Selektor bo kmalu rezal, a bi raje dodajal

Košarka 7. Jun 202314:35 1 komentar

Pred slovenskimi košarkaricami so še zadnji pripravljalni tekmi in zaključni treningi pred domačim evropskim prvenstvom, na katerega se podajajo brez naturalizirane okrepitve.

“Nujno potrebujemo tujko,” so nas februarja, ob zaključku kvalifikacij za EuroBasket, prepričevali selektor Georgios Dikaioulakos ter košarkarice na čelu s kapetank Tejo Oblak. “Na mojem seznamu je nekaj imen. Končna odločitev še ni padla. Vem, da bi se to že morali zgoditi. Žal pa ni vse odvisno od mene oziroma nas. Želim pa košarkarico, ki ne bo prišla le zaradi potnega lista, temveč bo igrala s srcem in se bo počutila kot del ekipe,” je takrat dejal uveljavljeni grški strokovnjak na slovenski klopi.

Dober teden pred prvo tekmo evropskega prvenstva je jasno, da mu skupaj z vodstvom reprezentance in košarkarske zveze ni uspelo prepričati želene kandidatke. Slovenska reprezentanca bo na domačem prvenstvu torej nastopila brez tujke, obenem pa sta zaradi poškodb odpadli še Aleksandra Krošelj in Mojca Jelenc, medtem ko pa je že lep čas jasna tudi usoda dolgoletne kapetanke Nike Barič.

Foto: Aleš Fevžer

In čeprav bi v danem položaju igralski seznam raje dopolnjeval, pa se bo Dikaioulakos ta teden odločil za zadnji rez. Na seznamu kandidatk je namreč trenutno še 14 imen, po pripravljalnih tekmah s Črno goro (četrtek v Ljubljani, petek v Kranju), pa se bo selektor za sodelovanje zahvalil dvojici in tako obelodanil seznam za EuroBasket (15. – 25. 6.).

“Reprezentančna okrnjenost ni vplivala na same priprave. Vsekakor pa sem bil prisiljen prilagoditi osnovni igralni načrt. Moje zamisli so bile drugačne. Tako na obrambni kot tudi napadalni ravni smo se morali prilagoditi. Imeli smo dovolj časa. Ali smo bili uspešni, bo pokazalo prvenstvo. Vseeno menim, da smo skozi priprave izpolnili načrte,” razmišlja Dikaioulakos, ki v ekipi pogreša predvsem višino.

Video: Zala Friškovec

“Prvenstvo je pred vrati. Čutim navdušenje, vznemirjenje … Pa tudi osredotočenost. Stres? Ne. Ob pritisku je delo ohromljeno. Zato moramo to nadzorovati. Pripravljeni smo. Zdaj nas čaka še generalka, torej tekmi s Črno goro ,” pravi selektor, ki bo v četrtek še preizkušal določene taktične različice, medtem ko pa naj bi v petek bolj enakomerno razporedil minutažo in spočil del igralskega jedra. “Trenutno ne želim prav veliko napovedovati, kaj nas čaka na prvenstvu. Obljubljam pa, da se bomo borili.”

Zala Friškovec, ki pogosto pooseblja to borbenost, poudarja, da je ekipa v zadnjih tednih ujela pravi delovni ritem, ki ga narekuje selektor. “Vemo, za kakšnega selektorja gre. Ima veliko izkušenj. Ve, kaj dela. Stoodstotno mu zaupamo. Verjamemo v njegov sistem dela. Tekme pa bodo pokazale, kako kakovostno je to,” pravi in dodaja: “Iz tekme v tekme se kaže večja samozavest Po porazih z Madžarsko smo se dvigovale. Zdaj nas čakata še dve tekmi, nato pa bo šlo povsem zares.”

Slovenska reprezentanca

Eva Lisec, Teja Oblak, Tina Cvijanovič, Hana Ivanuša, Tina Jakovina, Eva Rupnik, Zala Friškovec, Lara Kozina Bubnič, Ajša Sivka, Lea Debeljak, Gala Kramžar, Zala Šrot, Sara Vujačić in Blaža Čeh