Vlatko Čančar sporoča Dončiću: Več sreče prihodnjič (VIDEO)

Košarka 18. Jun 202419:13 1 komentar

Z izjavo, da potrebuje nekaj časa za razmislek, je Luka Dončić dodobra začinil pričakovanje odločitve o slovenskih potnikih na pirejski kvalifikacijski turnir za nastop na olimpijskih igrah. Na ugoden razplet upa tudi Vlatko Čančar, ki želi medtem prav v reprezentančnem dresu dokazati, da je po skoraj enoletni odsotnosti znova nared.

”Pripravljen sem. 100-odstotno. Komaj čakam, da znova zaigram. Nazaj sem. V igri ne čutim strahu,” je bil pred torkovim popoldanskim treningom v ljubljanskem Tivoliju dobro razpoložen Vlatko Čančar, ki se namerava po izpuščeni sezoni prav skozi reprezentančno poletno akcijo vrniti v tekmovalni pogon. Po avgustovski poškodbi, operaciji, dolgotrajni rehabilitaciji in stopnjevanju trenažnih obremenitev zdaj odšteva dneve tudi do pravega igralnega preizkusa. Kot pravi, je že v aprilu začel trenirati s trenerji in proti soigralcem, tudi v igri 5:5. Selektorju bo na voljo že na vseh treh pripravljalnih tekmah.

Trenutek, ki je zaznamoval njegovo zadnje leto, se je zgodil 4. avgusta, in sicer na slovensko-grški pripravljalni tekmi v Atenah.  Čančar si je slabe štiri minute pred koncem s samostojno akcijo utrl pot v gostujočo raketo, se korak po črti za proste mete atraktivno dvignil v zrak in z eno roko silovito zabil, a pri pristanku padel in v vidnih bolečinah obležal na tleh. Manj kot 24 ur pozneje je po pregledu z magnetno resonanco sledila potrditev slabih slutenj – strgana sprednja križna vez levega kolena.

Poškodba je zdaj le še grd spomin. Foto: Profimedia

”Bolečino sicer čutim. Verjetno jo še nekaj časa bom. A vse skupaj je dovolj tolerantno. Zato sem tudi prejel zeleno luč za vrnitev. Nisem treniral toliko časa zaman. Zdaj sem tukaj,” natančno 319 dni pozneje razmišlja Koprčan, ki na vsakem treningu skrbno posluša svoje telo. Ob tem pa ima stalno tudi odprto linijo s Koloradom. V slabem tednu se bo namreč iztekel rok, v katerem naj bi mu klubski delodajalec, torej Denver Nuggets, sporočil, ali bo izkoristil pogodbeno možnost podaljšanja za še eno sezono v vrednosti 2,4 milijona ameriških dolarjev.

V nasprotnem primeru bo po daljšem času znova prost igralec na tržnici. ”Za menoj je nenavadno leto. Treniral sem vsak dan, igral nisem, zato tudi ni bilo pravega stresa. Na koncu mi je to tudi ustrezalo. Kako naprej? Ne vem. Nimam kakšne oprijemljive informacije,” pravi 27-letni krilni center, ki je član Denverja od leta 2019, pred tem pa je v Evropi igral za domači Koš, Olimpijo, Mego, Škofjo Loko in Burgos.

O finalu lige NBA

Zadnje tekme med Dallasom in Bostonom ni spremljal v živo. Za razplet je izvedel, ko se je prebudil. In kakšno je njegovo sporočilo? ”Več sreče prihodnjič,” je z rameni skomignil eden od štirih slovenskih prvakov lige NBA. Upa sicer, da se bo Luka Dončić prihodnji teden priključil reprezentanci. V isti sapi pa dodaja, da bo razumel, če se bo odločil za prosto poletje. “Nihče mu ne bi smel zameriti, če ga ne bo. Po tako težki sezoni … Jaz sem se poškodoval, pa nisem med sezono igral nič,” pravi.

Klubsko vprašanje je torej odprto, bolj jasen je reprezentančni cilj. “Olimpijske igre so največji prestiž. Upam, da bomo zdravi. Lepo bi se bilo vrniti na OI in napasti kolajno. Seveda pa si bo treba Pariz še izboriti. V Pireju bo vsaka tekma pomembna. Želja je torej velika. Naj nas ne ponese,” poudarja Vlatko.

Negotova usoda v Denverju: vsaj do ponedeljka. Foto: Profimedia

Poleg Čančarja optimizma ne skriva niti Edo Murić, trdno odločen, da po enem letu in podobni poškodbi znova zaigra. Selektor Aleksander Sekulić bi tako ob ugodnem razpletu oziroma dobrem odzivu obeh prišel do želene zapolnitve vrzeli na tradicionalno kritičnem položaju krilnega centra. Ob tem ima na voljo tudi mlajšo alternativo.

Dva tedna pred prvo tekmo na kvalifikacijskem turnirju, na katerem, za razliko od lanskoletnega svetovnega prvenstva, zanesljivo ne bo Jake Blažiča, Gregorja Glasa in Žige Samarja, pa ostajata odprti še vsaj dve veliki vprašanji. Prvo je že več tednov povezano z mestom naturaliziranega košarkarja, saj še ni jasno, ali bodo pravočasno končani vsi postopki pridobivanja državljanstva, po katerih bi Mike Tobey dočakal ameriško centrsko konkurenco. Daleč najbolj težko pričakovano in bržčas kar odločilno dilemo pa bo moral razrešiti prvi zvezdnik Luka Dončić. Takoj po nočnem koncu finala lige NBA je še vljudno zavrnil pogovor o reprezentančni razpoložljivosti, ob kar nekaj zdravstvenih težavah pa je bolj jasen odgovor obljubil za četrtek.

Spored pripravljalnih tekem:

23. junija: Litva – Slovenija (Vilna)
25. junija: Slovenija – Litva (Ljubljana)
28. junija: Slovenija – Brazilija (Ljubljana)

Vse tekme si boste v neposrednem prenosu lahko ogledali na Sportklubu.

Olimpijske kvalifikacije:

2. julija: Slovenija – Hrvaška (Pirej)
4. julija: Slovenija – Nova Zelandija (Pirej)

Polfinale in finale bosta 6. in 7. julija.

Olimpijske igre v Parizu bodo na sporedu med 26. julijem in 11. avgustom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje