Balkovec zavrača očitke o pomanjkanju borbenosti

Nogomet 6. Okt 202121:03 > 22:43 1 komentar
Jure Balkovec. FOTO: Uroš Skaza.

Za slovensko vrsto je tretji dan priprav za tekmi z Malto in Rusijo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2022. Nogometaši so se po včerajšnjem treningu v Ljudskem vrtu znova vrnili v Kidričevo, zaradi slabega vremena pa vadbo opravili nekoliko prej, kot je bilo sprva predvideno.

Nad slovensko reprezentanco še vedno vztrajajo črni oblaki, ki so se nad njo zgrnili po visokem porazu proti Hrvaški (0:3). Brezkrvna predstava igralcev selektorja Matjaža Keka v Splitu je poskrbela za nemalo jeze med navijači in si prislužila ostre kritike medijev. “Določene stvari moramo razrešiti,” je čistega vina svojim soigralcem po boleči zaušnici natočil kapetan Jan Oblak.

Balkovec: “Ne bi rad iskal alibijev, a …”

Kot je povedal Jure Balkovec, so se s soigralci in strokovnim štabom o pristopu na tekmi proti svetovnim podprvakom tudi pogovorili. “Bilo je kratko, jedrnato. Zavedamo se, kako smo igrali, da ni bilo dobro in da mora biti, predvsem kar zadeva nas, igralcev, veliko bolje,” je danes dejal desni bočni branilec in zavrnil očitke, da nogometaši za slovenski dres ne točijo dovolj znoja.

Jure Balkovec. FOTO: Uroš Skaza.

“Za tekmo s Hrvaško nimam argumentov. Ne bi rad iskal alibijev, a pride do dogodkov, ko te nasprotnik prisili v napake. Na igrišču nato ne izpadeš dobro, samozavest začne padati in si iz minute v minuto slabši. Za celotne kvalifikacije pa mislim, da nam ne morete očitati, da se nismo borili. Je pa res, da te tudi kakovost nasprotnika prisili v to, da je videti, kot da se ne boriš,” je prepričan član turškega prvoligaša Karagumurka.

Rešitev za izhod iz krize se ponuja na dlani. Petkova zmaga proti Malti bi poskrbela za močno olajšanje, točka ali celo poraz bi dokončno pokopal še zadnje upe o uvrstitvi na mundial v Katarju.

Slovenija se bo z Malto v gosteh pomerila 8. oktobra ob 20.45, tri dni pozneje pa jo v Ljudskem vrtu, prav tako ob 20.45, čaka še obračun z Rusijo. 

“Mislim, da smo pripravljeni in upamo na tri točke,” pred odhodom v Ta’Qali še pravi Balkovec, ki se z vsemi možnimi scenariji do konca kvalifikacij ne obremenjuje. “Mislim, da to ni dobro. Štiri zmage na štirih tekmah so edino, o čemer lahko razmišljamo, če se želimo pogovarjati o svetovnem prvenstvu.”

Odločitev selektorja je treba spoštovati

Slovenija bo morala za uresničitev najboljšega možnega scenarija v svoji igri popraviti marsikaj. Tudi napad, ki z le štirimi doseženimi goli na sedmih tekmah ni izpolnil pričakovanj.

“Prvo tekmo želimo biti bolj nevarni. Na tem delamo in to je naš cilj. Verjamem, da se nam bo prej ali slej odprlo tudi v napadu, saj imamo zelo kvalitetne igralce,” pa je prepričan osrednji branilec Miha Blažič.

Miha Blažič
Miha Blažič verjame, da se bo Sloveniji prej ali slej odprlo tudi v napadu.

Član madžarskega prvaka Ferencvaroša je v zadnji reprezentančni akciji zaigral le proti Slovaški, v nadaljevanju pa je selektor prednost dal mlademu Jaki Bijolu, ki se je tudi v moskovskem CSKA iz vezista preobrazil v branilca.

“Tako v klubu kot reprezentanci skušam dati vse od sebe. A na koncu se odloči selektor, njegovo odločitev pa je treba spoštovati,” je na vprašanje, ali je konkurenca s prihodom 22-letnika na njegov položaj zdaj bolj ostra, odgovoril Blažič, a še dodal: “Vsi mislimo isto. Skušali bomo osvojiti šest točk in dati vse od sebe.”

Šporar znova treniral z reprezentanco

Potem ko je slovenska reprezentanca včeraj trenirala na zelenici Ljudskega vrta, se je danes znova vrnila na igrišče v Kidričevo. Čeprav jo je pri tem oviral močan dež, vadba ni bila nič krajša kot običajno. Moštvu se je znova priključil tudi Andraž Šporar, ki je zaradi manjših težav v torek treniral po prilagojenem programu.