Cene Prevc: V skoke se vrnem le pod enim pogojem

Smučarski skoki 14. Mar 202416:30 2 komentarja
Cene Prevc
Cene Prevc; Foto: Profimedia

Eden od članov skakalne družine Prevc se je po koncu športne kariere (z)našel med gostinci. V Škofji Loki trenutno preureja slaščičarno in kavarno Homan, za Sportklub pa povedal, da se v skakalno karavano ne namerava več vrniti. No, razen v enem primeru. Skrivnost nam je zaupal z leskom v očeh.

Svetovni pokal v smučarskih skokih ga je obdaril s šestimi uvrstitvami na oder za zmagovalce.

Na začetku koledarskega leta 2022 je doživel tudi občutek, kako je na najpomembnejših tekmah zmagati, ko je Slovenija v Willingenu slavila na mešani ekipni tekmi, z olimpijskih iger v Pekingu je domov prišel s srebrno kolajno (ekipna tekma na veliki napravi) in ko smo ga vprašali, če se mu kaj kolca po tekmah in adrenalinu, je z izjavo kar malo presenetil.

Cene, vas kaj mika, da bi se vrnili v svetovni pokal?

Veste, kako je, v teh zadnjih tednih je bilo potrebno malce počistiti arhiv, šel sem tudi čez vse fotografije v tisti sezoni, ki je bila zame najboljša, torej 2021/2022. Priznam, da so me malo ‘zasrbele’ noge. No, vseeno pa ne toliko, da bi se vrnitev potem dejansko zgodila. Po drugi strani pa sem tak, da ko enkrat nekaj rečem, to potem večinoma drži. Priznam vam, da je le ena sprememba v svetu smučarskih skokov, ki bi me znala vrniti nazaj v tekmovalni dres.

Cene Prevc
Cene Prevc v ‘naravnem habitatu’. Foto: SK

Resno? Povejte nam, katera.

Dovoljenje za gradnjo skakalnic s kritično točko nad 300 metrov. Taki mejniki človeka spravijo k razmišljanju, da bi dosegel še kaj.

Kako vam gre z lokalom? Še zmeraj iščete kader? Na to temo ste v preteklosti za medije že spregovorili.

Zadeva, ki se je mora vsak gostinec dobro zavedati, je to, da imaš lahko za poslovanje vse še tako dobro pripravljeno, pa so na koncu ljudje v lokalu tisti, ki dajejo glavno podobo. Na njih sloni odgovornost, da obrat dobro funkcionira. Po vabilu prek družabnih omrežij je bil odziv zadovoljiv in če morda komu nisem odgovoril, mu kar prek vas tule sporočam, naj mi prosim da še nekaj časa. Vsakemu bom odgovoril.

Bo mogoče v Planici letos ali pa v prihodnjih sezonah moč videti stojnico, ki bo nekakšen podaljšek vašega škofjeloškega lokala?

Dvomim. Že vodenje lokala je samo po sebi izjemno zahtevno. Trenutno organizator za gostinsko ponudbo dobro skrbi, zato ne vidim kakšno dodano vrednost bi lahko moja vpletenost na tem področju vdahnila.

Foto: Guliverimage

Vsako leto nad Planico visi isto vprašanje: Bo padel rekord? Na novinarski konferenci pred dogodkom danes je bilo govora tudi o tem. Ali je to špekuliranje le dvigovanje morale pri gledalcih in samih organizatorjih ali pa vsi skupaj res verjamete v tovrsten podvig?

Ne, dejansko je rekord po mojem mnenju realen scenarij. Dejstvo je, da skakalci vsako leto nadgradijo svojo tehniko, sploh naši fantje so postali povsem suvereni na letalnicah. Hkrati bo letalnica vrhunsko pripravljena, omogočala bo res dolge polete. Priti mora le do združitve ugodnega vremena in pravega trenutka.

Če bo res padel rekord 253,5 metra … kdo je vaš favorit, da postavi nov mejnik?

Praktično vsi Slovenci so tega sposobni, pa tudi marsikateri tujec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje