Zvezdnik Cedevite Olimpije o ponudbi, ki se je ne zavrača

Yogi Ferrell, foto: Aleš Fevžer

Nikakršna skrivnost ni, da je bila minulo poletje prva prioriteta Cedevite Olimpije podaljšanje pogodbe z ameriškim organizatorjem igre Yogijem Ferrellom. Odločilen pri prepričevanju je bil odhod delegacije iz ljubljanskega kluba na pot v ZDA. Kot je za Sportklub povedal ameriški košarkar, je bila nato odločitev za podpis preprosta.

V Ljubljani so sredi lanske sezone v iskanju korekcije kadra, ker je bila rezultatska krivulja nepričakovano obrnjena strmo navzdol, povlekli drzno in tvegano potezo. Iz Panathinaikosa so pripeljali novinca v evropski košarki Yogija Ferrella, ki se v grškem velikanu ni naigral in v omejenih minutah ni kazal dobre košarke. A v Stožicah so verjeli, da se v igralcu, ki ima za seboj tudi pet sezon in 268 tekem v ligi NBA, skriva dober igralec. Imeli so prav.

Prav njegov prihod je imel največji vpliv na dvig forme in niz zmag, ki je zmaje pripeljal na rob zaključnih bojev za uvrstitev v elitno Evroligo. Pričakovano je bilo po sezoni zanj veliko zanimanja, Ljubljančani pa so bili kljub temu odločeni, da lahko 29-letnega Američana z obiskom v ZDA prepričajo v podpis nove pogodbe.

“To je pokazalo predanost in tudi željo, kako zelo so si me želeli zadržati tukaj. Nisem imel kaj razmišljati. Obožujem to mesto, navijače in ekipo. Preprosta odločitev,” je o obisku delegacije iz KK Cedevita Olimpija za Sportklub komentiral Yogi in dodal: “Občutek je odličen, ko poslušaš, da si te nekdo tako želi zadržati. Pogovarjali smo se tudi o morebitnih okrepitvah. Težko bi bilo to izpustiti iz rok.”

Yogi Ferrell v objemu generalnega direktorja Davorja Užbinca in športnega direktorja Sanija Bečirovića. Foto: Aleš Fevžer

Navdušen nad prihodom Adamsa

Dodatno so Ferrella prepričali s kadrovanjem. Največji vtis je nanj napravil podpis z Joshuo Adamsom. Tako ima Cedevita Olimpija to sezono na branilskih položajih na razpolago močno ameriško navezo, eksplozivni dinamični dvojec, ki je kemijo začel razvijati že pred petimi leti v dresu Dallas Mavericks. Skupaj sta si parket delila v poletni ligi.

“Je zelo, zelo eksploziven košarkar, dober v tranziciji in v zaključevanju akcij, z njim bo res zabavno igrati. Že sva v igro vnesla nekaj lastnih sistemov, ki bi nama morali pomagati do lahkih košev. Že zdaj imava kemijo,” je prepričan Ferrell, ki je za uvod v sezono lige ABA Borcu z lahkotno predstavo nasul 17 točk in podelil osem asistenc. Danes ga čaka Split.

Joshua Adams, foto: Aleš Fevžer

Zmaji vsaj na papirju delujejo v novi sezoni še boljši kot lani. S tem mnenjem se strinja tudi Yogi, ki je ponudil razlago: “Mislim, da smo predvsem precej višji in večji. To nam bo pomagalo, ko se bodo vrstile težke tekme, sploh na obrambni strani parketa. Precej boljši smo tudi v skoku, kjer smo lani izgubili nekaj tekem.”

To bodo morali zdaj potrditi še na parketu, kjer prvi zvezdnik zasedbe pod vodstvom Jurice Golemca meri zelo visoko. Njegova motivacija je povezana z lovorikami, a ne na slovenskih tleh. “V prvi vrsti osvojitev naslova v ligi ABA in EuroCupu. To sta naša cilja.”

S klubom je sicer podpisal enoletno pogodbo, ki pa ne vsebuje kakšnih izhodnih klavzul v primeru ponudb iz Evrolige ali lige NBA. V primeru nove odlične sezone ga bo še težje zadržati, a vsaj eno leto bodo navijači največjega slovenskega kluba še lahko uživali v njegovih predstavah.