Na EuroBasket z “jokerjem” in opozorilom

Košarka 12. Feb 202319:15 0 komentarjev
Slovenija turčija
Foro: Aleš Fevžer

Poraz ženske košarkarske reprezentance v zadnji tekmi kvalifikacij za EuroBasket 2023 na Kodeljevem proti Poljski (58:65) še zdaleč ni bil usoden ter še manj tako šokanten in boleč kot spodrsljaj moške izbrane vrste v Berlinu, vsekakor pa ne more prav blagodejno vplivati na priprave na domače evropsko prvenstvo.

Natančno 122 dni pred odprtjem ženskega EuroBasketa, ki ga bosta junija (15. – 25.) gostila Tel Aviv in Ljubljana, je slovenska reprezentanca poravnala še zadnji kvalifikacijski dolg. Resda brez pravega tekmovalnega pritiska, saj si je še četrti zaporedni nastop na prvenstvu zagotovila kot gostiteljica. “Tudi na parketu želimo dokazati, da spadamo na prvenstvo,” so poudarjali v slovenskem taboru. A na koncu so uveljavili prav “jokerja” gostitelja. V zadnji tekmi kvalifikacij so namreč Slovenke po slabši predstavi v drugem polčasu klonile proti Poljski (58:65) in zdrsnile na tretje mesto skupine D.

“Poraz ne pomeni nič. Moramo pa opozoriti na napake in se na njih učiti. Namen vseh tekme je zaznavanje napak in posledično odpravljanje le-teh pred prvenstvom. Ne skrivam, da smo želeli do zmage. A storili smo preveč napak. Napadalno nismo bili dovolj produktivni, poleg tega pa smo obrambno padli. Ne glede na to, kaj se dogaja v napadu, je treba vztrajati pri čvrsti obrambi,” je ob koncu obračuna in kvalifikacij dejal slovenski selektor Georgios Dikaioulakos, ki je imel, vsaj v primerjavi s četrtkovo tekmo proti Albaniji, tokrat občutno manj manevrskega prostora za kombiniranje različnih peterk, predvsem pa namenjanje minutaže igralkam iz “drugega plana”.

Prva strelka je bila Eva Lisec (18 točk), ki je kot edina presegla dvomestno število točk. Kapetana Teja Oblak, ki je prispevala 8 točk, je pred odhodom v slačilnico dejala: “Plačale smo ceno popuščanja v zbranosti. Obramba, saj po mojem mnjenju, ni bila slaba. A zgrešile smo preveč odprtih metov. Ni bilo prave napadalne širine. Za zmago nista dovolj dve razpoloženi igralki. Ni dobro izgubiti, a gremo naprej. Iz te tekme moramo potegniti dobre in slabe stvari.”

Dva obraza

Da čaka slovensko vrsto precej težje delo kot na prvi tekmi tega kvalifikacijskega okna, je bilo jasno že ob žrebu. Poljske košarkarske delnice vendarle kotirajo precej višje od albanskih, pa čeprav je od zlatih časov Poljske minilo že skoraj četrt stoletja. Posledično je bil tudi slovenski tekmovalni naboj večji, dodaten zagon pa je dalo reprezentanci približno 1.500 gledalcev, koliko se jih je tokrat zbralo na Kodeljevem.

Slovenija turčija
Foro: Aleš Fevžer

Glasno so lahko pozdravili slovensko odprtje z rezultatom 5:0, nato vodstvo s 15:8, predvsem pa dejstvo, da je ob strelskem navdihu Eve Lisec in Zale Friškovec ter pronicljivi igri Teje Oblak Slovenija večji del prvega polčasa ohranjala pobudo. Poljska je vodila le enkrat (24:22), a ob delnem rezultatu 7:0 na odmor odkorakala z zaostankom petih točk (29:24).

V tretji četrtini je sledil oster odgovor zasedbe gostujočega selektorja Marosa Kovacika. Poljakinje so po zaslugi Marisse Kastanek in Agnieszke Skobel prevzele vajeti ter v 28. minuti vodile z rezultatom 44:37. Ko so se Slovenke znova podale v lov, so gostje zaostrile pristop v obrambi. Niz zgrešenih metov za izenačenje, več izgubljenih žog in predvsem pomanjkanje prave ekipne igre je domačo vrsto oddaljil od Poljakinj. Individualni poskusi niso prinašali želenega rezultata, tako da se je končalo s +7 za gostje in pomembnim opozorilom za Slovenijo pred pripravami na domači EuroBasket.

Slovenija turčija
Foro: Aleš Fevžer

V pričakovanju tekmic in ameriške okrepitve

Naslednji datum, ki so si ga obkrožile slovenske košarkarice, je osmi marec. Na dan žena bo namreč v slovenski prestolnici potekal žreb predtekmovalnih skupin evropskega prvenstva, ki bo 16 udeleženk razdelil v štiri predtekmovalne skupine. Dve bosta junija domicil našli v Tel Avivu, dve pa v Ljubljani. Oba kraja bosta nato gostila tudi dodatne tekme za preboj v četrtfinale, medtem ko pa bodo vsi preostali izločilni obračuni potekali v ljubljanskih Stožicah. V slovenskem taboru verjamejo, da tudi z domačo reprezentanco. Ta poleg tekmecev čaka še na proceduralne postopke za naturalizacijo, po katerih bo imel selektor pod košem vendarle na voljo tudi novo ameriško moč.

Slovenija : Poljska 58:65

Dvorana Kodeljevo, gledalcev 1000, sodniki: Praksch (Madžarska), Sanchez Gonzalez (Španija), Bongiorni (Italija).

Slovenija: Lisec 18 (7:8), Oblak 8 (4:4), Cvijanovič 4, Seničar 2, Jakovina 6, Friškovec 9, Jelenc 2, Barič 9 (2:2).
Poljska: Niemojewska 3 (1:1), Borkowska 2, Makurat (0:2), Skobel 15 (4:4), Gajda 11 (6:6), Parzenska 4 (2:2), Gertchen 4, Rembiszewska 2, Kastanek 10 (4:4), Telenga 14 (4:9).

Prosti meti: Slovenija 13:14, Poljska 21:28.
Met za tri točke: Slovenija 5:25 (Friškovec 3, Lisec, Barič), Poljska 4:23 (Kastanek 2, Jagda, Skobel).
Osebna napake: Slovenija 22, Poljska 20.
Pet osebnih: Jagda (40.).