Sekulić kljub zmagi kritičen: Spodletel sem v nameri

Košarka 30. Avg 202316:19 0 komentarjev
Slovenija, sekulic
Foto: FIBA

Slovenski selektor Aleksander Sekulić je potegnil črto pod prvi skupinski del svetovnega prvenstva 2023. Slovenija se je iz skupine F prebila s tremi zmagami, potem ko je porazila še Zelenortske otoke (92:77) in tako v drugi del prenesla poln izkupiček, ki bo ob boju z Avstralijo in Nemčijo prišel še kako prav.

Predstava na tretjem obračunu Slovenije na Okinavi ni bila najbolj prepričljiva. Vsaj ne vseh 40 minut. Zelenortski otoki so dolgo držali korak, predvsem po zaslugi znova slabše predstave v obrambi in tudi precej podpovprečnemu metu za tri točke. Slednji se je večji del tekme držal okoli 25 odstotkov in ob koncu zrasel na dobrih 30 (11/34).

Obračun je imel precej manjšo intenziteto in tekmovalni naboj, kot smo ga v Okinava Areni začutili ob ponedeljkovem boju proti Gruziji. Takrat so varovanci selektorja Aleksandra Sekulića pokazali višjo raven motivacije. Dva dni pozneje je selektor spodletel v nameri, da bi vajo ponovili tudi proti Zelenortskim otokom, je samokritično ocenil.

“Cilj je bil, da se z igralci pogovorim in jih pripravim, da gredo v tekmo s pravo miselnostjo. V tem nisem povsem uspel. Osredotočenje ni bilo na ravni svetovnega prvenstva. V drugem polčasu smo popravili pristop in zaigrali precej bolje,” je dejal prvi mož slovenskega strokovnega štaba. Ponovila se je torej zgodba s tekme proti Venezueli.

Morda so slovenskim košarkarjem misli nekoliko že uhajale proti drugi fazi turnirja, kjer se združujeta obe japonski skupini, E in F. Na “zabavo” v Okinava Areni, kot je že po zmagi proti Gruzijcem nadaljevanje poimenoval Zoran Dragić, se namreč Sloveniji in Gruziji pridružujeta močni reprezentanci Nemčije in Avstralije.

Dončić je moral igrati skoraj 31 minut

Slovenci so uspeli tekmeca streti šele v zadnji četrtini. Selektor bi si zagotovo želel hitrejše razrešitve zmagovalca, kar bi ključnim članom izbrane vrste zagotovilo kakšno minuto počitka več. Luka Dončić, ki je tekmo sklenil z 19 točkami, 7 skoki in 9 asistencami, je tako igral kar 31 minut, medtem ko je selektor Žigi Samarju in Gregorju Glasu namenil drobtinice. Oba skupaj sta bila na parketu zgolj 409 sekund igre.

Razdelitev minut proti tekmecu, ki je vendarle kakšen kakovostni razred pod slovenskim, nekoliko bolj bega ob Sekulićevem mnenju, da so bile tekme na letošnjem svetovnem prvenstvu zelo fizične. “Začutili smo to igro, dobili smo tudi nekaj poškodb. K sreči ne resnih. Eno magnetno resonanco smo že imeli. Ni lahko tega prenašati, a tako je. Na naslednjih tekmah moramo najti način, kako to premostiti.”

Luka Dončić
Foto: FIBA

Avstralcem za ključni obračun daljši premor

Do petkovega nadaljevanja, ko se bodo Slovenci v drugem delu najprej pomerili z Avstralci, imajo zgolj dan počitka, nasprotniki polnih 24 ur več. Dvoboj je na sporedu ob 14.10 po slovenskem času. Slovenija bi se v primeru zmage že uvrstila v četrtfinale.

Naslednjega tekmeca si je malce že uspel pogledati, še pravi selektor, a mora s pomočniki podrobnejšo analizo še opraviti. “Poznamo jih z olimpijskih iger. Ekipa je nekoliko drugačna. So ena od reprezentanc, ki sodi v ožji krog za medaljo. So atletsko nadarjeni in izkušeni, imajo devet igralcev iz lige NBA. Zanimiva tekma bo, zelo se je veselim.”

Proti Zelenortskim otokom je bila Slovenija brez Jake Blažiča. Potem ko je nanj v ponedeljek nerodno padel Tornike Shengelia, je ubežal težji poškodbi, a za dvoboj z Zelenortskimi otoki še ni bil nared. Za zdaj ni jasno, kdaj naj bi se vrnil na parket, je pa spodbudno, da si je tekmo ogledal iz dvorane, sedel je ob svojih soigralcih.

Vse o košarkarskem svetovnem prvenstvu na Japonskem, Filipinih in v Indoneziji, ki ga na naši spletni strani podrobno spremljamo, si lahko preberete na Sportklubovi podstrani SP 2023.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!