V zmajevo gnezdo član Krke, blizu tudi hrvaški talent

Košarka 16. Jun 202211:04 > 11:04 0 komentarjev
Jan Kosi na tekmi protiPartizanu, foto: liga ABA/Dragana Stjepanović.

Cedevita Olimpija se je pred novo sezono okrepila s prvim košarkarjem. Iz novomeške Krke se v Ljubljano seli krilni center Jan Kosi, ki je s slovenskimi prvaki podpisal dvoletno pogodbo. Blizu je tudi hrvaški talent Lovro Gnjidić.

Športni direktor Sani Bečirović bo imel to poletje ogromno dela. Pogodbe so se namreč iztekle praktično vsem nosilcem, ki so se v minuli sezoni uvrstili v polfinale lige ABA in četrtfinale EuroCupa. Cedevita Olimpija ima po podpisu Jana Kosija osem košarkarjev. To so poleg novinca še Dan Duščak, Luka Ščuka, Blaž Habot, Saša Ciani, Rok Radović, Žiga Daneu in kot edini tujec Marko Radovanović.

Jan Kosi je tako postal prvi podpis Ljubljančanov za sezono 2022/23 in bo v moštvu pomagal zapolniti kvoto slovenskih košarkarjev. 25-letnega košarkarja dobro pozna tudi strateg Jurica Golemac, ki je z njim deloval že, v zdaj že nekdanji, Sixt Primorski. “Jan je še vedno mlad fant, ki lahko napreduje, je pa zelo dobro podkovan, tako fizično, kot tudi taktično, in zagotovo nam bo pomagal v sezoni, ki je pred nami,” je ob tem dejal Golemac.

“Zelo vesel sem, da sem se pridružil Cedeviti Olimpiji. Klub ima bogato zgodovino, organizacija pa je na vrhunski ravni,” je po podpisu pogodbe 204 centimetre visoki košarkar in dodal: “Komaj čakam, da se s soigralci zberemo in se začne nova tekmovalna sezona, obenem pa se že veselim spoznavanja navijačev.”

Razloge za podpis je predstavil tudi Bečirović: “Jan ima izkušnje z igranjem v regionalni ligi, zdaj bo lahko izkusil tudi igranje na evropski ravni. Verjamemo, da bo Jan pri nas napravil korak naprej v svoji karieri in nam obenem priskočil na pomoč pri ciljih, ki si jih bomo zastavili za novo tekmovalno sezono.”

Kosi, ki bo 18. oktobra dopolnil 26 let, je v sezoni 2021/22 v regionalni ligi zaigral na 19 tekmah in v povprečju dosegal 7,4 točke in 4,3 skoka na tekmo. V državnem prvenstvu je nastopil na 19 tekmah in beležil 7,1 točko, 4,7 skoke in 1,3 asistence na obračun.

Lovro Gnjidić, foto: liga ABA/Mihal Jačić.

Blizu talentirani član Cibone

Cedevita Olimpija naj bi bila tudi blizu podpisa pogodbe z 21-letni hrvaškim branilcem Lovrom Gnjidićem. Gre za 197 centimetrov visokega košarkarja, ki ga krasi odličen nadzor nad žogo in prodornost, letos pa se je prijavil tudi na nabor lige NBA, kjer pa mu ne napovedujejo izbora.

V minuli sezoni je za Cibono v ligi ABA v povprečju prispeval 6,2 točki in 3,4 asistence na tekmo, imel je tudi 1,1 ukradene žoge. S hrvaškim klubom, ki mu grozi stečaj, je letos osvojil državno prvenstvo.

S prihodom v Ljubljano se spogleduje še drugi hrvaški košarkar, ki bo letos na NBA naboru, Karlo Matković. Gre za atletsko nadarjenega centra, ki je v minuli sezoni za Mego v ligi ABA v povprečju vpisal 11,6 točke in 6,1 skoka.

Njegov prihod je odvisen tudi od nabora, kjer naj bi bil po predvidevanjih morebiti izbran v drugem krogu. Gre sicer za člana Cedevite Olimpije, ki je zadnje tri sezone preživel na posojah.