Tobey navdušen, da je nazaj, saj tako v košarki še ni užival

Košarka 23. Feb. 202215:44
Delite:
Mike Tobey je navdušen, da je znova v slovenski reprezentanci.

Prvič po koncu poletnih olimpijskih iger se je v slovenski košarkarski reprezentanci znova pojavil Mike Tobey. Poškodba, ki mu je odnesla skoraj celotno košarkarsko jesen, je končno preteklost, na sredinem treningu v Kopru pred sedmo silo pove nasmejani naturalizirani Američan.

Vznemirjen sem, da sem nazaj in znova s fanti, da sem spet doma. Dober občutek, res sem vesel. Navdušen sem, da sem del tega in vesel vsakič, ko se lahko odzovem.” je uvodoma na druženju z novinarji v dvorani Bonifika dejal Mike Tobey, ki je brez dvoma največja okrepitev Slovenije pred drugo reprezentančno akcijo to sezono.

“Miha”, kot so mu hitro nadeli vzdevek reprezentančni soigralci že lanskega junija, je to sezono izpustil kar tri mesece košarke. Na parket se je po težavah v medeničnem obroču vrnil decembra, v začetku novembra je prestal tudi operacijo.

“Težko je bilo, sploh po olimpijskih igrah, ko sem takoj po vrnitvi v Valencio zbolel za covidom. Prav tako sem nosil poškodbo še iz prejšnje sezone, s katero sem igral vso poletje, a tako ni šlo več naprej. Nekaj časa je trajalo, da so mi jo sploh diagnosticirali, nato sem bil še operiran, zato sem izgubil veliko časa. Nesrečno, a tako je, smo športniki. Fizično se zdaj super počutim,” je o težkih mesecih po koncu poletne reprezentančne akcije razlagal 213 centimetrov visoki center.

Mike Tobey je bil pod obročem nezaustavljiv, foto: FIBA.

Decembra je ob vrnitvi pod obroče v EuroCupu proti Venezii začel v začetni peterki in bil s 16 točkami ob zmagi Špancev drugi strelec moštva. Več jih je takrat zbral le Klemen Prepelič (17). V nadaljevanju je njegova igra precej nihala, kar je glede na dolgo odsotnost tudi pričakovano. Zadnje tri obračune je tako začel na klopi, tudi sicer njegova minutaža še ni na ravni iz lanske sezone.

S Prepeličem vse boljša prijatelja

Da je tudi ob novembrski odsotnosti s tekem Slovenije proti Hrvaški in Švedski vendarle ohranjal stik z reprezentanco, je zaslužen prav Prepelič.

“Ves čas sva se pogovarjala o poletni izkušnji in o tem, kako se veseliva naslednjega poletja in reprezentančnih oken. Ob tem sva stkala tudi tesnejše stike. Zanimivo je, koliko se je najin odnos spremenil od lani. Ko greš skupaj skozi takšno izkušnjo, te to zelo zbliža,” je dejal o prvem strelcu Valencie to sezono.

Klemen Prepelič bo tudi tokrat eno glavnih orožij Slovenije.

Čeprav je zaradi poškodbe izpustil prvi dva dva kroga skupine C v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2023, ko je Slovenija ugnala Hrvaško in Švedsko, si je ogledal oba obračuna: “Tesno je bilo, predvsem proti Hrvaški. K sreči smo obakrat zmagali, upam, da bomo zdaj ponovili vajo.”

Dvakrat se bo Slovenija pomerila s Finsko. 25. februarja v gosteh, 28. še v Kopru. “Poznam nekaj fantov, s katerimi sem se pomeril v španski ligi. Vse bolje jih spoznavamo tudi z analizami,” o naslednjem nasprotniku pove Tobey.

27-letni Američan se je lani od prvega dne izjemno ujel predvsem z Luko Dončićem, a je prepričan, da ima Slovenija tudi brez njega kvalitetno moštvo. Nenazadnje bosta od poletne reprezentance manjkala le dva ključna člana, oba iz lige NBA, poleg Dončića še Vlatko Čančar.

Tako v košarki še ni užival

Spomin na lansko poletje je še zelo svež: “Zame je bila to neverjetna izkušnja. Tako v košarki še nisem užival. Zabavno se je bilo pogovarjati doma z družino, tako so bili srečni in ponosni, da so bili z mano del tega. To je nekaj, o čemer nisem niti sanjal, da bom doživel in kar smo dosegli lansko poletje. Upam, da bomo v prihodnje še nekaj posebnega.”

Slovenska košarkarska reprezentanca, foto: Guliverimage.

Misel na polfinalni poraz je še boleča, a se zaveda, da jim je kljub temu uspelo nekaj velikega. “To je še vedno najverjetneje najtežji poraz, kar sem jih doživel. Šele potem, ko je od tekme preteklo več časa, sem se zavedal, kako posebno je bilo, da smo sploh bili v takšnem položaju. Boleč poraz, a kljub temu velik uspeh.”

Slovenščina mu še ne gre najbolje, a se trudi, pove Tobey. Kar ga soigralci naučijo, do naslednjega dne pozabi, je razlagal z nasmeškom.

SP 2023: evropske kvalifikacije, skupina C:

3. krog (petek, 25. februar):

17.30 Finska – Slovenija (SK 1)

4. krog (ponedeljek, 28. februar):

17.30 Slovenija – Finska (SK 1)

Standings provided by SofaScore LiveScore

Komentari

Vaš komentar