Hrvat iz osovraženega Reala si lahko obeta topel srbski sprejem

Evroliga 2. Maj 20237:00 0 komentarjev

Ozadje svojevrstnega paradoksa, ki spremlja vročo četrtfinalno evroligaško serijo med madridskim Realom in beograjskim Partizanom (0:2). Zakaj je lahko pred vstopom v pekel Arene Stark najbolj miren hrvaški član španskega kluba Mario Hezonja?

“To je košarkarska tekma. Samo to. Naj to tudi ostane. Res ni razlogov za kakšne incidente. Spoštujmo goste in ne pozabimo, da na dveh tekmah v Madridu na parket s tribun ni poletel niti kos papirja,” je v umirjenem slogu na predvečer tretje tekme četrtfinala evrolige pripovedoval trener Partizana Željko Obradović. Kot bi se najuspešnejši evropski klubski trener, ki je bil s petimi različnimi klubi skupno kar devetkrat prvak, načrtno držal svoje nedavne obljube, da po neljubih scenah ob koncu druge tekme v španski prestolnici ne bo prilival olja na ogenj, temveč bo miril strasti v Beogradu.

Mari Hezonja. Foto: Guliverimages

Prenos na SK1: tretjo četrtfinalno tekmo med Partizanom in Realom si boste lahko ob 20.30 ogledali v neposrednem prenosu na Sportklubu.

Partizan se spogleduje v uvrstitvijo na zaključni turnir najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Potrebuje le še eno zmago. Vzdušje v že dolgo razprodani Areni, v kateri se bo zbalo več kot 20 tisoč gledalcev, pa bo naelektreno tudi zaradi vsesplošnega pretepa na četrtkovi tekmi in posledičnih kazni, za katere so v Beogradu prepričani, da so neustrezne.

Košarkarje Reala, ki so sicer v četrtfinale vstopili s prednostjo domačega terena, a izgubili obe tekmi v Madridu, že vse bo ponedeljkovega prihoda v Beograd spremlja poostren policijski nadzor. Jasno pa je, da jih ob stopu v največjo srbsko dvorano, ki je letos podrla evroligaške rekorde obiskanosti in velja za najbolj vroč navijaški kotel, čaka sovražna nastrojenost.

Video: pretep na 2. tekmi

O žvižgih in psovkah ne gre dvomiti. Osrednja “tarča” bo bržčas izkušeni Sergio Lull, ki je zakuhal incident, a ostal brez disciplinske kazni. Organizatorji upajo predvsem, da proti Špancem ne bodo leteli predmeti. A med člani španskega kluba obstaja košarkar, ki je lahko, vsaj glede tega, povsem miren. Za nameček, kar daje zgodbi še dodatno paradoksalno noto, gre za Hrvata. To je Mario Hezonja. Še več, 28-letni krilni košarkar iz Dubrovnika si lahko obeta celo topel aplavz in nemara ovacije beograjskega občinstva.

Hezonja ima pri navijačih Partizana prav poseben status, pa čeprav ni nikoli nosil črno-belega dresa srbskega kluba. Simpatije pa si je pridobil pred več kot desetletjem, po vsej verjetnosti povsem nehote. Pisalo se je leto 2012, tedaj še mladoletni Hezonja pa je igral za mlado hrvaško reprezentanco do 17 leta in jo na svetovnem prvenstvu v Kaunasu kot prvi strelec popeljal do srebrne kolajne. Ob vrnitvi v domovino je v pogovoru z novinarji izgovoril besede, ki so ga zaznamovale. Vsaj v beograjskih očeh.

“Partizan je v tem okolju moj najljubši klub. Raje ga imam od Cibone. Ta atmosfera, pa navijači … Norišnica. Poleg tega so znani po dobrem delu,” se je odzval na namige o morebitnem povezovanju s Partizanom. Dodaj je še, da mu ni mar za morebitne zamere na Hrvaškem. “Nas so tukaj že dolgo nazaj odpisali,” je takrat dejal dalmatinski mladenič. In prav zaradi tega je bil tudi ob nedavnem gostovanju v Beogradu, takrat še v rednem delu evrolige, toplo pozdravljen, za kar se je črno-belim navijačem pozneje tudi zahvalil. Tudi v torek zvečer zanesljivo ne bo tarča.

Foto: Profimedia

Mario Hezonja sicer na Hrvaškem velja za svojevrstnega košarkarskega posebneža. Za medije je bil dolgo nedostopen. Več let je veljalo tudi prepričanje, da je svojo zadnjo reprezentančno tekmo že odigral. Pa se je vrnil.

Na klubski ravni se je sicer sprva dokazoval pri KK Zagreb, ki je medte že klavrno propadel. Prvo mednarodno priložnost je leta 2012 dobil v Barceloni. Iz Katalonije se je nato leta 2015 preselil v ligo NBA. Ameriške sanje je lovil s tremi klubi (New York, Portland in Orlando). A ker se mu ni uspelo povsem zares uveljaviti, se je leta 2021 vrnil v Evropo. Igral je za Panathinaikos in Unics, lanskega julija pa je podpisal dveletno pogodbo z Realom.

Za Hrvaško je zaigral na SP 2014, OI 2016 ter na EuroBasketih 2015 in 2022.