Trinajsti poraz je bil zadnji: Simone Pianigiani odhaja

Košarka 29. Dec 202311:05 2 komentarja
Simone Pianigiani. Foto: Aleš Fevžer

Po katastrofalni evropski sezoni je v taboru Cedevite Olimpije vendarle prišlo do sprememb. Simone Pianigiani, kot vse kaže, zapušča trenerski stol slovenskih prvakov.

Čeprav so dajali v Stožicah še pred dnevi vtis, da bodo vztrajali pri dosedanji trenerski strukturi, pa novo leto, kot vse kaže, vendarle prinaša spremembo. Simone Pianigiani, ki je sicer poleti podpisal triletno pogodbo, zdaj, potem ko se v slovenski prestolnici nikakor ni proslavil, predčasno zapušča Cedevito Olimpijo.

Do razhoda, ki je po kar trinajstih zaporednih evropskih porazih in domnevno tudi slabih interni komunikaciji ter posledično skromni koheziji povsem logičen, bi bržčas prišlo že prej, a se klub ob trenerjevi neomajnosti ni želel podati v finančno tveganje.  Vseeno je bilo notranjih glasnih nasprotovanj konceptu dela že v poznem poletju kar nekaj . Zdaj sta, kot je danes prva poročala spletna stran 24ur, obe strani le našli skupni jezik.

Italijan je bil prvi trener v zgodovini ljubljanskega kluba, ki ni prihajal iz republik nekdanje Jugoslavije. V Stožicah se zdaj očitno znova oklepajo starega koncepta. Vodenje članske ekipe naj bi namreč v januarju vsaj do konca tekoče sezone prevzel Zoran Martič.

Zoran Martič. Foto: Aleš Fevžer

V klubu trenerske prevetritve uradno še ne komentirajo. Potrdili so le, da Pianigiani zaradi zdravstvenih težav 31. 12. v Beogradu ne bo sedel na klopi Olimpije. Začasno bo taktirko znova prevzel pomočnik Andrea Turchetto. Šele po tem lahko pričakujemo obveščanje o nadaljnjih kadrovskih premikih, med katerimi naj bi bila tudi vrnitev reprezentanta Zorana Dragića, ki je že vse od poletja z veljavno pogodbo povsem na stranskem tiru.

Spomnimo, Martič, ki bo prihodnje leto dopolnil 59 let, je v preteklosti že večkrat sodeloval z Olimpijo, in sicer na več ravneh, nazadnje leta 2018 tudi kot glavni trener. Poleg tega je bil še trener Budućnosti, Skopja, Sopota, Szolnokija, Apoela in številnih slovenskih prvoligašev, nazadnje pa je služboval na Japonskem.

Cedevita Olimpija je po trinajstih krogih edino moštvo EuroCupa brez ene same zmage in posledično tudi brez možnosti za napredovanje v drugi del tekmovanja. Precej boljše izhodišče imajo zmaji v ligi ABA, kjer pred silvestrskim gostovanjem pri Megi z desetimi zmagami in le tremi porazi zasedajo drugo mesto. Po novem letu čaka Olimpijo tudi prva tekma četrtfinala domačega pokalnega tekmovanja, 6. januarja pa v Tivoli kot vodilna ekipa lige ABA prihaja Crvena zvezda.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje