V polne Stožice z enako energijo, a boljšo igro

Košarka 29. Maj 202310:47 2 komentarja
Partizan cedevita olimpija zoran dragić
Foto: Dragana Stjepanović/Liga ABA

Košarkarji Cedevite Olimpije so bili na prvi polfinalni tekmi lige ABA proti Partizanu daleč od zmage. V torek se v Stožicah obeta lep obisk, za izenačitev serije v domači kulisi pa bodo morali zmaji zaigrati z enako energijo, a prikazati precej boljšo igro kot v Beogradu, pravi Zoran Dragić.

V nedeljo je v beograjski Areni povsem zatajil napad Olimpije. Dovolj zgovoren je podatek, da so Ljubljančani pobrali kar 27 odbitih žog v napadu, proti le sedmim Partizana, kar je celo več, kot so imeli domači skokov v obrambi (21). To je privedlo do zelo enostranskega razmerja števila metov iz igre, zmaji so namreč porabili 75 žog, Beograjčani kar 17 manj. Kljub temu zmaga črno-belih niti na trenutek ni bila ogrožena, razlika pa je ob koncu znašala 15 točk (85:70).

“Tekmo smo začeli izredno slabo. To je bil eden naših najslabših začetkov. Bili smo neorganizirani v napadu, preslabo in premehko smo igrali obrambo. Da dovolimo nasprotniku na tekmi končnice doseči 25 točk iz naših izgubljenih žog, pove veliko. Številke povedo vse,” je bil po prvem dvoboju neposreden trener Ljubljančanov Miro Alilović.

Slovenski prvaki so iz igre zadeli katastrofalnih 30,7 odstotka metov. Od tega za tri zgolj 21,1-odstotno (8/38). “imeli smo večje število poizkusov za tri točke, kot za dve. V začetku smo izvajali proste mete 50-odstotno. Mentalno in psihološko se nismo dovolj pripravili,” je dodal strateg zmajev.

Partizan cedevita olimpija alen omic
Alen Omić je vpisal kar 17 skokov, 9 v obrambi in 8 v napadu. Foto: Dragana Stjepanović/Liga ABA

Z enako energijo, a boljšo igro

“Imeli smo pravo energijo, a smo naredili preveč napak in izgubili preveč žog, obenem pa nismo bili zbrani v napadu. Ko smo prišli na deset točk razlike, smo izgubili nadzor nad žogo, kar je bila posledica naše raztresenosti. Obramba ni bila na ravni, kot jo znamo igrati. V Ljubljani nas v torek čaka druga tekma in moramo imeti enako energijo, a pokazati boljšo igro,” meni Zoran Dragić, ki je v Areni vpisal 10 točk, a zgrešil vseh šest metov za tri.

Željko Obradović, trener Partizana: “Cilj je bil, da zmagamo to tekmo, saj smo se zavedali, da nas obračun v gosteh čaka čez manj kot 48 ur. Pot z avtobusom do Ljubljane je naporna. Zato sem vključil vse igralce in razporedil minute. Čestitke igralcem in hvala navijačem, ki so poskrbeli za sijajno vzdušje.”

Partizan cedevita olimpija grobari
Navijači Partizana ob zadnjem obisku Stožic. Foto: Aleš Fevžer

Stožice se polnijo

Tako slabega strelskega večera Ljubljančani skoraj ne morejo ponoviti, kar vendarle vliva nekaj dodatnega upanja, da bi izsilili podaljšanje serije, ki se igra na dve zmagi. A kot je v izjavi omenil že Obradović, Partizan ima v širini kadra veliko prednost.

“Časa je malo. Tekmo moramo čimprej pozabiti. Fantje vedo, da bodo Stožice v torek polne in naredili bomo vse, da zmagamo. Naši navijači so si zaslužili, da jim prikažemo dobro in najlepšo možno predstavo,” je obljubil Alilović.

Vstopnice se sicer odlično prodajajo. Dan pred tekmo je spodnji ring razprodan, medtem ko že teče tudi prodaja zgornjega sektorja. Pričakovati je 10.000 navijačev, morda še kakšen več. Med njimi bo zagotovo tudi ogromno podpornikov srbskega velikana, ki so v lepem številu prišli že na decembrski obračun rednega dela lige ABA.

Liga ABA, polfinale

Torek, 30. maj
18.00 Cedevita Olimpija – Partizan /0:1/

// – izid v seriji, igrajo na dve zmagi

V finalu se bo zmagovalec pomeril s Crveno zvezdo, ki je z 2:0 izločila Budućnost.