Zgodovinski mejnik Gorana Dragića

Goran Dragić. Foto: Profimedia

Goran Dragić je dočakal svojo prvo tekmo v dresu Milwaukee Bucks in se veselil zmage proti Detroitu (126:117). A blaženost, ki jo je izrazil, je bila povezana predvsem z jubilejem: tisoč tekem v ligi NBA.

Zdaj že kar krepko oddaljenega 29. oktobra 2008 je Phoenix gostoval v San Antoniu. O tedanjih košarkarskih časih dovolj zgovorno priča podatek, da sta za prvo žogo skočila Tim Duncan in Shaquille O’Neal. Pa tudi ta, da sta na odboj žoge čakala Tony Parker in Steve Nash. Slednji je po slabih osmih minutah igre odkorakal proti klopi za rezervne igralce. Malo pred tem je ogrevalno majico slekel suhljati novinec v vrstah Phoenixa, ki je z velikimi očmi pripotoval v ZDA, v tistem trenutku pa je po letih spremljanja lige NBA čakal na svoj veliki trenutek za vstop v igro. To je bil Goran Dragić. Na tisti tekmi je ob tesni zmagi dobil 14 igralnih minut, a ostal brez prvega koša.

Slabih 14 let in pol pozneje (povsem natančno 5.262 dni) je na parket stopil brez cmoka v grlu, pa čeprav na prav posebni tekmi. Ne le zaradi tega, ker je prvič zaigral za Milwaukee. Pa tudi ne le zaradi prekinjenega igralskega posta, ki je na račun zdravstvenih težav trajal kar šest tednov. Z nastopom na tekmi Milwaukee-Detroit (126:117) je namreč Goran Dragić kot prvi Slovenec zbral 1.000 nastopov v ligi NBA. Od tega jih je 940 vknjižil v rednem delu sezone, preostale v končnici. V slednji bo zaigral tudi letos, v upanju na prvi in predvsem tako zelo želeni šampionski prstan.

Goran Dragić je kariero v ligi NBA začel pri Phoenixu. Foto: Profimedia

Od novinca v dresu Phoenixa do veterana v dresu Milwaukeeja. Vmes se je zgodilo marsikaj. Ne le 13.405 točk, kolikor jih je vknjižil. Zaigral je za sedem klubov (še Houston, Miami, Toronto, Brooklyn in Chicago), nastopil je na tekmi zvezd, “potipal” finale lige, prejel priznanje za košarkarja z največjim napredkom in bil izbran v tretjo peterko lige (2014). Vzporedno je prehodil tudi pestro reprezentančno pot, katere vrhunec je naslov evropskega prvaka s priznanjem za najkoristnejšega igralca (2017). Pa tudi več kot 150 milijonov ameriških dolarjev je kapnilo na njegov račun.

Slovenske tekme v ligi NBA:

Goran Dragić 1.000

Beno Udrih 884

Rašo Nesterović 875

Saša Vujačić 646

Luka Dončić  352

Primož Brezec 346

Boštjan Nachbar 335

Vlatko Čančar 130

Marko Milić 46

Uroš Slokar 20

Zoran Dragić 16