Abramovičev sobotni manever naletel na težave

Nogomet 28. Feb 202217:23 > 17:46 3 komentarji
Roman Abramovič. FOTO: Guliverimages.

Roman Abramovič, rusko-izraelski lastnik evropskega nogometnega prvaka Chelseaja, je v soboto v sporočilu za javnost naznanil, da v luči ruske vojaške invazije skrbništvo nad londonskim nogometnim velikanom predaja v roke članom Chelseajeve dobrodelne fundacije, a naletel na težave. Člani omenjene fundacije namreč niso prepričani, da bodo njegov manever sprejeli.

Roman Abramovič, čigar vezi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, niso skrivnost, se je s predajo skrbništva kluba v roke Chelseajeve dobrodelne fundacije želel izogniti temu, da bi mu britanske oblasti odvzele klub.

Pravno je želel poskrbeti, da klub ne bi veljal več za njegovo lastnino, čeprav bi v resnici še vedno ostal njegov lastnik. Toda zdaj je rusko-izraelski milijarder, čigar vzpon je močno povezan z ruskimi oligarhi, naletel na težave.

Želijo dodatna pojasnila, skrbi jih tudi etični vidik

Šest članov Chelseajeve dobrodelne organizacije, ki naj bi po Abramovičevih idejah po novem v skrbništvo dobilo klub, v luči ruske invazije v Ukrajino namreč resno razmišlja, da njegove ponudbe ne bi sprejeli.

Želijo dodatna pojasnila, ali bi bila taka poteza v skladu z britansko zakonodajo in ali bi bil tak manever sploh mogoč.

Člani omenjene fundacije so to ugotovili po nedeljskem izrednem sestanku, zdaj pa naj bi njihova pravna služba preučevala možnosti glede nadaljnjih korakov. Pri Chelseajevi fundaciji so močno zaskrbljeni tudi glede etičnega vidika omenjenega manevra.

Po ogorčenju se je Chelsea oglasil še enkrat

Spomnimo, Abramovič je takšno potezo najavil s sobotnim skopim sporočilom za javnost, dolgim 110 besed, med katerimi niti enkrat nista bili omenjeni Rusija ali Ukrajina, kar je v britanski javnosti naletelo na hude kritike.

Verjetno tudi zaradi tega so se 14 ur pozneje, v nedeljo, oglasili tudi pri Chelseaju in zapisali, da je situacija v Ukrajini grozljiva in uničujoča, ob tem pa dodali še, da “so v mislih z vsemi v Ukrajini in v klubu molijo za mir.”

Medtem so se oglasili tudi v britanskem parlamentu in dejali, da bi morali Abramoviču zaradi tesnih povezav s Putinovim režimom prepovedati kakršnokoli delovanje v tamkajšnjem športu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje