ZDA ali Francija? To je vprašanje, vredno olimpijske medalje

Košarka 7. Okt 202222:20 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Joel Embiid se srečuje z veliko dilemo. Odločiti se mora, ali bo igral za reprezentanco ZDA ali za reprezentanco Francije. Na njegovo odločitev bi lahko vplivala olimpijska medalja, ki je v ameriškem dresu praktično zagotovljena. Francozi še vedno upajo, da se bo Embiid odločil, da bo v Parizu nastopal pod francosko trobojnico, čeprav je pred kratkim postal ameriški državljan.

Bitke za usluge igralcev očitno ne potekajo zgolj v klubskih tekmovanjih. Zdaj, ko je Joel Embiid postal tudi ameriški državljan, želi ameriška košarkska reprezentanca privabiti Embiida v svoje vrste in posledično stran od francoske izbrane vrste.

Embiid, zvezdnik Philadelphie 76ers, se lahko odloči, da bo nastopal ali za ZDA ali za Francijo. Na splošno se je domnevalo, da bo za Francijo igral na olimpijskih igrah v Parizu in morda celo na svetovnem prvenstvu prihodnje leto na Filipinih, dokler Embiid prejšnji teden ni razkril, da ima sedaj tudi ameriško državljanstvo.

“Zdaj ima obe državljanstvi in mora izbrati eno košarkarsko državljanstvo, kar ni isto,” je za Associated Press povedal trener francoske izbrane vrste Vincent Collet. “To je torej izbira. Nihče ne more storiti ničesar, da bi to spremenil.”

Lahka ali težka pot do olimpijskega odličja?

Embiid je prejšnji teden za AP povedal, da je še prezgodaj razmišljati o odločitvi. Po pravilih bo moral sčasoma sporočiti svojo izbiro, če se bo odločil, da želi igrati na olimpijskih igrah ali svetovnem prvenstvu.

Francija je aktualna olimpijska podprvakinja in na olimpijskah igrah v Parizu načrtuje nov boj za morebiten olimpijski naslov. V ekipi ne bo manjkalo zvezdnikov, med njimi bodo Rudy Gobert, Evan Fournier, Nicolas Batum – in zelo verjetno tudi najverjetnejši kandidat za prvi izbor na naboru lige NBA Victor Wembanyama. Francija načrtuje, da bo na svetovno prvenstvo prihodnje leto pripeljala praktično celotno olimpijsko zasedbo.

Z Embiidom bi francoska reprezentanca postala še bolj nevarna, da bi s prestola izrinili reprezentanco ZDA. Poleg srebra iz Tokia 2021 je Francija osvojila še bron na svetovnem prvenstvu 2019 in srebro na letošnjem evropskem prvenstvu. Collet je še dodal, da je Boris Diaw, generalni direktor francoske reprezentance, stopil v stik z Embiidom, da bi se pogovorili o možnostih.

Lani najboljši strelec lige NBA

“Vem, da se je srečal z nekaterimi našimi igralci, da bi se pogovoril,” je dejal Collet. “Mislim, da bi moral igrati za nas. Vendar bomo videli. Spoštovali bomo njegovo odločitev, ne glede na to, kakšna bo,” je še dejal trener francoske reprezentance.

Embiid se je rodil v Kamerunu in ima francosko državljanstvo, pred kratkim pa je dobil še ameriško. Ima brazilsko dekle – njun sin je Američan -, srednjo šolo je obiskoval na Floridi, univerzitetno košarko pa je igral v Kansasu.

Petkratni All-Star lige NBA je vso profesionalno kariero preživel pri Philadelphii, v prvih šestih sezonah je v povprečju dosegal 26 točk, v zadnji sezoni pa je na poti do strelske krone dosegel najboljših 30,6 točke na tekmo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!