Dončić in Tobey uničila Venezuelo ter vrgla rokavico Litvi

Košarka 3. Jul 202115:15 > 04. Jul 2021 9:17 1 komentar
Mike Tobey je minulo poletje navduševal v dresu slovenske reprezentance, foto: FIBA.

Slovenski košarkarji so le še korak oddaljeni od prve uvrstitve na olimpijske igre v zgodovini reprezentance, potem ko so v polfinalu zanesljivo odpravili Venezuelo (98:70). A zadnji korak bo najtežji, nasprotnik bo gostiteljica Litva, ki je v drugem polfinalu z 88:69 premagala Poljsko. Za preboj na OI mora Slovenija osvojiti turnir v Kaunasu.

Slovenija je odlično formo prenesla tudi na polfinalni dvoboj proti Venezueli. Aleksander Sekulić je sicer še tretjo tekmo zapored ostal zvest enaki začetni peterki – Luka Dončić, Zoran Dragić, Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Mike Tobey.

Naveza Tobey – Dončić nerešljiva uganka

Odlično je znova igral Luka Dončić, ki je vrhunsko razigraval svoje soigralce in že do odmora zbral osem podaj, do konca tekme je prišel do drugega zaporednega dvojnega dvojčka, vpisal je 23 točk in 13 podaj. Le skok pa mu je zmanjkal celo do trojnega dvojčka.

Glavni dobitnik njegove ustvarjalnosti je bil Mike Tobey, ki je bil prvi strelec in skakalec dvoboja, zbral je 27 točk in 12 skokov, z indeksom 35 je bil tudi najboljši posameznik obračuna.

Če je napad znova deloval dobro, nasprotno velja za obrambo, ki je bila v prvem polčasu slabša od pričakovanj. Venezuela je uspela držati stik s Slovenci, ki je ob odmoru vodila z 48:41.

Po odmoru popravili obrambo

Slovenija je v drugem polčasu zaigrala še bolje, popravila predvsem igro v obrambi in v tretji četrtini skoraj že odločila prvi polfinalni dvoboj turnirja v Kaunasu. V tem delu igre so slovenski košarkarji Venezueli dovolili le 14 točk in prednost povišali na +16. Finale je bilo vse bližje.

Slovenska košarkarska reprezentanca, foto: FIBA.

Sredi tretje četrtine je sicer vsem v slovenski reprezentanci in navijačem zastal dih, potem ko je na tleh obležal Vlatko Čančar. Ob boju za žogo si je zvil gleženj in z igrišča odšepal ob pomoči soigralcev. Čančarjevo višino in moč bo Slovenija zelo potrebovala v morebitnem finalu, kjer bodo nasproti najverjetneje stali Litovci, ki so najmočnejši prav pod obročem. Na parket se proti Venezueli ni več vrnil.

Zadnja četrtina le še formalnost

Razlika je do konca tekme narastla do +28. Šele na tretjem dvoboju v Kaunasu Slovenija ni presegla stotice, potem ko je proti Angoli dosegla 118 in proti Poljski 112 točk.

Dvomestno število točk je poleg Tobeyja in Dončića dosegel še Zoran Dragić, ki je prispeval 12 točk. Znova je Sekulić na parket poslal vseh 12 košarkarjev, čeprav je bila tokrat minutaža že malce manj razdeljena kot v skupinskem delu.

Klemen Prepelič, foto: FIBA.
Slovenski navijači v Kaunasu, foto: FIBA.
Luka Dončić, foto: FIBA.
Luka Dončić, foto: FIBA.
Vlatko Čančar, foto: FIBA.
Luka Dončić, foto: FIBA.
Mike Tobey tokrat ne bo mogel pomagati slovenski reprezentanci, foto: FIBA.
Slovenski navijači v Kaunasu, foto: FIBA.
Luka Dončić, foto: FIBA.

Reprezentanci Slovenije in Venezuele sta v Kaunasu odigrali tretjo medsebojno tekmo, a prvo uradno. Moštvi sta se pred leti dvakrat pomerili na pripravljalnem dvoboju, obakrat v Mariboru. Obe tekmi je zmagala slovenska izbrana vrsta, leta 2006 je bilo 88:61 in leto dni kasneje 88:68 za slovenske košarkarje.

V drugem polfinalu sta se pomerila še domača Litva in Poljska. Z 88:69 so bili doljši Litovci. V nedeljo ob isti uri sledi še finalni obračun, ki bo prinesel udeleženca olimpijskih iger.

Štirje olimpijski kvalifikacijski turnirji te dni potekajo v Beogradu, Kaunasu, Splitu in kanadski Victorii. Na olimpijske igre se bodo uvrstili le zmagovalci iz vsakega prizorišča.

V Tokio so že uvrščene Španija, Francija, ZDA, Argentina, Avstralija, Nigerija, Iran ter Japonska.

Kvalifikacijski turnir za olimpijske igre:

Polfinale, sobota, 3. julija:
Slovenija – Venezuela 98:70 (26:21, 22:20, 23:14, 27:15)

Litva – Poljska 88:69

Finale, nedelja, 4. julija:
Litva – Slovenija (ob 18.30)

Na olimpijske igre se uvrsti le zmagovalec turnirja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje