Za rekord pokličite v Bar

Košarka 10. Okt 202211:39 0 komentarjev
Daron Russell. Foto: ABA liga

Kar 47 točk, kolikor jih je ob zmagi črnogorske zasedbe Mornar Barsko zlato nad Zadrom (100:91) v drugem krogu lige ABA dosegel Daron Russell, je novi strelski rekord jadranskega tekmovanja. Američan se je podpisal tudi pod najboljše odprtje lige, kar sproža vprašanja o novih rekordih.

Ko je 24-letni Daron Russell poleti iz Marylanda prestopil v barski Mornar, je prvič stopil iz okvirov srednješolske oziroma študentske košarke. Prav gotovo z negotovimi pričakovanji. A že po dveh tekmah so njegovi črnogorski delodajalci lahko uvideli, da so zadeli v polno. 180 centimetrov visoki branilec je namreč na uvodnih dveh tekmah lige ABA vknjižil neverjetnih 88 točk. Najprej jih je 41 natresel Igokei, ob koncu minulega tedna pa Zadru kar 47. V obeh primerih je izza črte za tri točke sprožil kar 18 žog (zadel je 7 oziroma 9 trojk), nič kaj zadržkov pri metih pa ni imel tudi iz drugih položajev.

Tako učinkovitega vstopa v sezono v celotni zgodovini lige ABA še nismo videli. Nedavnih 47 točk pa je tudi novi strelski rekord tekmovanja. Dosedanji rekorder je bil sicer njegov klubski soigralec Vladimr Mihailović. V minuli sezoni je namreč ob zmagi nad Mego dosegel 46 točk. Marca je podrl kar 16 let star rekord Milana Gurovića (45 točk). “Vstopnica” za najboljšo deseterico rekordne lestvice se je tako dvignila na 40 točk, kolikor jih je pred 20 leti na tekmi s Širokim dosegel tedanji član reškega kluba Triglav osiguranje Marino Baždarić.

Kaj pa slovenski rekorder? Že dve desetletji je to Jaka Lakovič, ki je v dresu novomeške Krke v polfinalu prve sezone proti Ciboni v ljubljanskem Tivoliju dosegel 38 točk. V absolutni konkurenci to zadostuje za 18. mesto.

Rekordi lige ABA

Točke:

Daron Russell 47

Vladimir Mihailović 46

Milan Gurović 45

Jaka Lakovič 38

Jaka Blažič 34

Jaka Blažič 33

Skoki:

Tommy Smith 23

Boris Savović 23

Sava Lešić 21

Alen Omić 17

Asistence:

Žan Mark Šiško – 19

Marko Marinović – 18

Stefan Jović – 16

Žan Mark Šiško 14

Aleksandar Ćapin 13

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!