Ultimat Francozov NBA zvezdniku

Košarka 25. Sep 202313:36 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Čeprav si ga v svojem dresu želijo kar tri reprezentance, se košarkarski zvezdnik Joel Embiid še vedno ni izjasnil, za katero državo želi nastopati. Manj kot leto dni pred začetkom olimpijskih iger v Parizu potrpljenje zmanjkuje gostiteljem Francozom, ki so NBA centru sedaj postavili ultimat.

S povprečjem 33 točk in 10 skokov na tekmo Joel Embiid velja za enega najbolj dominantnih košarkarjev v ligi NBA. Tako ne čudi, da si centra Philadelphie 76ers v svojem dresu želijo videti tako reprezentanca Kameruna, ZDA kot Francije. Embiid lahko izbira med vsemi tremi, saj je bil rojen v Kamerunu, prav tako pa ima državljanstvo ZDA in Francije, za kateri bi sicer nastopal kot naturaliziran igralec.

Predvsem slednja se je po neuspešnem svetovnem prvenstvu, ki ga je končala na poraznem 18. mestu, znašla pod hudim pritiskom, saj jo prihodnje leto čaka nastop na domačem olimpijskem košarkarskem turnirju.

Pričakovanja francoske javnosti so zaradi tega še toliko večja, obenem pa precej lažje uresničljiva z Embiidom v moštvu. Francoska košarkarska zveza je zaradi tega že pred časom stopila v stik z 29-letnikom, a ker odgovorar vse do danes še ni prejela, so sedaj košarkarju postavili ultimat.

Joel Embiid, foto: AP Photo/Chris Carlson via Guliver

“V vsakem primeru bo odločitev padla zelo hitro. Vsaj upamo, da bo tako in tega se Embiid zaveda. Odgovor bi lahko prejeli do 10. oktobra. To je zadnji rok, ki smo ga postavili,” je v pogovoru za francosko radijsko postajo RMC zatrdil predsednik Francoske košarkarske zveze Jean-Pierre Siutat.

“Delamo na tem in si močno želimo, da nam uspe. To ve tudi košarkar sam, saj smo o tem razpravljali skupaj. Zdaj čakamo na njegovo odločitev. Zanj so zelo zainteresirani tudi Američani, na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre pa je uvrščen tudi Kamerun. To je zelo občutljiva situacija zanj,” je še poudaril Siutat.