Sanjska popotnica, brez razkazovanja mišic

Košarka 20. Avg 202222:05 > 22:43
Foto: Aleš Fevžer

V zadnji pripravljalni tekmi pred novim Fibinin kvalifikacijskim oknom in nato evropskim prvenstvom je slovenska košarkarska reprezentanca v razprodanem Zlatorogu v Celju še drugič v tem poletju premagala Hrvaško. Tokrat z rezultatom 94:88, pa čeprav selektor Aleksander Sekulić ni želel razkriti vseh kart.

Slovenski selektor Aleksander Sekulić je v generalki pred ”pravimi tekmami” v Celju dobil, kar je želel. Morda celo kanček več. Zmago proti vzpenjajoči se Hrvaški, pa čeprav v zadnjih minutah v ogenj ni poslal najboljših mož, pred tem nekaj udarnih sekvenc najmočnejše zasedbe, navijaško podporo v reprezentančna jadra in nesporno spoznanje, da imajo evropski prvaki po šestih zaporednih zmagah vendarle še veliko rezerv. Hrvaški oreh je bil sicer tokrat trši kot 30. 6., zmaga pa, razumljivo, manj čustvena.

“Lepo je priprave končati z zmago. Hrvaška je kakovostna. To je bil za nas dober preizkus. Začeli smo malce mehko, a smo dobro stopnjevali,” je bil po zmagi zadovoljen Mike Tobey. Tudi selektor Sekulić, ki je ob polčasu povzdignil glas. “Morali smo popraviti določene stvari. Energija je bila nato prava. Tudi sprostili smo se,” se dejal selektor. “Zadovoljen sem z odzivom ostalih fantov. Tudi tedaj, ko nista igrala Goran in Luka. Nisem ju želel iztrošiti, ob tem pa smo videli odziv ostalih. Pod črto, pokazali smo borbenost, značaj in ekipno igro. In zmagali. Proti Hrvaški, ki je zelo konkurenčna,” pravi Sekulić, ki tokrat iz preventivnih razlogov v igro ni poslal Žige Samarja, ki je po udarcu na treningu staknil blažjo poškodbo.

Da bo vnovično sosedsko soočenje povsem drugačno od junijskega spektakla v Stožicah, kar so sicer napovedovali v obeh taborih, je bilo vidno že v uvodnih minutah. Če je namreč Slovenija tedaj že v prvi četrtini povsem razgradila tekmečevo igro, so tokrat gostje s povsem spremenjeno peterko, za nameček na ameriški pogon, prikazali povsem drugačen obraz. Tudi na račun slovenske obrambne poroznosti so hitro povedli s 4:0 in po trojki Daria Šarića, ki je izpustil celotno sezono v ligi NBA in se zdaj skozi reprezentančna vrata vrača na košarkarsko sceno, vodili z 11:3. Za slovenski odgovor je bil potreben tudi Goran Dragić, ki je tekmo začel na klopi, predvsem pa bolj raznolika igra. Ta se je zrcalila v delnem rezultatu 11:2. Zelo učinkovito je svoje minute izkoristil tudi Žiga Dimec, ki je pred iztekom prve četrtine dosegel sedem zaporednih točk.

Vseeno je bila Slovenija v večjem delu prvega polčasa v rahlem zaostanku. Deloma zaradi popustljivosti v obrambi, deloma zaradi slabega odstotka zadetih metov za tri točke, obenem pa tudi zaradi raznolike hrvaške igre. Napadalni ton sta ji dajala predvsem že omenjeni Šarić in Ivica Zubac, ki je spretno izkoriščal premoč v raketi. Tudi na osrednji odmor so s prednostjo odšli gostje (46:41), v tretji četrtini pa sta se razigrala Vlatko Čančar in predvsem izjemni kapetan Dragić. Po trojki slednjega je Slovenija v 29. minuti vodila z rezultatom 72:66. Slovenski ritem se je nato le še stopnjeval. Svoje je dodajal Aleksej Nikolič, z vrhunsko predstavo je nadaljeval Čančar, selektor pa je ob tem iz igre potegnil Dončića, Dragića in Tobeyja. Hrvati tega niso znali kaznovati. V zadnji četrtini je slovenska prednost znašala tudi +10. Na koncu je prednost znašala šest točk.

Foto: Aleš Fevžer

Igralec tekme je bil tokrat Vlatko Čančar (21 točk, 9 skokov). V vsega 16. minutah je 19 točk prispeval G. Dragić, Mike Tobey jih je dosegel 11, eno manj pa Luka Dončić, ki tokrat v 21. minutah ni naravnal svoje strelske toke (met za 3 točke 1:7, met za 2 točki 1:2). “Slovenija je znova dokazala, da je ena od najmočnejših ekip. Tudi z Dragićem, ki je sam obrnil rezultat. A mi se osredotočamo nase. V tem pogledu moram reči, da smo pokazali več kot junija, predvsem pa se dvigujemo,” je ob tem dejal hrvaški selektor Damir Mulaomerović.

S celjsko tekmo je torej Slovenija zaprla letošnje poglavje pripravljalnih tekme. Že prihodnji četrtek bo šlo namreč, prav tako v Zlatorogu, povsem zares. V tekmi z Estonijo bo namreč četa Aleksandra Sekulića nadaljevala boj za nastop na svetovnem prvenstvu 2023. Ta se bo stopnjeval z nedeljskim gostovanjem v Münchnu. Že 1. 9. pa se za Dragića&Co. začenja projekt branjenja naslova evropskega prvaka.

Slovenija : Hrvaška 94:88

Dvorana Zlatorog, gledalcev 5200, sodniki: Grbić, Pipan, Palčič (vsi Slovenija).

Slovenija: G. Dragić 19, Nikolić 8 (2:2), Prepelič 9 (6:7), Tobey 11 (1:2), Blažič 2, Dimec 7 (1:1), Z. Dragić 7 (1:2), Čančar 21 (3:4), Dončić 10 (5:8).
Hrvaška: Smith 13, Simon 9, Hezonja 8, Šarić 18, Gnjidić 2, Matković 10 (2:2), Zubac 13 (3:4), Bogdanović 15 (3:3).

Prosti meti: Slovenija 20:27, Hrvaška 8:9.
Met za dve točki: Slovenija 19:30, Hrvaška 22:41.

Met za tri točke: Slovenija 12:40 (Čančar 4, G. Dragić 2, Nikolić 2, Z. Dragić 2, Dončić, Prepelič), Hrvaška 12:29 (Šarić 4, Smith 3, Simon 3, Bogdanović 2).
Skoki: Slovenija 42 (29 + 13), Hrvaška 38 (30 + 8).
Osebne napake: Slovenija 18, Hrvaška 28.
Pet osebnih: Smith (40.).

Komentari

Vaš komentar