Samarjeve NBA delnice rastejo, Hrvata morda ne bo v Olimpijo

Košarka 14. Jun 20229:43 > 9:47 1 komentar
Žiga Samar. Foto: FIBA

Bliža se nabor košarkarske lige NBA, na katerem bosta svojo srečo iskala tudi dva perspektivna Slovenca Žiga Samar in Luka Ščuka. Več možnosti za izbor ima dosedanji član Fuenlabrade, ki naj bi se na testiranjih dobro odrezal. Zadnji trenutek si je premislil in na naboru ostal tudi hrvaški talent Karlo Matković, ki je bil sicer blizu Cedevita Olimpiji.

Nabor 2022 bo 23. junija v Brooklynu, ko bodo moštva v dveh krogih lovila naslednjo generacijo košarkarjev za najmočnejšo košarkarsko ligo na svetu. Favorit za prvi izbor je 19-letni član Univerze Auburn Jabari Smith.

Od Evropejcev naj bi najvišje kotiral Nikola Jović, ki je naslednji član srbske “tovarne” talentov, ki jo je v Megi ustvaril superagent Miško Ražnatović. Izbran naj bi bil okoli 20. mesta.

Samar opozarja nase

V ponedeljek, 13. junija, je bil rok za umik svojega imena s seznama košarkarjev za prihajajoči izbor. Oba Slovenca sta ostala med igralci, ki bodo poskusili srečo. Luki Ščuki ne napovedujejo izbora, potem ko v minuli sezoni v Cedevita Olimpiji ni dobil prave priložnosti za igro.

Drugače je s članom Fuenlabrade Žigo Samarjem, ki se je tudi podal čez lužo in svoj talent pred očmi kopice oglednikov in športnih direktorjev na ogled postavil na različnih testiranjih ter treningih. Novinar ESPN Jonathan Givony poroča, da njegove delnice rastejo.

“Samar, pričakovani izbor v drugem krogu, je ohranil svoje ime na naboru, nam je sporočil njegov agent Gerard Raventos. 197 centimetrov visok slovenski organizator igre je v zadnjem obdobju po zaslugi dobrih testiranj pridobil na vrednosti,” je zapisal Givony.

21-letnega Slovenca naj bi primerjali s trdoživostjo in občutkom za igro Mathewa Dellavedove, ki je pred leti igral za Cleveland Cavaliers in se ob LeBronu Jamesu veselil tudi naslova prvaka.

Matković si je dvakrat premislil

Od hrvaških košarkarjev se je na nabor ob talentiranemu članu Cibone Lovru Gnjidiću prijavil tudi Karlo Matković, a tik pred rokom za odjavo svoje ime umaknil s seznama. Po treh letih na posojah v OKK Beograd in Megi naj bi se vrnil v svoj matični klub Cedevita Olimpijo in v prihodnji sezoni poskušal dvigniti svojo vrednost, da bi morda bil drugo leto na naboru izbran v prvem krogu.

21-letni hrvaški center si je nato pet pred dvanajsto znova premislil in svoje ime vrnil v igro, je za ESPN sporočil njegov zastopnik Ražnatović. Sezone sicer Matković še ni končal, trenutno se z Mego meri v finalu srbskega državnega prvenstva proti Crveni zvezdi.

Njegov prihod v Ljubljano je sicer še mogoč, saj se lahko zgodi, da na naboru ne bo izbran. Prav tako pa bi se lahko klub, ki bi ga izbral, odločil, da atletsko nadarjenega in 208 centimetrov visokega košarkarja za kakšno leto še zadrži na izpopolnjevanju v Evropi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje