So Clippersi boljši brez prvega zvezdnika?

Košarka 1. Maj 20249:00 0 komentarjev
Kawhi Leonard
Foto: Profimedia

Serija med LA Clippers in Dallas Mavericks je pričakovano razburljiva, nepričakovano je zgolj to, da je franšiza iz Los Angelesa obe zmagi dosegla brez Kawhija Leonarda. So brez njega boljši?

Kawhi Leonard je seveda izvenserijski igralec s šampionskim pedigrejem, ki je fantastičen na obeh straneh parketa. Z razlogom je večkratni MVP finala lige NBA in večkratni najboljši obrambni igralec lige. Združuje najboljše obeh svetov. A tudi Leonard, kot vsak superjunak, ima svojo slabost. Zdravje.

Nič drugače ni letos. V rednem delu je uspel odigrati 68 tekem od 82, kar je največ od sezone 2016/17, ko je bil še član San Antonia, a zdaj mu poškodbe znova ne prizanašajo. Pred ključnim delom sezone mu je ponagajalo desno koleno. Slednje je bilo v preteklosti že kirurško popravljeno, od konca marca pa mu preglavice povzroča vnetje.

Zato je izpustil zadnjih osem tekem rednega dela in tudi prvo v končnici. Tako ni prisostoval suvereni predstavi Clippersov, ko so v domači dvorani povedli v seriji proti Dallasu. Na naslednjih dveh obračunih je Kawhi igral, a njegova vrnitev je imela na moštvo negativen učinek.

Četrti dvoboj je znova izpustil, scenarij pa je bil kot na las podoben prvemu. Clippersi so že v startu pobegnili, Teksašani so se vrnili v boj za zmago, a jim je na koncu zmanjkalo moči za popoln preobrat. LA je vpisal še drugo zmago brez svojega prvega zvezdnika.

Kawhi Leonard Luka Dončić
Oba glavna zvezdnika serije LAC – DAL imata težave s kolenom. Foto: Profimedia

Kako so letos igrali brez njega?

LA Clippers so letos 68 tekmah z Leonardom vpisali kar 44 zmag in le 24 porazov. Na 14 tekmah brez njega pa so vpisali sedem zmag in sedem porazov. Ob tem velja dodati, da je na zgolj treh obrcanih ob tem manjkal tudi Paul George. Vse te tri dvoboje so Clippersi izgubili, medtem ko so imeli na preostalih enajstih tekmah razmerje zmag in porazov 7-4.

Ekipa, ki jo vodi Tyronne Lue, torej zna igrati tudi brez Kawhija, če le natopi vsaj George. Nenazadnje so imeli za odsotnost alfe in omege moštva tudi obilo treninga. V zadnjih petih sezonah, odkar so ga ujeli na trgu, je Leonard odigral le 58,7 odstotka tekem rednega dela (229/390). V petih sezonah je torej izpustil kar 161 dvobojev.

Z Leonardom so Clippersi dobili 154 tekem od 229 (67,2 %). Brez njega je izkupiček negativen, dobili so 79 tekem in jih 82 izgubili (49,1 %).

Odgovor je torej jasen in pričakovan, Los Angeles Clippers so precej boljša ekipa, ko lahko računajo tudi na usluge Kawhija Leonarda. Se pa seveda situacija spremeni, ko je Leonard daleč od 100 odstotkov svojih zmožnosti. Ob obeh zmagah Dallasa je bil, roko na srce, vidno načet in daleč od potrebne pripravljenosti na intenzivnost ter kakovost končnice lige NBA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!