Dokončno slovo Jumbo-Visme

Kolesarstvo 24. Nov 20239:43 0 komentarjev
Jumbo-Visma
Foto: profimedia

Kar so nizozemski mediji napovedali že v sredini oktobra, je od zdaj tudi uradno. Najboljša kolesarska ekipa letošnjega leta, ki je tudi po zaslugi Primoža Rogliča kot prva v zgodovini zmagala na vseh tritedenskih dirkah, bo v sezoni 2024 nosila novo ime. Namesto Jumbo-Visma se bo imenovala Visma-Lease a Bike.

Novico so pri zdaj že nekdanjih delodajalcih Primoža Rogliča potrdili tudi na uradni spletni strani. Novo ime bo v veljavo stopilo s 1. januarjem 2024, Visma in Lease a Bike pa sta z nizozemsko ekipo podpisala pogodbi imenskega sponzorja za nedoločeno obdobje.

Visma, norveško podjetje programsko podjetje, je pri ‘čebelah’ kot imenski pokrovitelj prisotno že zadnjih pet let, ko se je ekipa zadnjič preimenovala. Lease a Bike pa se je ekipi kot manjši sponzor pridružil v začetku letošnjega leta.

“Navdušeni smo, da lahko potrdimo nove dogovore z našimi partnerjema, dvema mednarodnima podjetjema, s katerima sicer že uživamo v odličnem odnosu. Evolucija teh odnosov je še en velik korak naprej, saj smo si s tem zagotovili sredstva za nadaljnji razvoj in izboljšave ekipe. V minuli sezoni smo dočakali, da lahko še rastemo in smo skupaj uspešni. To pa je tudi naš dolgoročni cilj,” je ob najavi novega imena potrdil direktor ekipe Richard Plugge. 

Lease a Bike, ki se ukvarja s sistemi za izposojo koles na Nizozemskem ter v Belgiji in Nemčiji, je podružnica podjetja Pon, s katerim ‘čebele’ že sodelujejo. Pon je sicer svetovno znan proizvajalec koles, pod njegovim okriljem pa nastajajo znamke Cannondale, Gazelle, Focus, Kalkhoff, Schwinn, Union in Cervelo, prav zadnja je tista, na kateri kolesarji Jumbo-Visme tekmujejo v zadnjih letih. Pon je po svetu še bolj znan kot pomemben uvoznik različnih avtomobilskih znamk (Audi, Volksawagen, Škoda, Porsche in Seat). Lease a Bike pa je del Pon-a, ki se osredotoča na izposojo (leasing) službenih koles v večjih podjetjih na Nizozemskem.

Visma Lease a Bike
Potrditev novega imena. Foto: Jumbo Visma Cycling

Poleg Lease a Bike pa bodo pri ‘čebelah’, ki bodo po slovesu Jumba verjetno izgubile prepoznavno rumeno barvo in bodo v prihodnosti nastopale v novi barvni podobi, s Ponom sodelovali še skozi znamke Cervelo, Škoda, Nimbl, Reserve Wheels, MAN in BBC Cycling.

Ekipa, za katero je to le ena izmed velikih sprememb po zgodovinski sezoni (največja je zagotovo odhod Primoža Rogliča, ki se je po osmih letih v moštvu preselil k Bori Hansgrohe), bo zasedbo kolesarjev za prihodnje leto in njihove cilje predstavila 21. decembra v Amsterdamu.

K spremembam je moštvo prisililo slovo nizozemske verige z živilskimi trgovinami Jumbo, ki je bil kot imenski sponzor prisoten vse od leta 2015, ko se je po dopinški aferi Rabobanka in kratkem obdobju Belkina zgodba začela na novo. Menjava v vrhu Jumba je prinesla tudi zmanjšanje sponzorskih sredstev v športu.

Lease a bike
Napis Lease a Bike (na desni strani tik nad napisom Jumbo). Foto: profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!