Ažbe Jug: Čutim, da bo imela Olimpija na derbiju 11-metrovko

Temperatura pred zadnjim ligaškim derbijem v tej sezoni narašča. Trener Maribora Damir Krznar je prepričan v kvalitete svoje ekipe in v možnosti za zmago, utrip slačilnice pa je na novinarski konferenci predstavil vratar Ažbe Jug.

Za 31-letnega Mariborčana bo to 11 večni derbi v karieri. Zaenkrat se je z ekipo na slovenski tekmi vseh tekem razveselil le dveh zmag. Statistika, ki si jo bo želel v nedeljo izboljšati. “Čaka nas največja tekma v Sloveniji. Vsak igralec si želi enkrat igrati na takšni tekmi. Upam, da bodo Stožice polne, kot je vedno poln Ljudski vrt, in da nam bo to dalo dodatne motivacije. Mislim, da smo pripravljeni na takšne tekme. Smo v odlični formi, kar smo videli tudi v zadnjem krogu, ko smo gostili Koper,” napoveduje Ažbe Jug.

Olimpija, ki ima izjemno prednost in ji lahko le čudež prepreči končno slavje v Prvi ligi Telemach, bi z morebitno zmago Maribor tudi teoretično izločila iz boja za naslov. Ta podatek vijoličaste le še dodatno motivira: “Želim si polnega stadiona, da bo naše slavje slajše. Mi imamo svojo filozofijo igre. Vemo, kako želimo igrati. Če smo pravi, bo rezultat pozitiven. Vem, da smo najboljša ekipa v ligi. Na nasprotnika se niti ne oziram.”

Le največji optimisti v štajerski prestolnici še verjamejo v to, da bi lahko Maribor ubranil lanski naslov. Ažbe Jug je prepričan, da bi se situacija v Prvi ligi Telemach v primeru nedeljske zmage njegove ekipe zakomplicirala: “Seveda bi se. Ponavljam pa znova. Osredotočeni smo nase, na svojo igro in na naš napredek. Igra je že zelo dobra. Treniramo za nas in ne za nasprotnika. Glavni cilj je, da bomo dobri v Evropi.”

V Stožicah bo v vlogi glavnega sodnika Matej Jug. Foto: Getty Images

Jug: O sodnikih se v slačilnici še nismo pogovarjali

Pravico bo na večnem derbiju delil izkušeni Matej Jug, ki ga Maribor nima v lepem spominu. S slabo statistiko Maribora na tekmah, ko je pravico delil Jug, se ekipa ne obremenjuje: “Za zdaj se o sodnikih še nismo pogovarjali. Sodniki lahko zelo vplivajo na tekmo. Vemo, da imajo sodniki v 1. ligi znanje in občutek za igro. Upam, da bo Matej Jug čim manj vplival na potek tekme, kar je njegova naloga.”

Je pa Jug vsaj nekoliko zakuril ozračje pred večnim derbijem z odgovorom na vprašanje, če se pripravlja na 11-metrovko in če pričakuje, da jo bo znova izvedel Mario Kvesić, ki ga je Jug na zadnjem derbiju ob strelu z bele pike zaustavil. “Če bo imela na voljo 11-metrovko? Jaz mislim, da jo bo imela. Ne vem, če jo bo izvajal Kvesić. Na vsako tekmo se pripravim enako. Če bo 11-metrovka, ne vem. Bomo videli, kako bo.”

O čem je pred večnim derbijem še govoril Ažbe Jug?

O zapravljenih točkah v spomladanskem delu, ki bodo najverjetneje usodne v boju za naslov:

“Vemo, da so bile tekme, ki smo jih slabo odigrali. Na njih bi lahko dobili točke, ki jih zdaj pogrešamo. Mi se oziramo samo naprej, da končamo prvenstvo brez poraza. Imamo niz dobrih tekem in s tem želimo nadaljevati.”

O morebitnem finalu z Olimpijo v pokalu:

“Videli bomo, kaj bo v finalu. Želim si Olimpije. To je največja tekma v našem prostoru. Za navijače in za vse nas ter tudi vas bo to najboljše. Zares si jih želim na drugi strani.”

O svoji formi:

“Zadovoljen sem s formo. Ampak bolj me zanima igra ekipe. Zanimajo me zmage in napredovanje. Sem pa tudi vesel, da so moje predstave dobre.”

O poletnih prestopih, ki bodo spremenili ekipo Maribora:

“Sam si želim, da bi ekipa ostala enaka. V novi sezoni nam tako nihče ne bi mogel parirati. Ustvarili smo dobro ekipo, med nami se je ustvarila vez, ki je v Mariboru še nisem videl. Želim si, da jedro ostane enako in da lahko nadaljujemo z zgodbo. Vem, da imamo v ekipi igralce, ki jih bo težko zadržati. Vem, da bo to težko, ampak to si res želim.”

O negativnem nizu Maribora, ko je v vlogi glavnega sodnika Matej Jug:

“Nisem vedel za ta niz. Pred tekmo ne analiziram sodnika. Zakaj bi ga? Njegova naloga je, da je čim manj viden. Upam, da bo temu tako v nedeljo.”

O vratarjih v Prvi ligi Telemach:

“Mislim, da so vsi kolegi zelo kakovostni. Delamo po podobnem principu. Imamo Vidovška, ki je zelo visok. To mu zelo pomaga pri dobrih igrah. Imamo pa tudi druge mlajše, ki potrebujejo tekme in izkušnje. Mislim, da je v ligi ogromno potenciala.”