Šesterici le slovenska liga ni dovolj

Košarka 20. Jul 202210:49 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Šest slovenskih klubov se bo v novi sezoni predstavilo tudi na mednarodnem košarkarskem parketu, toda velika večina na nižji tekmovalni ravni.

Decembra bo minilo okroglo desetletje od zadnje tekme slovenskega kluba v Evroligi. Tedaj je bila to Union Olimpija. Ta po združitvi z zagrebško Cedevito stik z Evropo ohranja v EuroCupu. Ljubljančani bodo v drugem najmočnejšem evropskem tekmovanju nastopali tudi v sezoni 2022/23, če gre soditi po aktivnosti na igralski tržnici, pa bodo merili zelo visoko.

Cedevita Olimpija bo tudi edini slovenski predstavnik v elitni ligi ABA, zaradi česar bo znova ”oproščena” prvega dela državnega prvenstva. Ljubljančani bodo novo jadransko sezono odprli ob koncu septembra, ko bo v Stožicah gostoval Borac. Precej bolj slovensko bo obarvana ABA liga 2, ki predstavlja tudi most do prve lige. Tega se še posebej dobro zavedajo pri Krki. Poleg Novomeščanov pa bosta v drugem jadranskem razredu v novi sezoni zaigrala še Helios Suns in Šenčur.

Slovenska košarka ohranja tudi stik s pokalom Alpe Adria, v katerem bodo nastopali še hrvaški, češki, avstrijski, slovaški, poljski in romunski klubi. V tekmovanje, ki ga priznava tudi Fiba, se bosta namreč vključila Nutrispoint Ilirija in Rogaška.