Začetek prebujenja Žige Samarja? (VIDEO)

Evroliga 24. Nov 202310:25 0 komentarjev

Žiga Samar se po slabem začetku sezone vendarle prebuja. V 10. krogu evrolige je na parketu preživel največ minut letos in dosegel največ točk. Predvsem strelsko je bil v dosedanjem delu sezone daleč pod svojim kariernim povprečjem.

Začetek sezone je bil za 22-letnega Jeseničana zaskrbljujoč. Na elitnem evropskem klubskem odru je debitiral s petimi točkami in tremi asistencami proti Bayernu, sledil je dolg strelski post. Kar pet tekem v nizu je organizator igre, ki je od lani standarden tudi v slovenski reprezentanci, ostal brez vpisa med strelce.

Proti Baskonii, Virtusu, Milanu, Panathinaikosu in Asvelu je Samar iz igre zgrešil vseh sedem poizkusov. Minute so se zmanjševale, tako je v tem obdobju vsega skupaj na parketu preživel le 49 minut, od tega na dveh obračunih ni presegel niti meje petih igralnih minut. V njegovi igri je bilo vidno nezaupanje v met na koš.

V zadnjih dneh se vendarle kaže preobrat krivulje. Že prejšnji teden je strelski post prekinil proti Partizanu in v četrtek z osmimi točkami proti Real Madridu dosegel svoj najboljši točkovni izkupiček. Enako velja za minute, 18:59 je največ v evroligi, medtem ko je s petimi asistencami izenačil osebni rekord iz drugega kroga sezone.

Kljub omejeni minutaži sedmi asistent Bundeslige

Medtem ko se je v njegovo igro naselil strah v met na koš, je vendarle ves čas uspešno razigraval soigralce. 2,5 asistence na tekmo v le dobrih desetih minutah igre v evroligi vliva upanje, da ga v prihodnosti čaka večja vloga.

V nemški bundesligi v slabih 18 minutah podeli celo 5,9 asistence, kar ga uvršča na visoko sedmo mesto med vsemi košarkarji lige. Prav vseh šest pred njim pa v povprečju na parketu preživi precej več časa.

Tudi v bundesligi sicer v negativno smer izstopajo odstotki meta. Iz igre zadene zelo skromnih 28,6 odstotka metov, od tega za tri točke le 16,7 odstotka. Težave ima še iz lanske sezone, ki jo je s statusom posojenega člana berlinske Albe odigral v Hamburgu.

Medtem ko je v Španiji za Fuenlabrado še v sezoni 2021/22 vpisoval elitne številke, denimo izjemnih 47,1 odstotka izza črte za tri točke, mu v Nemčiji met ne steče. Lani je tako zadel 53 trojk iz 190 poizkusov v vseh tekmovanjih (27,9%), letos je pri zgolj štirih trojkah ob 17 metih (23,5%) na koš. Da zna zadevati, je torej že dokazal. Zdaj mora “strelsko roko” najti še v Nemčiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!