Srečanje teksaških znancev: “Dobro je videti, vendar …” (VIDEO)

Košarka 30. Avg 202320:00 0 komentarjev
Foto: FIBA

V Okinava Areni je, vsaj kar se tiče slovenske reprezentance, naslednji na vrsti dvoboj soigralcev iz Dallas Mavericks Luke Dončića in Josha Greena. Mladi Avstralec, ki tudi v Teksasu prevzema vse pomembnejšo vlogo, je za Sportklub spregovoril o izzivu, ki ga predstavlja Slovenija, medtem ko skrivnosti, kako zastaviti slovenskega zvezdnika, ni želel razkriti, čeprav se je skoraj zarekel.

Josh Green je v minuli sezoni lige NBA storil velik korak naprej v razvoju. V Dallasu je bil največji zmagovalec menjave igralcev, po kateri se je od kluba poslovil Dorian Finney-Smith in na krilu prevzel njegovo mesto v začetni peterki. Teksašani so bili prav zaradi karizmatičnega Avstralca, ki bo novembra dopolnil 23 let, pripravljeni izgubiti poveljnika svoje obrambe.

V avstralski reprezentanci je sicer dva od treh dvobojev v skupinskem delu začel na klopi, a to ne pove toliko o Greenu, kot o izjemni kvaliteti moštva, ki ga vodi Brian Goorjian. Že po prvi tekmi Avstralije na svetovnem prvenstvu, ko je v drugem polčasu povozila Finsko, je govoril o izjemni raznovrstnosti, kakršne v preteklosti ni imel na voljo.

Na tekmi za bronasto kolajno ni dobil priložnosti

Največ je prinesla priključitev odličnega 20-letnega organizatorja igre Josha Giddeyja, a tudi fizične sposobnosti in vsestranskost Greena, ki je imel pred dvema letoma na olimpijskih igrah v Tokiu, ko so Avstralci Slovencem speljali bronasto medaljo, še povsem obrobno vlogo.

“Dobro se počutim. Kar naprej so me mučile neke manjše poškodbe, zato je bilo lepo zaigrati povsem brez ovir in pomagati svojemu moštvu,” nam je uvodoma zaupal Josh, ki je Japoncem v 21 minutah nasul 15 točk.

Prihodnost avstralske izbrane vrste. Foto: FIBA

Čeprav gre za obrambnega specialista, je zadnje leto močno popravil tudi igro v napadu. Za Dallas je na tekmo vpisal 9,1 točke, 3 skoke in 1,7 asistence in za tri metal več kot 40 odstotno.

Pogledal si je tekme Slovenije in Dončića

Ob Pattyju Millsu in Giddeyju je sicer njegova igra na napadalni strani parketa omejena predvsem na met z razdalje in tranzicijo. V obrambi pa bo najverjetneje v petek zadolžen tudi za Luko Dončića.

“Luka je seveda izjemen košarkar. Srečo imam, da sem njegov soigralec, po drugi strani pa sva oba tekmovalna in pripravljena, da si na naslednji tekmi stojiva nasproti. To bo odličen dvoboj,” je prepričan Green.

V Okinavi si je pogledal obe tekmi Slovenije, najverjetneje si je tudi tretjega, pogovor je bil namreč opravljen že pred obračunom Slovenije in Zelenortskih otokov za zaključek bojev v skupini F.

Dončića sicer spremlja vso poletje. Tudi njemu ni ušlo, da je nepričakovano hiter konec sezone – Dallas se ni uvrstil v končnico ter tako zaključil že aprila – izkoristil za fizično pripravo. “Videl sem, da je veliko delal na izgradnji telesa. Dobro je videti, vendar … Ne morem ti vsega povedati, čaka nas tekma,” je odvrnil v smehu.

Lahko je le obljubil, da bo v obrambi odigral maksimalno. “Ob koncu dne je eden najboljših igralcev na svetu. Brez dvoma se bomo zelo pripravili nanj. Trenerji bodo pripravili načrt, ki mu bom sledil. Storil bom vse, kar je v moji moči.”

Vse o košarkarskem svetovnem prvenstvu na Japonskem, Filipinih in v Indoneziji, ki ga na naši spletni strani podrobno spremljamo, si lahko preberete na Sportklubovi podstrani SP 2023.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!