Zatišje pred viharjem v trenutni košarkarski Meki

Evroliga 19. Maj 202215:28 0 komentarjev
Štark Arena. Foto: Sportklub

Košarka, košarka in še enkrat košarka. Tako bi lahko na kratko povzeli utrip Beograda, ki gosti letošnji zaključni turnir Evrolige. V srbski prestolnici je tudi močan slovenski pridih, četudi že tretjič zapored na sklepnem dejanju ni košarkarja s sončne strani Alp.

Četrtek je v Beogradu dan za oba polfinala. Dvoboje gosti Štark Arena, ki bo odeta primarno v rdečo barvo. Ne zaradi Crvene zvezde, ki se na Final Four ni uvrstila, temveč Olympiacosa, ki ima tukaj daleč najštevilčnejšo podporo.

Petčlanska ekipa s Sportkluba, ki jo je v vlogi strokovnega komentatorja okrepil tudi trener Würzburga Sašo Filipovski, se je na pot iz Ljubljane sicer podala že v sredo. Na začetku meseca smo 47-letnega stratega obiskali v Nemčiji, potem ko je klub iz rojstnega mesta Dirka Nowitzkega prevzel v prostem padu in ga rešil pred izpadom.

Sašo Filipovski, foto: Uroš Skaza

Sledil je še postanek v Zagrebu, kjer so hrvaški novinarski kolegi ravnokar gostili legendarnega Dina Rađo, ki zdaj zaseda mesto predsednika strokovnega sveta hrvaške košarkarske zveze. V času vožnje so v Beogradu že potekale aktivnosti, med drugih so razglasili najboljše posameznike letošnje sezone.

Rađa za Sportklub: Glavna tema pogovora je bil morebiten izhod hrvaških klubov iz lige ABA, ki mu je naklonjen tudi Rađa. Kot nam je zatrdil komentator in voditelj Marin Mrduljaš, vsaj za zdaj do odhoda ne bo prišlo. Rađa je sicer še poudaril, da dokler bo on predsednik, Hrvaška v reprezentanco ne bo novačila tujcev, kot to denimo počne Slovenija, kjer zadnje leto blesti Američan Mike Tobey.

Morje košarkarskih velikanov

Da je Beograd košarkarsko mesto in Srbija košarkarski narod, nas je ob prihodu spomnil tudi ogromen transparent z Nikolo Jokićem. Srbski center Denverja je namreč letos še drugič zapored postal najkoristnejši košarkar rednega dela sezone v ligi NBA.

Pogled z avtoceste ob prihodu v Beograd. Foto: Sportklub

Arena Štark se nahaja v Novem Beogradu. Premore kar 18.386 sedežev, za zaključni turnir nekaj manj, ker je za enim od košev ogromna medijska tribuna, kjer bo tekme spremljalo več sto novinarjev z vsega sveta in kjer bodo tekme za vas komentirali Miha Penko, Matija Kosmač in Miha Gorela. Seveda ob strokovni pomoči Saše Filipovskega.

V tem delu mesta smo po večernem prihodu spoznavali tudi lokalno kulinariko, po odličnem priporočilu Filipovskega, ki srbsko prestolnico dobro pozna. Nenazadnje je bil še lani trener Partizana. Da Beograd te dni diha za košarko, nas je opomnil še pogled na sosednjo mizo, kjer sta v srbskih dobrotah uživala tudi NBA prvak s San Antonio Spurs in zdaj generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije Rašo Nesterović in nedavno upokojena legenda Olympiacosa Vassilis Spanoulis,  ki je pred tedni obiskal tudi Ljubljano. Dobra znanca sta prav iz grškega velikana, kjer je v sezoni 2010/11 Nesterović tudi sklenil kariero.

Štark Arena. Foto: Sportklub
Štark Arena. Foto: Sportklub
Štark Arena. Foto: Sportklub
Štark Arena. Foto: Sportklub
Štark Arena. Foto: Sportklub

Klavžar in Vide na očeh vojske oglednikov in agentov

Ne le zaključni turnir Evrolige, tukaj te dni potekajo tudi sklepni boji najboljših evropskih ekip do 18 let – turnir Next Generation. Največ zanimanja je za obračune Real Madrida, kjer sta v pogonu tudi dva Slovenca – Urban Klavžar in Jan Vide. O vplivu Luke Dončića ni potrebno izgubljati besed. Klavžar nosi njegovo številko sedem. Vide številko 17, v kateri je Dončić tudi debitiral v članski vrsti belega baleta.

Naj spomnimo, da je prav Dončić zadnji Slovenec, ki je zaigral na final four turnirju. Leta 2018 je Real Madrid popeljal do rekordnega in jubilejnega desetega evroligaškega naslova. Zdaj podobno poskuša storiti še z Dallasom.

V dvorani Ranko Žeravica se je nabrala vsa smetana evropske košarke. Od superagenta Miška Ražnatovića, ki mu je ob parketu družbo delal tudi hrvaški NBA košarkar Ivica Zubac. Na tribuni smo srečali predsednika sindikata igralcev Evrolige Boštjana Nachbarja, oglednika Primoža Brezca, legendo Reala Felipeja Reyesa in še celo kopico oseb, ki v košarki nekaj pomenijo.

“To je največji dogodek Evrolige. V sklopu tega potekajo različne aktivnosti. V sredo smo imeli izobraževanje za mlade igralce, ki jih učimo o preskoku iz mladinske v profesionalno košarko in kaj so pasti. To je tudi priložnost za ogromno enih sestankov. Tako z vodstvom Evrolige, kot tudi s klubi in agenti,” je med tekmo Real Madrid – Mega, ki so jo presenetljivo dobili Srbi, spregovoril Nachbar. Pogovor z nekdanjim slovenskih reprezentantom si boste lahko na naši spletni strani prebrali v prihodnjih dneh.

Urban Klavžar, foto: Sportklub
Miško Ražnatović, foto: Sportklub
Primož Brezec, foto: Sportklub
Felipe Reyes, foto: Sportklub
Boštjan Nachbar, foto: Sportklub

Na dan tekme so sicer center Beograda, natančneje Savski trg, kjer je uradna navijaška cona, zasedli navijači. V prvi vrsti odeti v rdečo barvo Olympiacosa. Ker so se vstopnice prodajale zgolj v paketu za vse obračune sklepnega dejanja in so jih daleč največ pokupili Grki, bi bilo za navijaško kuliso brez dvoma najbolje, da trikratni evroligaški prvaki še devetič v zgodovini zaigrajo tudi na zadnji tekmi sezone. A navijači ne morejo potisniti žoge skozi obroč, lahko pa pri tem svojim varovancem izdatno pomagajo.

Beograd, Final 4

Četrtek:

18.00, Olympiacos – Anadolu Efes (SK 1)

21.00, Barcelona – Real (SK 1)

Sobota:

16.00, tekma za 3. mesto (SK 1)

19.00, finale (SK 1)