Primož Roglič že do nedelje v novi ekipi?

Kolesarstvo 28. Sep 202313:07 0 komentarjev
Primož Roglič
Foto: Profimedia

Primož Roglič lahko zapusti Jumbo-Vismo, če bo katera od ekip ponudila visoko odškodnino, poroča nizozemski Wielerflits. Gre zgolj za nadaljevanje vročega tedna, v katerem se je v središču pozornosti znašla ekipa slovenskega zvezdnika.

Zdi se, da je selitev Primoža Rogliča neizbežna. Po napovedovani morebitni združitvi Jumbo-Visme in Soudal Quick-Stepa za njegove ambicije v novem moštvu po vsej verjetnosti ne bi bilo prostora, zato se olimpijski prvak v kronometru lahko preseli v katero drugo ekipo, če bo ta seveda zanj plačala odškodnino.

Za 33-letnika se neuradno zanimajo Ineos, Lidl-Trek, Movistar in Bahrain-Victorious, poroča uveljavljeni medij Wielerflits. Predvsem Britanci si Rogliča želijo že nekaj časa, z njim bi znova dobili prvo violino v boju na sam vrh, kjer so se še pred petimi leti zdeli nepremagljivi.

Kolesarski portal CyclingNews poroča, da so Mednarodni kolesarski zvezi UCI predstavniki obeh ekip že predstavili plan o združitvi. S predsednikom UCI Davidom Lappartientom se je šef ekipe Jumbo-Visma Richard Plugge že dobil, obe strani pa sta se dogovorili za nov sestanek skupaj s predstavniki Soudal Quick-Stepa, še piše CyclingNews.

Eden izmed šefov ekip v WorldTour seriji je dejal: “Rekel bi, da je Roglič na tržnici. A ne moremo vedeti, kaj se bo zgodilo. Ineos ga lovi, a mislim, da sta v igri še vsaj dve ekipi.”

Wielerflits poroča, da naj bi Jumbo-Visma Rogliča raje spustila k Lidl-Treku, Movistarju ali Bahrainu, ne želi pa si, da bi slovenski as okrepil Ineos, ki ima bogate izkušnje z napadanjem rumene majice.

Wielerflits dodaja, da naj bi Roglič svojo odločitev sprejel že do nedelje.

Nekdo mora potegniti krajši konec

Ob napovedani združitvi Jumbo-Visme in Soudal Quick-Stepa za vse kolesarje pod pogodbo pač ne bo prostora. Zmagovalec Gira in večkratni junak Vuelte Primož Roglič ima v prihajajoči sezoni samo en cilj: napad na rumeno majico na dirki po Franciji. Več kot očitno pa je, da pri novoustanovljenem moštvu statusa prvega kapetana ne bo imel.

Vingegaard Kuss Roglič
Foto: organizator/Cxcling Creative Agency

Dvakratni zmagovalec Toura Jonas Vingegaard, ki je v velikem slogu zaustavil pohod Tadeja Pogačarja (UAE), bo namreč napadal že tretjo zaporedno zmago na dirki vseh dirk, ob tem bo zanimivo videti prihodnost zmagovalca Vuelte Seppa Kussa, moštvu pa se ob spojitvi pridružuje še Remco Evenepoel.

Govorice o morebitnem slovesu Rogliča od rumeno-črne ekipe so glasne že nekaj časa, na španski Vuelti je nanje odgovarjal že prej omenjeni Plugge: “Roglič je naš kralj. Z nami je osvojil vse večetapne dirke v letošnji sezoni, na katerih je nastopal, razen Vuelte. Zakaj bi ga izpustil?”

O pestrem dogajanju v ekipi (spodnji video) je v nedeljo v Mariboru ob robu dobrodelnega dogodka Zlati krog govori tudi Primož Roglič, a tedaj zbrani novinarji še niso vedeli za govorice o veliki združitvi.

Slovensko sodelovanje pri Bahrainu?

O Primožu Rogliču se je razgovoril tudi Milan Eržen, šef ekipe Bahrain-Victorious: “Kdo si ne želi imeti takšnega kolesarja v svojih vrstah? Nismo se še konkretno pogovarjali o tem, z Jumbom ima tudi še pogodbo.”

Dodal je: “Smo ena izmed dveh, treh ekip, ki ga lahko podpira, tudi finančno. V zadnjem tednu Vuelte smo samo mi lahko tekmovali z Jumbo-Vismo. To je pomembno, tudi Primož ne more zmagati sam.”

Milan Eržen

Spomnimo, Roglič je v Jumbo-Vismo iz novomeškega Adria Mobila, kjer je kot nekdanji smučarski skakalec spoznal kolesarski svet, prestopil leta 2016. Z njim se je rumeno-črno moštvo razvilo v najboljše na svetu. Simboliko premoči ponuja letošnja sezona, v kateri so Roglič, Kuss in Vingegaard osvojili vse tritedenske dirke, za nameček pa Vuelto končali kot prvi trije. Vseeno se zdi, da glavnega dela smetane v tem razvoju ni pobral zasavski šampion. Tudi zaradi tega so govorice o selitvi aktivne že nekaj časa.

Največji uspehi Primoža Rogliča v dresu Jumbo-Visme:

Dirka po Španiji, skupni seštevek (2019, 2020, 2021)

Dirka po Italiji, skupni seštevek (2023)

3 etapne zmage na Touru, 4 na Giru, 12 na Vuelti

Zmage na večetapnih dirkah: od Tirenskega do Jadranskega morja (2019, 2023), dirka po Baskiji (2018, 2021), po Romandiji (2018, 2019), po Dofineji (2022), Pariz – Nica (2022), po Kataloniji (2023)

Liege-Bastogne-Liege (2020)