Vrnitev starih znancev slovenskih parketov

Košarka 29. Apr 202413:05 0 komentarjev
Foto: Košarkarska zveza Slovenije

Po le enem letu življenja v drugi ligi se v prvoligaško druščino vrača Zlatorog, ki je bil sicer dve desetletji eden boljših slovenskih košarkarskih klubov.

Dvorana Tri lilije v Laškem je v soboto spominjala na zlate čase. 1.500 gledalcev je pričaralo lepo navijaško kulisi in svoj klub na odločilni tekmi pospremilo do ekspresne vrnitve v Ligo Nova KBM. Zlatorog je pod vodstvom trenerja Nejca Kobala na odločilni tekmi s 73:67 ugnal Ilirsko Bistrico. Najboljši strelec je bil z 22 točkami Nejc Strnad.

Na prvoligaško sceno se tako vrača stari znanec, ki ne le, da je imel status prvokategornika kar 27 let v nizu, temveč je bil večinoma tudi ena konkurenčnejših zasedb.

Zlatorog sicer nikoli ni osvojil državnega naslova, a je prišel blizu. Kar štirikrat je namreč zaigral v finalu. prvič leta 1999 in drugič sezono pozneje. V prvo jim je mero na zadnji stopnički vzela Olimpija, v drugo Krka. Tretjič so se Laščani v finale prebili leta 2004, ko so bili znova boljši Ljubljančani, zadnjič pa so se za lovoriko borili pred osmimi leti, ko je bil boljši domžalski Helios.

V obdobju od sezone 1996/97 do 2016/17 se je Zlatorog kar 17-krat prebil vsaj v polfinale državnega prvenstva. Ob tem je osemkrat zaigral v finalu pokala in leta 2004 osvojil tudi prvo lovoriko. Druga je leta 2018 prišla v pokalu Alpe Adria, v katerem tekmujejo klubi sedmih držav.

Ob prelomu tisočletja igrali v evroligi

Na mednarodnem prizorišču je Zlatorog vrhunec dosegel v sezoni 1999/2000, ko je skupaj z Union Olimpijo nastopil v elitni evroligi. Takrat še pod okriljem Fibe. V skupini z Asvelom, Olympiacosom, Maccabijem, Ülkerjem in Varesejem so Laščani vpisali dve zmagi na desetih tekmah. Prvi strelec tekmovanja je bil član zelenih Milan Goljović. V takratni zasedbi, ki jo je vodil Aleš Pipan, so bili še 19-letni Boštjan Nachbar, Gregor Hafnar, Aleš Kunc, Goran Jurak, Mileta Lisica

Zgodovinska zasedba KK Zlatorog Laško v sezoni 1999/2000. Foto: Aleš Fevžer

Ob nastanku lige ABA je bil Zlatorog tudi reden član elite z območja nekdanje skupne države.

Zadnja leta je zvezda Zlatoroga precej ugasnila. V boju za obstanek se je znašel že leta 2018, a se rešil izpada. Po rednem uvrščanju v ligo za obstanek je naposled prišlo slovo od prve lige v sezoni 2022/23. Letos so v drugoligaški konkurenci v rednem delu vpisali 18 zmag na 22 tekmah. V končnici pa trikrat slavil z 2:1 v seriji. Po vrsti so porazili Gorico, Vrhniko in Ilirsko Bistrico.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!