Na rusko-ukrajinskih pogajanjih tudi Abramovič

Nogomet 28. Feb 202213:25 > 14:30 komentarja
Foto: Guliverimage

V mirovnih pogajanjih med Rusijo in Ukrajino, ki so se začele v nekaj čez poldne, naj bi bil prisoten tudi ruski oligarh Roman Abramovič. Lastnik angleškega nogometnega kluba Chelsea je po poročanju izraelskega medija The Jerusalem Post tam na željo Ukrajincev.

Na pogajanjih ukrajinskih in ruskih oblasti, ki po poročanju francoske agencije AFP potekajo v eni izmed rezidenc Aleksandra Lukašenka na belorusko-ukrajinski meji blizu Černobila, naj bi svetoval tudi ruski milijarder Roman Abramovič. Oligarh, ki je v svetu poznan predvsem kot dolgoletni lastnik angleškega nogometnega kluba Chelsea, naj bi bil tam na željo Ukrajine.

Kot poroča izraelski časnik The Jerusalem Post, naj bi Abramovič v Belorusijo že dopotoval, tam pa bo skušal pomagati pri pogovorih o koncu vojne. Eden najbogatejših ljudi na svetu ima tesne jezi tako z ruskimi kot ukrajinskimi judovskimi skupnostmi.

Čeprav ukrajinski ambasador v Izraelu Jevgen Korničuk Jerusalem Postu ni želel direktno razkriti, ali je Abramovič res priosten v mestu blizu Černobila, kjer pogajanja potekajo, pa je za omenjeni časopis dejal: “Cenimo vsakega, ki lahko pomaga, sploh če ima veliko moč in vpliv.”

Edini, ki je želel pomagati

“Lahko potrdim, da se je ukrajinska stran obrnila na Romana Abramoviča za podporo pri doseganju mirnega razpleta in da od takrat skuša pomagati,” britanska agencija PA prenaša izjavo tiskovnega predstavnika. “Glede na velik vložek vas prosim za razumevanje glede tega, zakaj ne komentiramo položaja niti njegove vloge,” je dodal.

Abramovič naj bi se v posredovanje vključil na prošnjo ukrajinskega filmskega producenta Aleksandra Rodnjanskija. “Lahko potrdim, da je ukrajinska stran poskušala najti nekoga v Rusiji, ki jim lahko pomaga pri iskanju mirnih rešitev,” medtem izjavo Rodnjanskija prenaša PA.

Rodnjanski je ocenil, da ima Abramovič omejen vpliv. “Je pa edini, ki se je odzval in se odločil poskusiti pomagati,” je dodal.

Abramovič je sicer v soboto sporočil, da vodenje Chelseaja predaja v roke Chelseajeve dobrodelne fundacije. To pa seveda ne pomeni, da se izraelsko-ruski bogataš od vodenja londonskega kluba poslavlja, pač pa se je najverjetneje le zaščitil pred morebitnimi sankcijami britanske vlade. Na ta način mu kluba zdaj ne morejo odvzeti.

Šport in kriza v Ukrajini:

V vrtincu starševstva, mamljivih ponudb in preteče vojne

Rusi tudi brez dirke F1

Ukrajinski reprezentant po zadetku izkazal podporo domovini

Trener Dinama iz Kijeva: Ne bom pobegnil, nisem strahopetec

Mednarodna smučarska zveza odpovedala tekmovanja v Rusiji in Ukrajini, udeležbo že prej odpovedala SZS

Dogajanje v Ukrajini v živo spremljajo novinarski kolegi na N1