Vlado Ilievski znova na pragu Stožic

Košarka 19. Maj 20239:24 2 komentarja
Vlado Ilievski se, kot vse kaže, vrača v Olimpijo, a tokrat kot športni direktor. Foto: Aleš Fevžer

Vse kaže, da vodstvene strukture športnega dela Cedevite Olimpije dobivajo novo podobo. V Stožicah naj bi nekdanje sodelovanje iz Siene v nekoliko drugačni obliki obudila Simone Pianigiani in Vlado Ilievski.

Čeprav je bil Sani Bečirović že opažen v dvorani Panathinaikosa, pa lahko športnega direktorja Cedevite Olimpije še vedno redno srečujemo v prvih vrstah Stožic ali Tivolija. Vseeno ni skrivnost, da je dolžina njegove ljubljanske zgodbe odvisna le še od tega, kako daleč se bodo Ljubljančani obdržali v preostalih dveh tekmovanjih, torej v ligi ABA in državnem prvenstvu. In medtem ko ga v Atenah, kjer je že služboval kot košarkar in pomočnik trenerja, zdaj čaka novo delovno mesto, pa je vse manj dvomov tudi o njegovem nasledniku v Ljubljani.

Vse kaže, da bo novi športni direktor Cedevite Olimpije postal Vlado Ilievski. Nekdanji makedonski reprezentant se je pred dobrimi dvajsetimi leti košarkarsko povsem uveljavil prav v Olimpiji, za katero je igral v kar treh obdobjih. Košarkarsko se je sicer dokazoval še v številnih uglednih okoljih, med drugim tudi v Barceloni, Anadolu Efesu in Sieni, družinsko pa se je nato ustalil v Ljubljani. V zadnjih štirih sezonah je 43-letni makedonski Ljubljančan deloval kot predsednik Ilirije. Uradno bo pri šišenskem prvoligašu izpregel v ponedeljek.

Sani Bečirović in Vlado Ilievski: primopredaja športnih direktorjev? Foto: Aleš Fevžer

Že vse od sredine aprila pa je bolj ali manj znano ime novega trenerja Cedevite Olimpije, ki pa bo uradno naznanjen šele po koncu sezone, ko bo svoje delo opravil Miro Alilovič, začasni trener po odhodu Jurice Golemca. Italijan Simone Pianigiani bo takrat skoraj zagotovo postal prvi trener v 70-letni zgodovini Olimpije, ki ne bo prihajal s področja nekdanje Jugoslavije. Nekdanji italijanski selektor je nazadnje deloval na Kitajskem, najbolj pa ga je zaznamovalo prav delovanje pri tedaj stabilnem evroligašu in serijskem prvaku naših zahodnih sosedov Sieni. V kratkem obdobju je bil njegov varovanec tudi Ilievski.

Poletje bo nato postreglo tudi s precejšnjimi igralskimi spremembami, katerih rdeča nit naj bi bila – ob proračunski omejenosti – pomladitev. V tej luči gre pričakovati skorajšnjo vrnitev posojene trojice (Saša Ciani, Luka Ščuka in Gregor Glas). Veljavne pogodbe imajo še Rok Radovič, Lovro Gnjidić, Karlo Matković, Amar Alibegović, Edo Murić, Zoran Dragić in Alen Omić, a prihodnost vseh naštetih v zmajevem gnezdu še zdaleč ni samoumevna. Razpoložljivost Hrvata Matkovića bo namreč odvisna od odločitve severnoameriškega kluba New Orleans Pelicans, ki ga je izbral na naboru lige NBA, pri ostalih pa ni izključena kakšna predčasna prekinitev pogodbe. Stožice je pred tedni že zapustil Marko Radovanović, po poškodbi je svojo zadnjo tekmo v zelenem dresu bržčas že odigral Josh Adams, potencialna prva okrepitev pa bi utegnil postati 23-letni in 210 centimetrov visoki ruski košarkar Aleksander Šaškov, ki je pred leti igral za Helios, v minuli sezoni pa za Ilirijo.