Veliko priznanje za slovenskega strokovnjaka

Košarka 18. Nov 202320:35 1 komentar
Andrej Žakelj
Foto: Aleš Fevžer

Slovenski košarkarski trener Andrej Žakelj je novi trener Budućnosti, je uradno sporočil črnogorski velikan. 45-letni strokovnjak je od leta 2021 zelo uspešno vodil SC Derby iz Podgorice.

Od domžalske Lastovke do 14-kratnega črnogorskega prvaka. Kariera Andreja Žaklja se še naprej strmo vzpenja. Potem ko si je leta 2021 priboril priložnost v SC Podgorici, ki si je Slovenca na klopi zaželela ob uvrstitvi v ligo ABA, je v jadranski košarki puščal vse večji pečat, ki ni ostal neopažen.

Že v prvi sezoni pod njegovim vodstvom je Derby presegel vsa pričakovanja. Namesto v boju za obstanek, se je znašel pred vrati končnice in osvojil 7. mesto. V sezoni 2022/23 so Črnogorci storili še korak naprej in prvič zaigrali v izločilnih bojih. Nič drugače ni letos. Sezono je začel z zmago v Abinem superpokalu. Derby pa je v osmih krogih popeljal do izkupička zmag in porazov 4-4. Klub bo v nadaljevanju sezone vodil novi strateg.

Dvoboj v Laktaših med Igokeo in Budućnostjo se ni niti dobro zaključil, ko je udarila vest, da se na klopi največjega črnogorskega kluba obeta sprememba. Žakelj je zamenjal Petra Mijovića. S tem se je na lestvici preselil višje, saj ima Budućnost po današnjem porazu na računu šest zmag in dva poraza.

Prvič bo v ligi ABA na klopi novega kluba 25. novembra, ko v Podgorico prihaja nihče drug kot Cedevita Olimpija. Nekaj dni prej bo Budućnost nadaljevala z boji v EuroCupu, saj v torek v Črno goro v okviru 8. kroga prihaja Trento. Črnogorci imajo po sedmih tekmah zgolj dve zmagi in so v spodnjem delu lestvice skupine B.

Žaklja je trenerska pot po Lastovki do Črne gore vodila preko poljskega Lublina, Podčetrtka, Šentjurja ter Koper Primorske.