Albert Riera ponosen in prepričan: Izpadla je boljša ekipa

Konferenčna liga 29. Jul 20228:00 0 komentarjev

Albert Riera je po izpadu iz Evrope, romunski Sepsi je v 3. krog kvalifikacij za konferenčno ligo napredoval v Stožicah napredoval po enajstmetrovkah, ponosen na nogometaše Olimpije in prepričan, da bi se morala napredovanja veseliti njegova ekipa.

“Ne samo danes, tudi na tekmi v Romuniji smo pokazali, da znamo igrati zelo dober nogomet. Prepričan sem, da smo boljši od Sepsija. To smo pokazali na igrišču. Izpadla je boljša ekipa,” je po dveh tekmah z romunskim pokalnim prvakom povedal Albert Riera.

Olimpija je pri Sepsiju izgubila z 1:3, potem ko so imeli Romuni na voljo dve enajstmetrovki, tekmo pa je končala brez izključenega Svita Šešlarja, ki zato ni smel zaigrati na povratni tekmi v Stožicah. Tam so Ljubljančani zmagali z 2:0 in imeli še nekaj priložnosti za gol, potem pa po enajstmetrovkah izpadli in zaključili evropsko pot.

“Žalosten sem predvsem zaradi mojih igralcev. Na žalost ne gremo naprej, sem pa zelo ponosen nanje in na to, kako igrajo, se obnašajo in dojemajo moje ideje,” je nogometaše Olimpije po tekmi hvalil sloviti nekdanji španski nogometaš, ki je v Ljubljani začel samostojno trenersko pot.

“V nogometu lahko zmagaš, remiziraš, izgubiš ne glede na to, kako si igral. Danes smo igrali dobro. Spomnim se tekme iz moje kariere, ko smo proti golu nasprotnika streljali kar 26-krat, oni pa so imeli le dva strela, a so na koncu zmagali. Takrat sem si rekel, da je nogomet pač tak. Ne bom rekel, da je nepravičen, ampak …,” je še dejal.

“Ko se zgodi taka tekma, je težko povedati kaj več. Lahko rečem le, da se v tej ekipi počutim odlično. Vesel sem, da sem njen trener. Naredili smo vse, da bi zmagali. Na žalost nismo. Tudi to je nogomet. Moramo dvigniti glave. To sem rekel tudi fantom v garderobi takoj po tekmi. Zdaj smo ostali le pri domačih tekmovanjih. Vse misli moramo usmeriti v prvenstvo,” je še povedal nekdanji član Manchester Cityja, Liverpoola in tudi španski reprezentant, ki bo zdaj čim več skušal postoriti v slovenskem prvenstvu. Cilj je, kot je že večkrat dejal, naslov.

Ljubljančani so v novo sezono krenili brezhibno, z dvema zmagama, tako da so po dveh krogih Prve lige Telemach na vrhu. Tam bodo skušali ostati tudi po nedeljskem mestnem obračunu z Bravom, ki ga bodo prav tako odigrali v Stožicah.

Španec je na klopi Olimpije trikrat zmagal, dvakrat remiziral in le enkrat izgubil.

O čem je Albert Riera po tekmi še govoril:

O neučinkovitosti Olimpije:
“Kako to rešiti? Treba je zabiti gol. Nimam pa čarobne paličice, s katero bi pomahal in bi bilo vse okej. To je nogomet. Ne gre čez noč. Tudi zato je zanimiv. Če bi po vsakem strelu padel gol, ne bi bilo zanimivo. Moraš čakati tudi na napake. Veliko priložnosti za gol sem, ko sem igral, imel tudi sam, pa sem marsikatero zapravil. Tudi glede enajstmetrovk je podobno. Zapravljali so jih že najboljši nogometaši na svetu in jih še bodo.”

O krizi Mustafe Nukića, ki je še drugič zapravil enajstmetrovko:

“Kaj naj povem o njem? Morda le to, da bo streljal tudi naslednjo enajstmetrovko. Če je v krizi, potem naj jo strelja in zabije gol. Če je tako, potem mora razmišljati, kako bo naslednjo zabil. Če bo zgrešil še enkrat, potem bom morda spremenil mnenje, a trenutno mislim tako, jaz pa sem tisti, ki odloča.”

O tem, kdo je določil izvajalce enajstmetrovk:
“Jaz. To je torej moja napaka. Jaz sem določil igralce, ki so prevzeli odgovornost. Opazoval sem jih in ocenil, da je tako najbolje. Nikoli pa ne veš, kdo bo zadel in kdo ne bo. Je tako, kot je. Kar se je zgodilo, ne moremo spremeniti. Ne smemo izgubljati energije in časa. Na žalost smo izpadli. Zdaj je treba misli usmeriti v prihodnost.”

Nogometaši Olimpije so si po koncu tekme prislužili aplavz.

O tem, kaj ta tekma pomeni za nadaljevanje sezone:
“Zame je najbolj pomembno, da smo igrali dobro. Občutek, ki sem ga ob igrišču imel ob spremljanju naše ekipe, je bil zelo dober. Z žogo smo bili superiorni. Ustvarjamo si prostor, podaje, igralci menjavajo pozicije. Ponosen sem, da sem trener te ekipe in na to, da me fantje poslušajo. Ne moreš pa samo poslušati, navodila je treba tudi izpeljati na igrišču. Moji fantje to počno. Vesel sem in prepričan, da se bodo še izboljšali.”

O tem, ali na tekmah Olimpije pričakuje več navijačev:
“Vsi radi čutimo ljubezen s strani navijačev, vsi imamo radi prijatelje na tribunah. Tudi z igralci oziroma predvsem z njimi je tako. Zame ni pomembno, ker ne igram, toda za igralce je to, da jih ljudje podpirajo, dobro. Vzdušje okoli kluba jim pomeni veliko. Rad bi, da bi bilo več navijačev, seveda. Tudi igralci bodo, če bo tako, boljši. Še več bodo lahko dali od sebe. Če nisi vesel, ne boš mogel iz sebe iztisniti še več. Če bodo čutili podporo, bodo še boljši.”

Kaj je po tekmi povedal gostujoči trener?

“Večji del tekme smo zelo trpeli, Olimpija je igrala zelo dobro. Borili smo se in zdržali do enajstmetrovk, pri katerih smo bili potem nagrajeni. Zelo vesel sem, da smo napredovali,” je po veselju v Stožicah povedal Italijan na klopi gostov Cristiano Bergodi, ki je Sepsi v prejšnji sezoni popeljal do pokalne lovorike. Zdaj v Romuniji pričakujejo, da bo z njim postal še državni prvak.

“Smo dobra ekipa, v kateri vlada zelo dobro vzdušje, me pa moti, da se je v Romuniji ustvarila slika, kot da smo favoriti za naslov. Tako zahtevajo predvsem romunski mediji, kar nam prinaša dodaten pritisk in mi ni všeč,” je potarnal nekdanji 57-letni nogometaš rimskega Lazia, za katerega je igral med letoma 1989 in 1996.