V Turčiji našel svoj mir in postal ljubljenec navijačev

Košarka 5. Feb 202217:00 2 komentarja
Luka Rupnik, foto: Vid Ponikvar/ FIBA / Sportida

Decembra je iz vrst Cedevite Olimpije prišla presenetljiva novica, da se Luka Rupnik poslavlja od slovenskih prvakov in kariero nadaljuje v Turčiji. Yalovaspor si ga je tako zelo želel, da se je vrnil še s tretjo ponudbo, ko mu je Gašper Vidmar svetoval, da nima kaj razmišljati, se je odločil za selitev. Po dveh mesecih v kraju južno od Carigrada je za Sportklub pojasnil razloge za odhod in spregovoril o odličnem prvem vtisu.

Ni trajalo dolgo, da si je v Turčiji pridobil prve simpatije. Asimilacijo v novo okolje je nekoliko zaustavil le koronavirus, ki se je naselil v garderobo njegovega novega kluba, a se kljub temu hitro prilagodil. Tako hitro, da je trenutno že prvi asistent močne turške lige.

Pravi, da se je v Yalovi odlično znašel: “Dobro se počutim, lepo so me sprejeli. Prve tri tedne smo imeli sicer precej smole. Poškodovalo se nam je veliko igralcev, potem je še skoraj cela ekipa dobila covid, zato smo nekaj tekem izgubili. Zdaj smo v redu, se sestavljamo in bolje zgledamo na terenu.”

Skozi pogovor je večkrat poudaril, da je zdaj srečen. V prvi vrsti zaradi večje vloge. “To je bil eden od razlogov za odhod. V Olimpiji sem imel obrobno vlogo. Sem v letih, ko lahko prispevam več kot le par minut. Verjamem vase, v Turčiji dobro igram.”

Olimpija sicer ostaja “njegov” klub, zato seveda ni odšel brez obžalovanja, tudi zato, ker je zmožen samokritičnega razmišljanja. “Škoda mi je. Športniki imamo omejen rok trajanja, rekel sem si, da želim čim bolj izkoristiti to sezono, zato sem menjal okolje.”

Luka Rupnik je zmaje še drugič zapustil 9. decembra 2021. Foto: KK Cedevita Olimpija/Tine Ružič

V Cedeviti Olimpiji pustil velik pečat

Šlo je za sporazumno prekinitev pogodbe. Sani Bečirović je pozneje pojasnil, da “so Rupniku šli na roko tudi zaradi korektnega odnosa, ker je v klubu pustil velik pečat.” Nenazadnje je bil član ljubljanskega kluba prvič že od leta 2012 do 2016, po štirih letih tujine pa se vrnil v Cedevito Olimpijo.

“Sani je bil korekten, z njim in Davorjem Užibncem (generalni direktor Cedevite Olimpije, op.a.) smo imeli od začetka dober odnos. Seveda je bilo težko oditi, zapustiš družino in prijatelje, a to je profesionalni šport. Vsak na koncu dneva gleda na sebe, to je bila zame najboljša možnost,” iskreno pove 28-letni Ljubljančan.

Za Yalovaspor je do tega trenutka odigral sedem tekem, vse je začel v prvi peterki. V povprečju igra 27,3 minute, kar je enkrat več, kot mu je v dresu zmajev namenjal Jurica Golemac.

Na tekmo prispeva 10,7 točke, 3,1 skoka in kar 8,1 asistence. Pred našim klicem je odigral do zdaj najpomembnejšo tekmo za novopečenega prvoligaša.

Navijači so ga takoj vzljubili

V prvi sezoni v elitni druščini je glavni cilj ambicioznega kluba obstanek, pravi korak v to smer so naredili z zmago proti Merkezefendiju. Luka je prispeval sedem točk in osem asistenc, po dvoboju pa so si navijači v nabito polni dvorani prav njega izbrali za vodjo navijanja na sredini parketa.

“Navijači so si me zaželeli za to gesto, ne vem, zakaj. Običajno to stori kapetan. Morda zato, ker je bila to moja prva domača zmaga. Bil sem vesel in presenečen, koliko jim pomeni to slavje,” je navdušeno razlagal Rupnik, ki je navodila za prejel od kapetana Kerema Gülmeza.

Kmalu bo sicer Rupnik znova v Slovenji, konec februarja je namreč na vrsti naslednje kvalifikacijsko okno, ko se bo Slovenija v lovu na svetovno prvenstvo 2023 dvakrat pomerila s Finsko.

Vabljeni k branju preostanka intervjuja, v katerem je Luka Rupnik podrobneje predstavil novo okolje, kaj mu je svetoval Gašper Vidmar, kaj meni o svojih predstavah za Cedevito Olimpijo in kako z dobrim prijateljem Luko Dončićem gledata na tekmo vseh zvezd v ligi NBA, kjer bo zvezdnik Dallasa igral še tretjič zapored, a tokrat ne v prvi peterki.

Luka Rupnik

Luka, hitro so se odvile stvari, vas je vse skupaj zelo presenetilo?

V bistvu, ja. V Olimpiji sem bil osredotočen na košarko, dobil sem ponudbo iz Turčije in jo zavrnil. Sledila je reprezentančna akcija, nato so se vrnili z novo ponudbo, a sem jo spet zavrnil, ker sem verjel, da lahko z Olimpijo nekaj naredimo.

Potem so prišli še tretjič. Poslali so mi ponudbo, ki je s finančnega vidika nisem mogel zavrniti. Hitro sem se dogovoril z vodstvom kluba in izrazil željo, da si želim oditi. To je to. V Turčiji sem dva meseca in sem tukaj zelo srečen.

Mislite, da bi si glede na takratne težave Cedevite Olimpije na položaju organizatorja igre zaslužili večjo vlogo?

Gre za skupek več okoliščin. Nekako od začetka sezone nismo funkcionirali kot ekipa, tudi sam nisem bil zadovoljen s svojimi igrami. Trener Golemac se je odločil, da bo Jacob Pullen njegova prva izbira, kar sem seveda spoštoval.

Trener je šef in odgovarja za rezultate, konec koncev sem tudi sam dovolj samokritičen in sem vedel, da v nekih situacijah nisem dovolj dobro odigral. Kemija ni bila na ravni od lani, ko smo imeli res dobro sezono. A še vedno navijam za Olimpijo, to je moj klub in upam, da letos izpolnijo vse cilje.

Luka Rupnik, Edo Murič, Jaka Blažič
Luka Rupnik, Edo Murič in Jaka Blažič po osvojitvi državnega naslova v lanski sezoni.

Kako težko je z danes na jutri spakirati kovčke in se podati v neznano 1500 kilometrov stran? To je en vidik življenja športnika, na katerega številni niti ne pomislijo.

Ja, sploh v teh časih, ko je covid in veliko negotovosti. Tudi mi puščamo za sabo družino, punco, prijatelje … Ni lahko, a ob koncu dneva vem, zakaj sem se za to odločil. Zdaj sem precej bolj srečen kot v Olimpiji. Vsi vemo, da je edina konstanta v življenju sprememba, sploh športniki smo takšni, da radi, eni bolj in drugi manj, gremo v nove izzive. Zaenkrat ne obžalujem odločitve.

Ambiciozen klub s polno dvorano

Nam lahko predstavite v kakšen klub te prišli v Yalovaspor?

Klub, ki je prvo leto v prvi ligi. Je zelo ambiciozen, približno eno uro vožnje od Carigrada. Oziroma je že kar predmestje, kajti Carigrad je res velik. Mesto ima približno 200 tisoč prebivalcev, podobno kot Ljubljana. Imamo manjšo dvorano, za 3.000 ljudi, a glavna stvar v mestu je košarka, mesto živi za to.

Finančno je okolje stabilno, mislim, da imamo velik potencial, da se iz tega kluba še nekaj naredi. Prvo leto je cilj ostati v ligi, nato bomo videli, kako se bodo stvari odvijale. Zaenkrat sem se odločil do konca sezone, nato bomo videli. Prvič sem v turški ligi, ki je za špansko ACB druga najmočnejša. Presenečen sem nad organiziranostjo in upam, da bom tukaj ostal dlje časa.

Ste mogoče pred selitvijo s kom govorili, ki ima izkušnje s turško košarko? Morda z Gašperjem Vidmarjem?

Takoj sem govoril z Gapijem, že preden sem se odločil. Vprašal sem ga, dejal mi je ‘ne razmišljaj, pojdi čim prej, boš videl, jaz sem zaljubljen v Turčijo.’ Njegove besede so se usedle. S komerkoli tukaj govorim potrdi, da je Vidmar v Turčiji pustil velik pečat.

Gašper Vidmar
Gašper Vidmar je v Turčiji preživel kar 11 sezon, bogato kariero pa uradno končal prejšnji mesec.

Ste bili od prihoda deležni kakšnega presenečenja?

Definitivno. Pričakoval sem, da prihajam v novo kulturo. Štiri leta sem igral v Španiji in Belgiji, kjer je vse zelo urejeno. Tukaj je način življenja precej divji, veliko je prometnih zamaškov. Turki so zelo fanatični, ko se zmaga, se to čuti stokrat bolj, ko se izgubi, tudi stokrat bolj. Ni konstante. Ni kot pri nas, ali v državah, kjer košarka navijačem ne pomeni toliko.

Je tudi pri vas padel sneg kot v Carigradu? Še na jugu Turčije je snežilo, menda prvič po 29 letih. Je podobno v Yalovem?

Ja, povsod je bil. Država je obstala, na cestah ni bilo videti avtomobila, ker so se bali voziti na letnih gumah. Bilo je tako, da država ni funkcionirala. Zanimivo.

Začeli ste dobro. Še nikoli niste imeli tako visokega povprečja asistenc. V Evropi nasploh redko vidimo to številko nad osem.

Ravno včeraj sem videl podatek, da sem trenutno prvi asistent turške lige, kar je zame lep dosežek, a še dolgo je do konca sezone. Pozna se, da sem zrel v odločitvah, to je eden od razlogov, da sem šel stran, ker tam nisem bil takšen protagonist, kot sem si želel.

Najboljši asistenti turške BSL lige:

8,1 – Luka Rupnik (Yalovaspor)
7,6 – Dee Bost (Demir Insaat Buyukcekmece)
6,9 – Alexander Kaufmann (Turk Telekom Ankara)

Kakšno je vzdušje v sicer mali dvorani, ki pa se zdi, da poka po šivih in ima naelektreno vzdušje?

Ja, navijači so res naš šesti igralec. Navijajo celo tekmo. Vse domače tekme imamo razprodane. Ko smo igrali z Efesom, so ljudje sedeli po stopnicah. Prvo leto so v prvi ligi in si želijo vsi biti na tekmah, igralci se res počutimo dobro.

Luka Rupnik je slovenski dres oblekel na 43 uradnih tekmah.

Okrepljena februarska reprezentančna akcija

Počasi se bliža nova reprezentančna akcija. Je bila odločitev za spremembo motivirana tudi s tega vidika, da bo selektor Aleksander Sekulić videl, da igrate po 30 minut na tekmo?

S Sašem sem ves čas v navezi, vesel sem, da mu gre dobro na češkem z Nymburkom. Mislim, da je tudi on vesel, da njegovi igralci igrajo in so v formi, da ko pridemo na kvalifikacijske tekme, ni treba porabljati časa za drugega kot taktiko.

Utrip v reprezentanci je ostal enak kot poleti?

Definitivno. Olimpijska ekipa je še vedno na vezi. Imamo skupino, kjer se ves čas slišimo. Takšne kemije, ki smo jo razvili, nisem doživel še v nobeni ekipi. Verjamem, da bomo ta reprezentančni kult nadaljevali.

Zdi se, da boste februarja proti Fincem zelo okrepljeni. Mike Tobey je zdrav, Zoran Dragić je na voljo, ker ni več v evroligaški ekipi.

Vesel sem, da se bosta priključila v novem oknu. Ni druge, kot da gremo na dve zmagi in ostanemo neporaženi v tem ciklu.

Luka Dončić letos ne bo v prvi peterki na all-star tekmi, kako ste to sprejeli vi, je morda Luka komentiral izbor?

Luko zanimajo bolj resne stvari oziroma ima višje cilje. Je pa definitivno vesel, da so mu navijači namenili veliko glasov. Je pa dejstvu botrovalo to, da je bil poškodovan, imel par nesrečnih zvinov in zato manjkal nekaj tekem ter bil manj medijsko izpostavljen. Odkar se je vrnil je v vrhunski formi, Dallas pa najboljša ekipa. Verjamem, da bo v končnici popolnoma zdrav in nadaljeval z uspešnimi igrami.

Luka Dončić in Luka Rupnik

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje