Barcelona v resnih težavah: Kataloncem grozijo drakonske kazni

La liga 28. Sep 202316:40 3 komentarji
Foto: Guliverimages

Nogometni velikan Barcelona se je znašla v hudih težavah, saj jo je špansko tožilstvo danes obtožilo podkupovanja uradne osebe. Posledice za Katalonce bi lahko bile zelo resne.

Špansko tožilstvo je že lani spomladi odprlo preiskavo glede izplačil Barcelone podjetju nekdanjega vodje nogometnih sodnikov Joseja Maria Enriqueza Negreire, ki naj bi med letoma 2001 in 2018 od nogometnega velikana prejel med sedem in osem milijonov evrov. Zaradi suma korupcije so tožilci pod drobnogled vzeli Barcelono kot tudi njena nekdanja predsednika Josepa Mario Bartomeuja in Sandra Rosella ter Negreiro in njegovega sina Javierja Enriqueza Romera Negreiro.

Kot poročajo španski mediji, četverici grozi plačilo denarne kazni, ki bi bila enaka višini njihovih enoletnih oziroma dvoletnih prihodkov, ali celo do šest let zapora. Španska spletna stran Relevo medtem trdi, da se bo z obtožbami morala soočiti tudi Barcelona. Če bo klub spoznan za krivega, mu lahko sodišče izreče bodisi opozorilo bodisi denarno kazen, v obzir pa bi lahko prišla tudi izključitev iz tekmovanja ali – v primeru najbolj črnega scenarija – celo razpustitev kluba.

Čeprav je slednje malo verjetno, pa se zdi visoka globa ali izključitve iz tekmovanja precej realnejša možnost. Oboje bi sicer lahko imelo hude posledice za Blaugrano. Za nameček bi bržkone ukrepala tudi Evropska nogometna zveza, ki bi Barcelono najverjetneje za eno sezono suspendirala iz vseh evropskih tekmovanj. To bi za klub pomenil hud finančni udarec, močno pa bi bil načet tudi njegov ugled.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje