Zadržani Aleksander Sekulić ni razkril vseh kart (VIDEO)

Košarka 19. Feb 202421:19 0 komentarjev

Za slovenskimi košarkarji je prvi dan treningov pred začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. Pred dvobojema z Izraelom in Ukrajino je pred sedmo silo stopil selektor Aleksander Sekulić. Kaj je povedal?

V dvorani Bonifika, ki bo gostila oba obračuna, prvi bo na sporedu v četrtek in drugi v nedeljo, trenira trinajst košarkarjev. Glede na vse manjkajoče, od Luke Dončića in Vlatka Čančarja do Eda Murića, Luke Ščuke in nenazadnje še Jurija Macure, slednja sta bila vpoklicana, a zaradi poškodb odpadla tik pred zdajci, je Aleksander Sekulić predvsem iskal takšne, ki lahko ob pomanjkanju časa za priprave takoj prispevajo.

“V teh mini ciklusih nimamo veliko časa piliti forme. Kjer lahko izbiramo igralce, poskušamo izbrati tiste, ki so v najboljšem ritmu in lahko od njih največ pridobimo,” je glede samega izbora povedal selektor in se ob vrnitvi domov iz Krasnodarja, kjer vodi Lokomotiv Kuban, izrekel glede cilja: “Vedno je dobro priti domov in videti te fante, ki so motivirani in nasmejani, željni dokazovanja ter spoštujejo reprezentančni dres. Vsi skupaj smo prišli z namenom, da se uvrstimo na evropsko prvenstvo.”

Naloga ne bi smela biti pretežka. V skupini A so ob Sloveniji, Ukrajini in Izraelu še Portugalci, na prvenstvo, ki ga bodo skupaj gostili Ciper, Finska, Poljska in Latvija, pa se uvrstijo kar tri reprezentance. Slovenija je favorit, a je Sekulić ostal diplomatski.

“Veliko se govori o tem, da bomo s tema dvema tekmama storili velik korak, a mislim, da moramo v prvi vrsti spoštovati oba nasprotnika. Vedno stremim k temu, da se osredotočimo najprej nase. Druga stvar pa je, da je najbolj pomembna vedno tista tekma, ki je pred nami. To je Ukrajina. O Izraelu še ne razmišljamo, se pa nanj pripravlja štab.”

Sekulić o Ukrajincih, ki bodo prvi tekmeci Slovenije: “Gre za izredno kvalitetno reprezentanco. Mogoče v tej skupini najbolj zahteven nasprotnik. Težko je reči, ali so oni ali Izrael, a imajo igralce v ACB ligi, igrajo v evropskih pokalih, imajo veliko izkušenj z velikih tekmovanj. Imajo višino in atletiko. Bodo zelo zanimiv tekmec.”

Veliko bo odvisno od igre Klemna Prepeliča. Foto: Košarkarska zveza Slovenije

V kadru s statusom naturaliziranega igralca ostaja član Crvene zvezde Mike Tobey, ki je za Slovenijo zaigral na zadnjih treh velikih tekmovanjih. Znova je dobil prednost pred Jordanom Morganom, a izbira je bila tokrat lažja kot poleti, tudi zaradi zdravstvenega katona Morgana, je povedal Sekulić.

Kdo bo kapetan v odsotnosti Luke Dončića, ni želel povedati. Kakor se ni izrekel niti glede nadaljnje usode Daliborja Damjanovića, ki je bil zadnje obdobje njegov pomočnik, a decembra sprejel madžarski izziv v Kaposvariju. Strokovni štab je tako nekoliko okrnjen, ob sebi pa ima selektor še vedno Dejana Mihevca in Luko Bassina.

O čem vse je še govoril selektor Slovenije Aleksander Sekulić?

O presenečenju javnosti, da manjkata dva člana Cedevite Olimpije Zoran Dragić in Gregor Glas in če je morda v ozadju še kaj drugega:

“Kaj bi pa lahko bilo drugega? Naše vodilo je, da zberemo najboljšo možno reprezentanco, ki se bo zoperstavila z dvema močnima ekipama Ukrajine in Izraela. Nobenih drugih motivov ali karkoli drugega ni v ozadju.”

O tem, da je jedro ekipe igralo tudi na SP 2023:

To je tisto, kar je najtežje. Zelo kratek čas imamo, da se pripravimo na nasprotnika. Poleg tega je neznanka še to, da ne vemo, v kakšnih zasedbah bosta prišla. Kar nekaj je faktorjev, ki nas postavljajo pred velik izziv. Jedro je približno enako, imamo določene spremembe, a verjamem, da so igralci, ki so tukaj, v najboljši formi.

O klubskih sezonah reprezentantov:

Moram reči, da imajo eni dobre sezone, nekateri malce slabše. Glede na to, kar smo videli, so tisti, ki so tukaj, v neki optimalni formi.

O formi Žige Samarja:

Z njim sem bil na vezi. Je v trenažnem procesu, zdaj je igral tudi tekmo, na tem položaju tudi nimam velike izbire.

Slovenska reprezentanca za tekmi z Izraelom in Ukrajino: Žiga Samar, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Leon Stergar, Miha Lapornik, Gregor Hrovat, Jaka Blažič, Bine Prepelič,Tibor Mirtič, Jakob Čebašek, Aljaž Kunc, Mike Tobey, Žiga Dimec.

O tem, s čim je prepričal Tibor Mirtič, edini novinec v reprezentanci:

Tibor igra krilnega centra in centra. Bil je rezerva, imeli smo težave s poškodbami, tako Macura kot Ščuka sta zaradi zdravstvenega katona morala ta cikel izpustiti. Poklicali smo Tiborja, da ga vidimo. Kaže dobre igre v Domžalah, zagotovo mu manjkajo izkušnje, a da vsaj okusi, kako je biti s člansko reprezentanco.

O svoji sezoni v Kubanu:

Igramo nad pričakovanji. Mislim, da smo celo edina ekipa, ki je dvakrat premagal CSKA inZenit. Igramo zelo dobro košarko, zaenkrat smo uspešni, najbolj pomemben del pa še prihaja. Takrat se štejejo zmage in porazi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!