Smrt košarkarskega profesorja iz zakulisja

Košarka 20. Maj 202411:50 0 komentarjev
Milivoje Karalejić (drugi z leve) je bil tudi članska štaba zlate jugoslovanske mlade reprezentance na SP 1987. Foto: Fiba

V 79. letu starosti je umrl Milivoje Karalejić. Čeprav ni bil košarkarski zvezdnik ali glavni trener, je v košarkarskih krogih veljal za velikana. Kot strokovnjak za kondicijsko pripravo je bil skupni imenovalec mnogih klubskih in reprezentančnih uspehov.

Mož iz ozadja, redko ali kar nikoli v prvem planu. Vedno del slavja oziroma šampionskih fotografij. Predvsem pa vedno del mukotrpne priprave. Njegovo ime se je v javnosti resda pojavljalo redko, morda pri kakšnih anekdotah in omembah zaslužnih za uspehe. A ko se je v regiji razširila novica o tem, da je umrl Milivoje Karalejić, so se oglasili mnogi košarkarski zvezdniki. Zgovoren je zapis, ki ga je objavil hrvaški član Hiše slavnih Dino Rađa: “Profesor, naj vam bo morje mirno. Hvala za vse.”

Profesor doktor Karalejić je bil dolgoletni trener za kondicijsko pripravo. Napisal je tudi več znanstvenih del in bil od leta 1999 naprej redni profesor in nosilec predmeta košarka za šport v Beogradu. Že pred tem je bil asistent in docent na sarajevski fakulteti za telesno kulturo.

Ob njegovi smrti so pri srbski košarkarski zvezi zapisali, da je poleg Svetislava Pešića edini košarkarski delavec z zlatimi kolajnami na svetovnih in evropskih prvenstvih v vseh kategorijah – od kadetov do članov.

Pod njegovo taktirko so se znojili mnogi košarkarski zvezdniki. Krešo Ćosić, Mirza Delibašić, Vlade Divac, Saša Đorđević, Toni Kukoč, Predrag Stojaković … Tudi Teoman Alibegović.

Trenerji s področja nekdanje skupne Jugoslavije so ga najprej spoznali v reprezentančnih vrstah, nato pa vabili tudi v klube. Tako je delal tudi v Barceloni, rimskem Virtusu, Giron, moskovskem Dynamu, Albi, Partizanu, Bosni …

Lani mu je srbska košarkarska zveza podelila tudi življenjsko priznanje za doprinos in razvoj košarke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!