Slovenski orli na novoletno turnejo s pomembno prednostjo

Smučarski skoki 21. Dec 202313:55 0 komentarjev
slovenska reprezentanca v smučarskih skokih
Foto: Aleš Fevžer

Po štirih zaporednih koncih tedna in osmih posamičnih tekmah je pred smučarskimi skakalci prost konec tedna. Pred božičnim premorom orle danes v Planici čaka še državno prvenstvo, nezadržno pa se približuje tudi novoletna turneja. Trener Slovencev Robert Hrgota verjame, da imajo njegovi fantje pomembno prednost pred konkurenco.

Dve četrti mesti iz Engelberga sta najvišji uvrstitvi slovenske moške skakalne reprezentance v prvi periodi zimskega dela sezone. Čeprav v primerjavi z lanskim začetkom manjkajo uvrstitve na zmagovalni oder (lani je Anže Lanišek na prvih tekmah zbral pet stopničk, vključno z dvema zmagama), pa je trener Slovencev Robert Hrgota zadovoljen.

“Zelo mi je všeč, da imamo ekipno vseh pet fantov konstantno med 20. To je bil vseskozi cilj. Po kvalifikacijah v Engelbergu so bila pričakovanja višja, ampak konkurenca je tako izenačena, da z napako pri skoku izpadeš ne samo iz deseterice, ampak tudi petnajsterice. Zanimivo je, da je vrh tako širok. Na tekmi bo treba narediti dva dobra skoka,” je dejal ob zadnjem druženju z mediji v iztekajočem se letu.

Prav širina v ekipi ga najbolj veseli. “Lani je Anže vlekel vozil in zamaskiral, kaj se zadaj dogaja z drugimi fanti. Letos pa imamo dobre rezultate, nimamo pa še zmagovalnega odra. Seveda je to izpostavljeno. Ampak glede na visoka pričakovanja je to logično. Če bi bil Anže v Engelbergu na stopničkah, bi že izgledalo drugače,” je dodal Velenjčan, ki bo do petka – vključno z današnjim državnim prvenstvom – s fanti v Planici, nato pa je pred njimi prost vikend, vključno z božičnimi prazniki.

Robert Hrgota
Foto: Aleš Fevžer

Oberstdorf lahko ogromno prinese, a tudi odnese

Ker skakalca s slovensko trobojnico v tej sezoni še ni bilo med najboljšimi tremi, pa bi bila lahko to v primerjavi s konkurenco tudi prednost. “Na tekme prihajamo z močnimi fanti. Morda ne s takšnimi rezultati kot lani. Lahko smo mirni. Lani je bilo ob Anžetovih rezultatih tudi nekaj zunanjih pričakovanj, letos pa lahko napadamo s prazno glavo.” Ob tem ni zanemarljivo dejstvo, da so orli v pripravah na sezono preizkusili vse štiri skakalnice turneje (tri z ledeno smučino), kar jim bo ob natrpanem urniku ob prelomu leta prišlo še kako prav.

Pomemben bo že začetek v Oberstdorfu, kjer bodo kvalifikacije na sporedu 28. decembra, dan pozneje pa že prva tekma. “Cilj je, da gremo iz tekme v tekmo in da začnemo dobro. Pomemben je miren start, saj se lahko v Oberstdorfu veliko pridobi ali izgubi,” je prepričan Hrgota, ki bo v Nemčijo in Avstrijo odpeljal isto peterico kot na zadnje štiri tekme: Anžeta Laniška, Timija Zajca, Petra Prevca, Domna Prevca in Lovra Kosa. Žiga Jelar bo nastopal na celinskem pokalu v Engelbergu, če ne bo res nujno, pa do menjave med turnejo ne bo prišlo.

Spored novoletne turneje:

četrtek, 28. december, 16.30: Oberstdorf/kvalifikacije
petek, 29. december, 17.15: Oberstdorf/tekma

nedelja, 31. december, 13.45: Garmisch-Partenkirchen/kvalifikacije
ponedeljek, 1. januar, 14.00: Garmisch-Partenkirchen/tekma

torek, 2. januar, 13.30: Innsbruck/kvalifikacije
sreda, 3. januar, 13.30: Innsbruck/tekma

petek, 5. januar, 16.30: Bischofshofen/kvalifikacije
sobota, 6. januar, 16.30: Bischofshofen/tekma

Če bodo le pošteni …

Hrgota, ki je svojo odsotnost na torkovi prireditvi Športnik leta opravičil z rojstnim dnem srčne izbranke, kot glavnega favorita za zlatega orla sicer vidi Stefana Krafta. “Ima zelo visok in stabilen nivo skakanja. Prve štiri tekme so Avstrijci in Nemci res odstopali, zdaj pa so razlike vse manjše. Boj bo zanimiv, vrh je kar širok.”

V slovenskih vrstah, ki dneve v domačem okolju preživlja tudi v iskanju detajlov v opremi, si želijo tudi poštenega upoštevanja pravil na tekmah novoletne turneje. Da se ne bi ponovila zgodba iz Engelberga z diskvalifikacijo Lovra Kosa. “Dobili smo informacijo, da bodo skušali biti na novoletni turneji pošteni do vseh, to me veseli. Poskušamo narediti korak nasproti njim, upam da bodo tudi glavni možje prišli nasproti,” je še zaključil.

slovenska reprezentanca v smučarskih skokih
Foto: Aleš Fevžer

Kako Hrgota po prvem delu sezone ocenjuje nastope nekaterih svojih fantov?

Lovro Kos: Zelo dobro je deloval, še preden smo odšli v Ruko. Pri nivoju skakanja mu je manjkalo mirnosti. Zato smo se odločili, da prva dva vikenda spusti. Strinja se, da je bila to prava odločitev. V Klingenthalu je nastopil z mirno glavo, brez pritiska, ki bi si ga sam ustvaril.

Timi Zajc: V široki konkurenci so njegove napake še bolj izpostavljene. Na treningih in kvalifikacijah ima vse skoke med šest … Manjka mu mehkoba na tekmi, da bi posegel po vrhu. Tega se zaveda, ve, da ne more z glavo skozi zid. Bil je že v takšnem položaju in se je pobral; zagotovo mu bo uspelo tudi tokrat.

Timi Zajc
Foto: Aleš Fevžer

Z glavo je pri stvari, ampak morda želja podzavestno igra pomembno vlogo. Štejejo podrobnosti, prav veliko časa za razmišljanje pri odskoku nimaš, kaj vse boš naredil. Treba je stopiti korak nazaj. Umetnost, ki jo dosežejo le najboljši. Če hočeš biti najboljši, moraš biti povsod najboljši. Timi je blizu, nivo skakanja na treningih je res visok. Slej kot prej mu bo uspelo, treba je biti samo potrpežljiv.

Peter Prevc: Zelo je konstanten, zelo stabilen. Na tekmah je večkrat s smolo kot s srečo z vremenom, pa je še vedno med 15 in blizu deseterice. Sam se zaveda, da je tudi z napakami konkurenčen. Uživa na skakalnicah, kar je najbolj pomembno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!