Slovo velikana iz zlate ljubljanske ekipe

Košarka 2. Maj 202310:52 0 komentarjev
Damir Šolman (1948-2023). Foto: Fiba

Generacija jugoslovanske košarkarske reprezentance, ki je leta 1970 osvojila zato na svetovnem prvenstvu v ljubljanskem Tivoliju, se poslavlja od pomembnega člana. Na Hrvaškem je po dolgotrajni bolezni umrl Damir Šolman.

Potem ko je lani umrl Petar Skansi, se je ponoči v 74. letu starosti po dolgotrajni bolezni poslovil še njegov rojak in soigralec iz nepozabne jugoslovanske reprezentance Damir Šolman. Tudi on je bil član dvanajsterice, ki je leta 1970 nekdanjo skupno državo v Ljubljani popeljala do naslova svetovnega prvaka. V reprezentanci so bili tedaj med drugim tudi Ivo Daneu, Aljoša Žorga in Vinko Jelovac.

Šolman, sicer rojen 7. 9. 1948, je kot krilni košarkar kariero začel pri zagrebški Mladosti, največji pečat pa je pustil v splitski Jugoplastiki, za katero je igral v dveh obdobjih. Velja za legendo splitskega kluba, s katerim je osvojil pet državnih lovorik in pokal Radivoja Korača.

Vrsto let je bil reprezentant Jugoslavije. S “plavimi” je bil dvakrat evropski prvak (1973 in 1957) in dvakratni olimpijski podprvak (1968 in 1976), poleg ljubljanskega zlata pa je na SP prišel še do srebra v Portoriku (1974).

Jugoslavija 1970 pred Tivolijem. Foto: Fiba

Spomnimo, za reprezentanco tedanje SFR Jugoslavije so pred 53 leti naslov svetovnega prvaka osvojili kapetan Ivo Daneu, Ljubodrag Simonović, Krešimir Ćosić, Damir Šolman, Trajko Rajković, Ratko Tvrdić, Dragan Kapičić, Nikola Plećaš, Petar Skansi, Aljoša Žorga, Dragutin Čermak in Vinko Jelovac. Selektor je bil Ranko Žeravica. Pred nekaj leti je luč sveta ugledal tudi film Postali bomo prvaki sveta, ki govori o dogodkih iz tistega časa.