S kako resnimi težavami se ubada Luka Dončić?

Košarka 29. Dec 202314:15 2 komentarja
Luka Dončić. Foto: Profimedia

Potem ko so se košarkarji Dallasa v noči na petek znova zavedali skromnega dometa ob odsotnosti Luke Dončića, se kar samo po sebi poraja vprašanje o resnosti zdravstvenih težav 24-letnega Ljubljančana.

Luka Dončić je v sezoni 2023/24, v kateri je po mnogih kriterijih na poti h kandidaturi za najkoristnejšega košarkarja v ligi, medtem ko pa se vnovična uvrstitev v peterko leta zdi skorajda samoumevna, zaigral na 29 tekmah. Manjkal je na treh, enkrat ob rojstvu hčerke, dvakrat pa zaradi zdravstvenih omejitev. Ob tem je bil njegov nastop večkrat postavljen pod vprašaj, večinoma zaradi bolečin oziroma otečene stegenske mišice.

Po zadnji tekmi z Minnesoto se je tako trener Dallasa Jason Kidd soočil z novinarskimi vprašanji o statusu prvega zvezdnika. Pojasnil je, da so se težave znova pojavile med Dončićevo bravurozno božično predstavo, ko je Phoenixu natresel 50 točk in dodal 15 asistenc, za nameček pa se je naprezal še v obrambnih akcijah, na kar je bil sam najbolj ponosen.

Foto: Profimedia

”Luka nosi zelo težko breme. Težave se pojavljajo predvsem, ko ga čakata tekmi v dveh zaporednih večerih. Preprosto, včasih je premalo časa, da bi se povsem regeneriral. Ravnali bomo po konceptu od primera do primera. Vse je odvisno od tega, kako se počuti na dan tekme,” pravi Kidd, zavedajoč se dejstva, da je moral Dončič zaradi okrnjenega kadra v decembru v povprečju igrati kar 40 minut na tekmo.

Težava s stegensko mišico sicer ljubljanskega košarkarskega čarovnika ovira že več mesecev, vsaj uradno od marca, ko je prvič javno potožil. O bolečini je znova spregovoril med reprezentančnim poletjem, sprva v Malagi, kjer je moral izpustiti tekmo z ZDA. V nadaljevanju poletja je večkrat stisnil zobe in kot prvi strelec SP Slovenijo popeljal do sedmega mesta. ”Ne vem, kaj naj rečem. Ni v redu,” je s pomenljivim nasmeškom dejal ob koncu svetovnega prvenstva na Filipinih.

Vseeno je v novo sezono vstopil v boljšem stanju kot v preteklih letih, v prvi vrsti zaradi intenzivno delovnega poletja pod taktirko kondicijskega trenerja Anžeta Mačka. Slednji ga je nato spremljal tudi v Dallasu. Dončić je v večjem delu sezone igral na izjemno visoki ravni, a je ob tem sam pogosto opozarjal, da velike obremenitve puščajo posledice.

Dallas Mavericks bodo sicer znova dejavni v noči na nedeljo, ko se bodo pomerili z GS Warriors, 48 ur zatem pa bo tekmec še Utah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje