Slabi obeti za NK Maribor pred nedeljskim večnim derbijem

Nogomet 12. Apr 202311:02 4 komentarji
Foto: Jure Banfi

Vročica pred nedeljskim večnim derbijem v Stožicah se počasi stopnjuje. V taboru Olimpije z obljubami o boju do zadnjega atoma moči navijače vabijo, da karseda napolnijo največji stadion v državi, v taboru Maribora, ki je v tem trenutku v precej boljši formi kot zmaji, pa verjetno včeraj niso ravno z nasmeški na obrazu sprejeli novice o tem, kdo bo na tokratni tekmi vseh tekem delil pravico na igrišču.

Da bo še en v nizu vselej pomembnih večnih derbijev sodil Matej Jug, ni nobeno presenečenje. Nenazadnje gre za izkušenega mednarodnega sodnika, ki na najvišjem slovenskem nivoju sodi že praktično dve desetletji. Če pa v obzir vzamemo še dejstvo, da derbijev zaradi pravila “lokalnosti” ne smeta soditi Mariborčan Slavko Vinčič in Ljubljančan Rade Obrenović, potem se krog kandidatov tako zelo zoža, da prav veliko manevrskega prostora na Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije pri izbiri delivca pravice na tako pomembni tekmi pravzaprav niti nimajo.

A ne glede na pravkar zapisano argumentacijo v Mariboru včeraj niso skakali od navdušenja, ko so izvedeli ime sodnika, ki bo vihtel piščalko na večnem derbiju. Z Matejem Jugom imajo namreč vse prej kot dobre izkušnje. Ko je vijolicam sodil nazadnje, se je na tekmi s Koprom dogajalo marsikaj. Od rdečega kartona, do prekinitve tekme in na koncu spektakularnega zadetka Žana Benedičiča za zmago kanarčkov v Ljudskem vrtu.

Projektil Benedičiča za zmago Kopra v Ljudskem vrtu

Maribor pod Jugom že več kot dve leti brez zmage

Da tekme, na katerih sodi Jug, v zadnjem času Mariborčanom prinašajo zelo malo točk, nam govori tudi nogometna matematika oziroma statistika. Skupno gledano je sodnik iz Tolmina Štajercem sodil na 86 tekmah, nobeni ekipi v karieri ni sodil večkrat. Izkupiček vijolic je relativno skromen, 39 tekem so dobili, 26-krat so remizirali in 21-krat izgubili.

Še bolj pa bode v oči podatek, da Maribor ni dobil niti ene od zadnjih devetih tekem, na katerih je pravico delil Matej Jug. Še več, šest od teh srečanj so aktualni državni prvaki izgubili, tudi zadnje štiri zapored. Ekipa iz Ljudskega vrta je tekmo pod Jugovim sodniškim nadzorom nazadnje dobila pred skoraj dvema letoma in pol. 12. decembra 2020 je na Bonifiki z 2:1 premagala Koper.

Foto: Jure Banfi

Nič boljši obeti za Mariborčane ne prihajajo niti ob pregledu zadnjih večnih derbijev, ki jih je sodil Tolminec. Na zadnjih petih tovrstnih tekmah vijolice niso slavile, kar trikrat so izgubile. Nazadnje je Maribor Olimpijo na derbiju z Matejem Jugom premagal 19. avgusta 2018, ko so za zmago v Stožicah s 3:0 zadeli Jan Mlakar, Amir Dervišević in Dino Hotić. 

Vijoličasti se bodo “uroka” Mateja Juga skušali znebiti v nedeljo, samo zmaga pa jim zagotavlja, da se boj za naslov v Prvi liga Telemach pred koncem sezone vsaj malce zakuha …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje