spletu, Američani pa spoznavajo tudi posebno vejo slovenske glasbe. In kakšno je ozadje pesmi, ki tudi zaradi košarke prestopa državne meje? In komu gre v resnici pripisati avtorstvo?

Zgodilo se je po zadnji tekmi v Dallasu. Luka Dončić je v razvejenih podzemnih hodnikih American Airlines Centra v kratkem organiziranem srečanju pristopil do skupine Slovencev. To so bili člani glasbene skupine Fehtarji, ki so se v tem tednu mudili v Teksasu. Slovenskega zvezdnika so pozdravili s pesmijo. Tako je ob prešerno nasmejanem Ljubljančanu odmeval viralni spletni hit Zetor. V tem primeru z besedilnim zasukom in vključitvijo Luke Dončića.

Gre za uspešnico, ki jo je Dončić na začetku sezone označil kot osebno pesem za dvig tekmovalne morale, tako imenovani ”hype song”. Poleg tega je znano, da Luka na družbenih omrežjih pogosto deli posnetek zaslona predvajalnika svojega avtomobila. S kar 8,8 milijona sledilci na Instagramu na ta način (ne)hote mnoge glasbene izvajalce postavil na globalen oder. Med avtomobilsko glasbeno podlago se je že znašel tudi omenjeni Zetor.

Gre za pesem, s katero je leta 2021 zaslovela skupina Raubarji, zdaj pa jo na svojih nastopih izvaja tudi že omenjena zasedba Fehtarji. Šaljiva pesem, odeta v harmonikarsko podlago, pa je v resnici priredba. Že daljnega leta 1996 je namreč skupina ”3=pjančki” posnela garažno obliko pesmi in jo pozneje še malce posodobila, ob tem pa so prevladovali bolj udarni ritmi kitar.

Traktorska pesem je torej v resnici tri leta starejša od Dončića, po čigar zaslugi je, resda v bolj zabavni preobleki, postala svojevrstna uspešnica socialnih omrežij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!