Reprezentanca ZDA se sestavlja: kdo proti Slovencem?

Košarka 6. Jun 202316:12 0 komentarjev
reprezentanca zda
Foto: FIBA

Ameriška košarkarska reprezentanca za letošnje svetovno prvenstvo se počasi, a zanesljivo polni. Znanih je že osem od 12 članov, kolikor jih bo lahko selektor Steve Kerr popeljal v Azijo. Avgusta se bodo Američani s Slovenijo pomerili na pripravljalnem turnirju.

Letos se bo z Američani pomerila tudi slovenska izbrana vrsta. Morda tudi na svetovnem prvenstvu, če se bosta obe reprezentanci prebili v izločilne boje, a zagotovo že sredi avgusta v Malagi, kjer bo Slovenija skupaj s Španijo in ZDA igrala na pripravljalnem turnirju.

Po poročanju številnih virov v ZDA je osem košarkarjev že potrdilo prihod v reprezentanco. Vsi so člani klubov iz lige NBA. Vendarle je mogoče hitro opaziti, da gre za nekoliko pomlajeno zasedbo, saj vsaj trenutno med imeni ni največjih ameriških zvezdnikov, kakršni so LeBron James, Kevin Durant, Stephen Curry, Jayson Tatum, Kawhi Leonard

Durant, lebron, zda
Duranta in LeBrona za zdaj ni med kandidati za svetovno prvenstvo. Foto: FIBA

Že v skupini proti Antetokounmpu

Američani bodo boje odprli v skupini C, ki gostuje v Manili. Tako se jim ne bo potrebno seliti, saj prav prestolnica Filipinov gosti tudi zaključne boje, medtem ko bo Slovenija skupinski del odigrala na japonski Okinavi. Nasprotniki ZDA bodo Jordanija, Grčija (Giannis Antetokounmpo) in Nova Zelandija.

Potrjeni košarkarji za reprezentanco ZDA:

Mikal Bridges (Brooklyn Nets)
Jalen Brunson (New York Knicks)
Anthony Edwards (Minnesota Timberwolves)
Tyrese Haliburton (Indiana Pacers)
Brandon Ingram (New Orleans Pelicans)
Jaren Jackson Jr. (Memphis Grizzlies)
Bobby Portis (Milwaukee Bucks)
Austin Reaves (Los Angeles Lakers)

Za zdaj morda največje presenečenje je član Jezernikov Austin Reaves. 25-letni branilec je v svoji drugi sezoni v ligi NBA, potem ko leta 2021 na naboru ni bil izbran, v povprečju vpisal 13 točk in 3,4 asistence.

Najstarejši od osmerice je z 28 leti Bobby Portis, krilni center Milwaukeeja, ki je letos na tekmo vpisal 14,1 točke in 9,6 skoka, večino obračunov pa začel na klopi.

Na položaju organizatorja igre sta, v Sloveniji zaradi dolgoletnega igranja ob Luki Dončiću dobro poznani Jalen Brunson in vzhajajoči zvezdnik Indiane Tyrese Haliburton. Jalen je po selitvi v New York “eksplodiral” in na tekmo vpisal 24 točk ter 6,2 asistence. Haliburton pa je bil z 10,4 asistence celo drugi asistent lige v rednem delu.

Brunson
Foto: Profimedia

Strelsko najbolj navdahnjena sta Brandon Ingram in Anthony Edwards, ki blestita na krilu in sta letos na tekmo dosegala po 24,6 oz. 24,7 točke. Slednji velja tudi za enega atletsko najbolj nadarjenih igralcev lige.

Obrambno pa sta najbolj sposobna Mikal Bridges in Jaren Jackson. Slednji je bil to sezono celo izbran za najboljšega obrambnega košarkarja lige NBA.

Na klopi kar 14 prstanov

Za zdaj je reprezentanca ZDA morda celo bolj zvezdniška na klopi. Selektorju Stevu Kerru, petkratnemu NBA prvaku v vlogi igralca in štirikratnemu v vlogi stratega, družbo delata Erik Spoelstra, ki je Miami do naslova popeljal dvakrat, in Tyronn Lue, ki je bil dvakrat prvak kot igralec in enkrat kot trener.

Steve Kerr, zda
Steve Kerr. Foto: FIBA