Phoenix je letel preblizu sonca

Košarka 29. Apr 202411:18 0 komentarjev
Kevin Durant
Foto: AP Photo/Ross D. Franklin via Guliverimage

Košarkarji Phoenixa so v letu 2023 ustvarili superekipo, leto pozneje pa so prvo moštvo, ki je izločeno iz končnice lige NBA. Prihodnost Sonc je vse prej kot svetla.

V prvem krogu končnice lige NBA je Minnesota Timberwolves pometla s Phoenixom (4:0 v zmagah). Čeprav so Sonca dobila vse obračune rednega dela sezone proti Volkovom, je bila končnica nekaj povsem drugega.

Na četrti tekmi ni bilo dovolj niti 49 točk Devina Bookerja in 33 Kevina Duranta. Razočaral je tretji “zvezdnik” Bradley Beal, ki je končal pri zgolj 9 točkah, 2 asistencah in kar 6 izgubljenih žogah. Beal je pred četrto tekmo dejal, da še nikoli ni izgubil s 4:0 v zmagah, in da bo naredil vse, da bo ostalo pri tem. Zdi se, da se mora pošteno ugrizniti v jezik.

Phoenix Suns
Foto: Profimedia

Propad sistema, ki ga nikoli ni bilo

Potem ko so Kevin Durant, Devin Booker in Bradley Beal združili moči, se je zdelo, da bo Phoenix v končnici lige NBA težko zaustaviti. Trije izjemni napadalni košarkarji so napovedovali, da zanj nobena obramba ne bo dovolj dobra. “Z vsem spoštovanjem, ne vem, kako nas bodo ekipe ustavile,” je pred sezono povedal Booker.

Novi lastnik franšize Mat Ishbia je želel svoj prihod v Arizono obesiti na veliki zvon. Že med sezono 2022/23 je iz Brooklyna pripeljal Duranta, pred začetkom letošnje sezone pa se je ekipi v menjavi iz Washingtona pridružil še Beal. Phoenix se je moral odpovedati Mikalu Bridgesu, Camu Johnsonu, Chrisu Paulu in praktično vsem svojim izborom na bodočih naborih lige NBA. Do leta 2030 si ne lastijo niti enega izbora!

Po odhodu Paula so tako igrali brez pravega organizatorja igre. Žogo so si v napadu izmenjevali trije zvezdniki, šlo pa je bolj za igro ena na ena kot kakšno ekipno košarko. Brez pravega vodje na parketu (in ob njem) so Sonca spektakularno pregorela.

Tudi trener Frank Vogel, ki je med drugim leta 2020 z LA Lakersi postal prvak lige NBA, si avtoritete nad zvezdniškimi košarkarji ni uspel prislužiti. Po izpadu je več kot očitno, da ga igralci ne spoštujejo. S potezo mu je to dal vedeti predvsem Beal.

Takoj po tekmi so v javnost pricurljale novice, da Durant s situacijo v letošnji sezoni ni bil zadovoljen, predvsem z njegovo vlogo v napadu. Počutil naj bi se neudobno, saj je dostikrat le stal v kotu in čakal na žogo, ki je marsikdaj ni dobil.

Kaj sledi za Phoenix?

Phoenix bo za svoje tri zvezdnike v prihodnji sezoni odštel 150 milijonov ameriških dolarjev, kar je več kot celoten plačilni seznam 14 franšiz v ligi NBA. Zdi se, da velikega manevrskega prostora Phoenix nima. Ob tem so nedavno podaljšali še z Graysonom Allenom, ki bo v štirih letih zaslužil 70 milijonov dolarjev. Allen je serijo proti Minnesoti zaradi poškodbe predčasno končal. V rednem delu sezone je bil s 46-odstotnim metom za tri najučinkovitejši v celotni ligi.

Če bi se moral Phoenix odpovedati enemu od treh zvezdnikov, bi to gotovo bil Beal. A ne tako hitro! 30-letnik ima v svoji pogodbi klavzulo, s katero lahko vetira vsako menjavo, v katero je vključen.

Durant bo septembra dopolnil že 36 let, zato se šampionsko okno trenutne zasedbe Phoenixa počasi zapira.

Kevin Durant
Foto: Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!