Rogaški odvzeta točka, zveza odgovorila klubu

Košarka 3. Okt 202310:54 > 13:44 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Komisar državnega košarkarskega tekmovanja je tekmo prvega kroga lige Nova KBM med Ilirijo in Rogaško registriral z izidom 20:0 in odvzel točko Rogaški. Slednja je kršila pravila tekmovanja, je Košarkarska zveza Slovenije (KZS) v ponedeljek zvečer sporočila na svoji spletni strani.

Na tekmi je za ekipo Rogaške nastopil Val Luka Jugovac, ki v prvem krogu ni imel pravice nastopa. Tekma je bila po uradni dolžnosti registrirana z rezultatom 20:0 v korist Ilirije. Rogaška je tako ostala brez točke, potem ko je dvoboj 30. septembra izgubila s 74:96.

“Jugovac je sicer bil na seznamu igralcev s podeljeno pravico nastopa, ki ga je zveza posredovala košarkarskemu klubu Rogaška. Odstopanja pred začetkom tekme ni opazil niti delegirani tehnični komisar tekme Tone Polak. V nasprotnem primeru bi bil (lahko) del ekipe sicer poškodovani Staš Sivka, ki je tekmo kot ‘uradna oseba’ spremljal s klopi,” je Rogaška zapisala v današnji izjavi za javnost.

Kmalu po zapisu se je odzvala tudi Košarkarska zveza Slovenije, zapis objavljamo v celoti: “Odgovornost za nastop igralcev na posamezni tekmi je povsem na strani kluba in nekorektno je razloge iskati pri drugih osebah, kot v določenem primeru tehničnem komisarju. Če igralec prestopi po koncu prestopnega roka, kar je bil primer v tej zadevi in pred začetkom tekmovanja, v prvem kolu nima pravice nastopa. Registracijski pravilnik se v tem delu ni spreminjal že več let in klubi v večini ta določila poznajo. Poleg tega, da je to določilo jasno zapisano v pravilniku, pa je v konkretni zadevi potrebno omeniti še, da je igralec v klub prestopil 19. septembra. KK Rogaška je bil po elektronski pošti ob potrditvi prestopa obveščen z besedami, ‘da igralec nima pravice nastopa v 1. kolu DP’. Poleg tega pa je KK Rogaška dne 28. septembra po elektronski pošti prejela tudi Odločbo registracijske komisije iz katere je prav tako jasno razvidno, da igralec v prvem kolu nima pravice nastopa. Ob tem naj poudarimo, da so vse Odločbe Registracijske komisije javno objavljene na spletni strani Košarkarske zveze Slovenije in dostopne vsem. Sklicevanje in prevračanje krivde na katere koli druge uradne osebe tekme je tako najmanj nekorektno, izključno odgovornost pa za nastalo zadevo nosi klub.”

Naslednjo tekmo lige Nova KBM bo Rogaška odigrala v soboto proti LTH Castingsu, Ilirija pa isti dan v gosteh proti GGD Šenčurju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!