Sladke skrbi v trenerskem štabu slovenske reprezentance

Košarka 20. Feb. 202211:00
Delite:
Dragiša Drobnjak je del strokovnega štaba reprezentance od leta 2020.

V ponedeljek se drugič letos zbere slovenska članska košarkarska reprezentanca, ki nadaljuje z lovom na vozovnico za svetovno prvenstvo 2023. Pred dvema obračunoma s Finsko smo se pogovarjali z Dragišo Drobnjakom, pomočnikom selektorja Aleksandra Sekulića.

Na seznamu za tekmi, ki sta na sporedu 25. in 28. februarja, se je znašlo 14 košarkarjev. Pogled na imena hitro razkrije, da je tokratna izbrana vrsta od novembrska akcije močno okrepljena in hkrati pomlajena, kar ni razveselilo le navijačev.

“Tudi sami smo se tega veselili, že pred prvo akcijo v novembru, da bomo imeli letos na voljo večino igralcev. Ko je Zoran Dragić prišel v Olimpijo, je bil to še en plus za nas. Veliko boljše je letos kot v prejšnjih kvalifikacijah, ko smo se borili, a imeli velike težave. Vedno si lahko najbolj vesel, ko imaš na razpolago večino igralcev,” je uvodoma povedal Dragiša Drobnjak, s katerim smo se srečali ob robu zaključnega turnirja pokala Spar.

Močnejši za tri olimpijce

Od olimpijske reprezentance so se v kader vrnili Mike Tobey, Gregor Hrovat in Zoran Dragić. Prva dva sta pozdravila poškodbi, slednji ni več član kluba v Evroligi, ki se za reprezentančna okna ne zaustavlja.

“Vemo pa vsi, da si vsak želi igrati Evroligo. Žal mi je, ker vsi verjamemo, da še lahko igra v Evroligi, ni se razpletlo po njegovi željah, ampak glede na to, kako se stvar odvija, Zoran pri Olimpiji igra zelo dobro, smo kot reprezentanca veseli, da prihaja v svojo formo, ker nam bo velik plus v reprezentanci,” o vrnitvi Dragića pravi nekdanji član Krke in Olimpije.

Njegova selitev v Ljubljano je dobra za slovensko izbrano vrsto. Foto: Jure Banfi

Razveseljuje ga tudi vse boljši Tobey, ki je to sezono izpustil kar tri mesece košarke. “Tukaj smo za njega, je zelo korekten fant. Pravi, da nam bo vedno na razpolago. Poškodba ga je malce iztirila, a vidim, da se z Valencio dviguje, še en velik plus za nas.”

Prav tako so vabilo selektorja prejeli trije perspektivni mladci. Iz Cedevite Olimpije Luka Ščuka, iz Fuenlabrade Žiga Samar in iz Partizana Gregor Glas. Stari so 19, 20 in 21 let.

“Samar ima v svoji ekipi v španski ligi že lepo vlogo, to veliko šteje, da fant pri teh letih dobiva priložnost na vsaki tekmi. Tako bo najlažje pridobil potrebne izkušnje. Ko nekdo vloži toliko truda in se tako razvija ter igra, lahko veliko prinese reprezentanci,” o Samarju, ki to sezono postaja eden boljših asistentov španske lige, pravi Drobnjak.

Glas pa ima prednost v izjemnem trenerju Željku Obradoviću. “Šel je v Partizan, kjer ima eno največjih trenerskih imen v košarki. Obradović mu je dal priložnost, mu zaupa, lahko nas veseli, da se razvija v pravo smer. Tukaj vidimo prihodnost naše reprezentance.”

Gregor Glas se dokazuje v vrstah beograjskega Partizana. Foto: ABA liga

Odlična forma reprezentantov

Velja dodati, da v zadnjem obdobju odlične predstave kaže kopica reprezentantov. Edo Murić, Jaka Blažič in Dragić blestijo v Ljubljani, izjemne predstave v dresu Valencie kaže Klemen Prepelič. V Turčiji se je odlično znašel Luka Rupnik

“Srečni smo. Ljudje, ki vodimo reprezentanco, se lahko le nasmehnemo in upamo, da bo tako naprej. In seveda, da to izkoristimo in z naslednjih dveh tekem iztržimo maksimalen izkupiček, torej dve zmagi.”

Nasprotnik v skupini C bo torej dvakrat Finska, ki je novembra izgubila s Švedsko in premagala Hrvaško. Takrat so bili njihovi najboljši strelci Edon Maxhuni, Mikael Jantunen in nekdanji zmaj Stožic Sasu Salin.

Drobnjak jih je s pomočniki – ob Sekuliću sta še Dalibor Damjanović in Jernej Valentinčič – že dodobra analiziral. “pogledali smo si že videoposnetke, tudi zadnji dve tekmi, ko so igrali proti Švedom in Hrvatom. Spremljamo njihove igralce, kako igrajo v svojih klubih. Naši bodo dobili vse potrebne informacije, da bodo maksimalno pripravljeni.”

Klemen Prepelič je s 30 točkami poskrbel za novembrsko zmago Slovenije proti Švedski. Foto: Fiba

Ker se zelo zanašajo na met z razdalje so zelo nepredvidljivi. “Neugodni so, ker so zelo agresivni, igrajo mož na moža po celem igrišču. Kot že leta so znani po svojem metu, veliko mečejo za tri in ne odnehajo, če so v slabem ritmu. Proti Švedski so prvo trojko zadeli šele v tretji četrtini v 25. minuti, do takrat pa so imeli met za tri 0/21. Potem so zadeli nekaj trojk in prišli na pet točk razlike. Torej ne odnehajo od svojega načina igranja. To je največja nevarnost.”

Slovenske košarkarje bodo poskušali le osvežiti, sprostiti, motivirati in jim dati vse potrebne informacije, da bodo z dobrim pristopom dosegli dober rezultat.

SP 2023: evropske kvalifikacije, skupina C:

3. krog (petek, 25. februar):

17.30 Finska – Slovenija

4. krog (ponedeljek, 28. februar):

17.30 Slovenija – Finska

Standings provided by SofaScore LiveScore

Komentari

Vaš komentar