Skrivnost velikega preobrata Dallas Mavericks

Košarka 26. Mar 202417:44 0 komentarjev
Dončić Gafford
Dončić in Gafford. Foto: Profimedia

Morda so nekateri na zadnji dan trgovanja v letošnji sezoni lige NBA zmajevali z glavo, ko so Dallas Mavericks za centra Daniela Gafforda odšteli izbor v prvem krogu, a zadnji mesec se lahko smeji predvsem Teksašanom.

Dallas je po manjši krizi, s katero se je spopadal po tekmi zvezd, zdaj ena najbolj vročih ekip lige NBA, z osmimi zmagami na zadnjih devetih tekmah. Po letih težav ima zdaj Luka Dončić končno ob sebi odličnega centra in to ne zgolj enega, temveč kar dva. Dereck Lively se je Mavsom pridružil na lanskem naboru, februarja je iz Washingtona prišel še Daniel Gafford, kar pomeni, da lahko Teksašani z vsaj enim od obeh igrajo od prve do zadnje minute tekme.

Drugačno vizijo je imel nekaj časa trener Jason Kidd, ki je prišleku iz Wizardsov kljub odličnemu debiju vse bolj omejeval minute, na položaj centra pa (pre)pogosto postavljal Maxija Kleberja, ki minut še zdaleč ni upravičil. Posledica je bila pet porazov na šestih tekmah. Takoj, ko se je Kidd vendarle vrnil k rešitvi na dlani in na položaju centra minute znova porazdelil med Livelyja in Gafforda, se je rezultatska krivulja obrnila navzgor.

Dončić Gafforda dvignil še na višjo raven

Z zmagovitim nizom ima skupni imenovalec tudi sprememba v začetni peterki, kjer je Gafford dobil prednost pred novincev Livelyjem. Poteza se je strategu Dallasa zelo obrestovala, Gafford je v tem obdobju v 25 minutah igre v povprečju vpisal 15,2 točke, 8,4 skoka, 2 asistenci in 2,5 blokade.

Če prištejemo še tekmo proti Indiani, ki jo je Dallas sicer izgubil, je Gafford v vzorcu desetih tekem iz igre zadel neverjetnih 86,8 odstotka vseh metov. Še nihče v zgodovini ni v nizu desetih tekem v povprečju dosegel vsaj 15 točk ob vsaj 85-odstotnem metu iz igre!

Strelski rekord Gafforda v dresu Dallasa – 24 točk:

Gafford je že pred prihodom v Teksas veljal za t.i. “grožnjo za lob”, da torej odlično zaključuje akcije po podajah po zraku, večinoma z alley-oop zabijanji. Dončić je njegovo učinkovitost dvignil do novih višav. Njegov met iz igre je v Dallasu namreč za kar sedem odstotnih točk nad njegovim kariernim povprečjem. Pred dnevi je skoraj postavil še en rekord lige NBA, po številu zaporednih zadetih metov iz igre. Števec se je zautavil pri 33, le dva zadeta meta od izenačitve rekorda, ki ga je leta 1967 postavil legendarni Wilt Chamberlain.

Mavsi so trenutno v srditem boju za mesta v končnici v zahodni konferenci. Naslednja dva obračuna bodo odigrali v Sacramentu, s katerim imajo trenutno celo enako razmerje zmag in porazov (42-29). Ob precej ugodnejšem razporedu do konca rednega dela sezone, bi bil že polovičen izplen za Dallas odlična popotnica pred zaključkom. V igri je namreč šesto mesto, ki kot zadnje neposredno prinaša uvrstitev v končnico.

Teksašanom smo dolgo lahko očitali tudi manko višine, predvsem v igri pod obročem. Lani so bili celo najslabša ekipa lige NBA pri pobiranju odbitih žog. Letos do menjave za Gafforda in Washingtona na skromnem 27. mestu. Od menjave do danes pa so celo 4. najboljša skakalna ekipa lige. Največja šibkost moštva je postala ena večjih prednosti. Posledično so postali precej manj odvisni od meta za tri točke, ki je v zadnjih letih premočno diktiral uspeh na parketu.

Dallas je brez dvoma ekipa v vzponu, ki v pravem trenutku sezone prihaja v vse boljšo formo. Tudi stavnice ga uvrščajo vse višje, čeprav končnica trenutno še zdaleč ni zagotovljena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!